TP-Link TL vs Archer: onmisbare draadloze routers voor thuis

16/06/2023 - Actualizado: 12/06/2023

TP-Link TL vs Archer

Routers zijn essentiële apparaten geworden voor zowel thuis als op kantoor. Het is tegenwoordig zelfs moeilijk om een huis te vinden dat geen router heeft die de snelheid en capaciteit aankan die nodig is voor meerdere apparaten, of het nu gaat om thuiswerken of kantooromgevingen. Maar als het gaat om het kiezen van het juiste model, weet je dan met welke factoren je rekening moet houden? In dit artikel gaan we in op de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende draadloze routers van TP-Link, een van de toonaangevende merken in de sector. Benieuwd welke functies ze delen en wat hun onderscheidende kwaliteiten zijn? Laten we het uitzoeken.

inhoudsopgave

Oorsprong van TP-Link, een marktleider

TP-Link is een wereldwijde leverancier van netwerkapparatuur en -accessoires, gespecialiseerd in producten zoals routers, switches, modems en draadloze netwerkoplossingen. Het bedrijf werd in 1996 opgericht door twee Chinese ondernemers en heeft sindsdien wereldwijd aan populariteit gewonnen.

Het verhaal van TP-Link begon met de visie van de oprichters om betrouwbare en betaalbare netwerkapparatuur toegankelijk te maken voor een bredere consumentenbasis. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de ontwikkeling en productie van netwerkadapters en hubs. Toen de vraag naar netwerkoplossingen snel toenam, breidde TP-Link zijn productassortiment uit met routers en switches en positioneerde het zichzelf als een toonaangevende leverancier van netwerkapparatuur voor thuis en kleine kantoren.

Een van de belangrijkste doorbraken van TP-Link kwam in 2002 met de lancering van de eerste draadloze router, die betaalbare en betrouwbare draadloze connectiviteit bood aan huishoudens en kleine bedrijven. Dit product won aan populariteit en vestigde TP-Link als een vertrouwd merk in de netwerkindustrie.

In de loop der jaren bleef TP-Link innoveren en zijn productportfolio diversifiëren. Het bedrijf introduceerde verschillende geavanceerde functies en technologieën in zijn routers, zoals dual-band draadloos, Gigabit Ethernet en ondersteuning voor opkomende standaarden zoals Wi-Fi 6 (802.11ax). TP-Link breidde ook uit naar andere netwerksegmenten, zoals powerline adapters, range extenders, netwerkswitches en smart home apparaten.

TP-link 2

TP-Link TL vs Archer: Wat zijn de opvallendste algemene verschillen?

Zoals je zult zien, hebben alle routers een aantal gemeenschappelijke kenmerken, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de routers waar je je bij je beslissing op moet richten:

 • Naam: TP-Link TL-routers zijn meestal te herkennen aan modelnummers die beginnen met "TL", zoals TL-WR841N of TL-WR940N. TP-Link Archer routers worden daarentegen aangeduid met modelnummers die beginnen met "Archer", zoals Archer C7 of Archer AX6000. De Archer serie wordt meestal geassocieerd met modellen in het hogere segment.
 • Wi-Fi-standaarden: TP-Link Archer-routers ondersteunen doorgaans de nieuwste Wi-Fi-standaarden, zoals Wi-Fi 6 (802.11ax), die meer snelheid, capaciteit en efficiëntie biedt in vergelijking met oudere standaarden. TL-routers kunnen iets oudere Wi-Fi-standaarden ondersteunen, zoals Wi-Fi 5 (802.11ac) of Wi-Fi 4 (802.11n). Het is echter belangrijk om te weten dat TP-Link zijn routerassortiment regelmatig bijwerkt, dus er kan enige overlap zijn in de compatibiliteit van Wi-Fi-standaarden tussen de twee series.
 • Prestaties en functies: Over het algemeen bieden Archer-routers meer geavanceerde functies, betere prestaties en een grotere schaalbaarheid in vergelijking met TL-routers. Archer-modellen bevatten meestal de nieuwste technologieën, zoals hogere Wi-Fi-standaarden (bijv. Wi-Fi 6), meerdere antennes voor betere dekking, geavanceerde verwerkingskracht en extra functies zoals USB-poorten voor het delen van bestanden of printerconnectiviteit.
 • Prijs: Archer-routers zijn meestal duurder dan TL-routers omdat ze meer functies en mogelijkheden hebben. De TL serie is over het algemeen gericht op consumenten die betaalbaarheid en basisnetwerkbehoeften belangrijk vinden, terwijl de Archer serie gericht is op gebruikers die geavanceerde functies en hogere prestaties nodig hebben.

Het assortiment draadloze routers van TP-Link is immens, dus we hebben voor deze vergelijking de modellen met de beste populariteit op Amazon gekozen. Met andere woorden, als ze het best verkocht zijn, dan is daar een reden voor en wij willen weten waarom.

TP-Link TL WR841N: eenvoud en goede beveiliging

Het eerste model dat we bekeken is waarschijnlijk het populairst op Amazon vanwege zijn eenvoud. Het heeft een draadloze snelheid van 300 Mbps en hoewel dit niet de hoogste op de markt is, is het nog steeds goed voor het afspelen van video's in hoge resolutie. De 2x2 MIMO-technologie betekent ook dat de router meerdere apparaten tegelijk kan gebruiken, wat de overdrachtsefficiëntie verbetert.

Hij ondersteunt IPv6, het internetprotocol versie 6, en beschikt over draadloze WPA-beveiligingsversleuteling die alleen wordt geactiveerd met een WPS-knop. Aan de andere kant is bandbreedtebeheer relatief eenvoudig.

En voor extra veiligheid heeft hij een zeer effectief systeem voor ouderlijk toezicht en gastnetwerken om te beheren welke verbonden apparaten toegang hebben en om een apart netwerk in te stellen voor mensen die niet regelmatig verbinding maken.

De router kan beheerd worden vanaf je smartphone via de Tether app, beschikbaar voor iOS en Android.

28% korting
TP-Link N300 Wifi-router, 5 100Mbps-poorten, 2 antennes, draadloos aan / uit, aan / uit, WPS (TL-WR841N)
 • 300 Mbit/s wifi-snelheid; ideaal voor toepassingen die moeilijk zijn voor onderbrekingen zoals HD-videostreaming
 • Twee antennes verhogen de robuustheid en de stabiliteit van het wifi aanzienlijk.
 • Eenvoudige wifi-beveiligingsversleuteling met een eenvoudige druk op de WPS-knop.
 • De IP-gebaseerde datasnelheidsbesturing maakt het mogelijk om te bepalen hoeveel gegevenssnelheid elke pc wordt toegewezen.
 • Compatibel met IPv6, systeemvereisten: Microsoft Windows 98SE, NT, 2000, XP, Vista, 7, 8 of 10, MacOS, NetWare, UNIX, Linux.

TP-Link TL-MR100: met geïntegreerde micro SIM-kaart

Het tweede model in de TL-reeks dat we hebben bekeken heeft dezelfde snelheid als het vorige, 300 Mbps, maar in totaal kunnen 32 apparaten tegelijkertijd worden verbonden. De downloadsnelheid is maximaal 150 Mbps als er meerdere apparaten zijn aangesloten, dus tijdens videoconferenties kun je profiteren van de tijd en de video downloaden die je wilt. En als je hem professioneel gebruikt, ben je verzekerd van zeer soepele communicatie van hoge kwaliteit.

Deze router is 4G met WiFi, dus door een micro-SIM-kaart te plaatsen heb je snel toegang tot het internet via een mobiel netwerk. Met andere woorden, je hebt snel toegang tot al je gegevens zonder dat je iets hoeft te synchroniseren, zelfs als je in een ander huis bent.

In dit geval is het compatibel met IPv4, een iets ouder systeem dan het vorige. En wat aansluitingen betreft, heeft het twee Ethernetpoorten met een iets lagere snelheid dan de eerder genoemde snelheid, hoewel ze meer veelzijdigheid garanderen. Tot slot is het de moeite waard om op te merken dat hij ook opties voor ouderlijk toezicht heeft en geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om de draadloze radio te activeren of de inschakeling van de router te plannen.

TP-Link 4G LTE-router 150 Mbps Wifi N 300 Mbps TL-MR100, 4G-modem, 4G-doos, 2 x SMA voor externe antenne, 2 Ethernet-poorten, verwijderbare antennes, compatibel met elke operator
 • PLAATS EEN SIM-KAART EN SPEEL - Plaats gewoon een micro-simkaart en schakel de router in en geniet vervolgens van snelle en stabiele wifi op het 4G LTE-netwerk. Compatibel met Orange, SFR, Bouygues Telecom, Free Mobile. Niet compatibel met 4G Home Flybox Orange-abonnementen (de operator verbiedt het gebruik van een andere router)
 • HIGH SPEED 4G-MODEM - Deel uw 4G-netwerk tot 150 Mbps met meerdere WiFi-apparaten en geniet van ononderbroken HD-films, snelle bestandsdownloads en soepele videochats. De TL-MR100 4G Box is bedoeld voor mensen met een lage ADSL-snelheid en een goede 4G-dekking.
 • SNELLE WIFI-SNELHEDEN - Sluit tot 32 WiFi-apparaten tegelijkertijd aan met een wifi-snelheid tot 300 Mbps. De 2 LAN-poorten zijn klaar om internet te bieden voor bekabelde apparaten zoals desktops of gameconsoles.
 • VERWIJDERBARE 4G-ANTENNES - Geniet van stabiele en betrouwbare verbindingen dankzij de 2 externe 4G-antennes. 4G-modem TL-MR100 heeft 2 SMA-connectoren voor het aansluiten van externe 4G-antennes.
 • EENVOUDIGE INSTALLATIE - Geen installatie vereist, compatibiliteit met SIM-kaarten in meer dan 100 landen wordt gegarandeerd door jarenlange veldtests.

TP-Link Archer AX53: een snelle router

De derde draadloze router die we hebben bekeken heeft een snelheid van 2401 Mbps op de 5 GHz en 574 Mbps op de 2.4 GHz banden, wat veel hoger is dan de andere twee voorgaande modellen. Bovendien biedt de Archer AX53 met 160 MHz bandbreedte en 1024-QAM echte Gigabit snelheden tot 3 Gbps. Dit is deels te danken aan de ODMA-technologie, die de gelijktijdige overdrachtscapaciteit tot vier keer vergroot. Het is ook de moeite waard om op te merken dat de WiFi 6 dekking breder is dankzij de vier externe antennes.

De batterij is ontworpen om minder stroom te verbruiken bij dezelfde prestaties. In feite is de latentie veel lager, waardoor de reactiesnelheid bij het verzenden van gaminggegevens toeneemt.

Een andere opvallende functie is TP-Link HomeShield, een technologie die je thuisapparaten, zoals je printer of scanner, beter beschermt tegen cyberaanvallen via het gedeelde netwerk. En, over beveiliging gesproken, dit model beschikt over het meer geavanceerde WPA3 WiFi beveiligingsprotocol met verbeterde beschermingsmogelijkheden.

23% korting
TP-Link Archer AX53 WiFi 6 WLAN Router (2402 Mbit/s 5 GHz, 574 Mbit/s 2,4 GHz, 5×Gigabit poorten, WPA3, HomeCare, OneMesh, compatibel met Alexa, Tether APP), zwart
 • Onvergelijkbare WiFi 6 Gigabit snelheid: 2402 Mbit/s op 5 GHz, 574 Mbit/s tot 2,4 GHz voor soepele streaming en ultrasnelle downloads.
 • Verbinding voor nog meer apparaten – Simultane gegevensoverdracht naar meerdere apparaten dankzij OFDMA en MU-MIMO met 4x grotere capaciteit
 • Vertragingsvrije wifi-verbinding - 75% minder oplaadtijd voor ononderbroken online gaming en video-gesprekken
 • Verdere wifi-afdekking: maximaal bereik en gerichte wifi-ontvangst dankzij vier externe high-performance antennes met beamvorming
 • Verbeterde veiligheid: veilig en betrouwbaar wifi dankzij TP-Link HomeCare
.

TP-Link Archer C6: geweldige prijs

We eindigen met deze dual-band WiFi router, die snelheden haalt tot 867 Mbps op een 5 GHz frequentie en 400 Mbps op 2,4 GHz. En net als het vorige model heeft hij vier krachtige antennes om het netwerkbereik in het hele huis te vergroten.

Dit bereik kan worden gecontroleerd via de mobiele telefoon, dankzij de Tether App, van waaruit we een draadloos hoofdnetwerk kunnen creëren dat het signaal naar andere gebieden draagt en kunnen zien hoe het er in elk van deze gebieden voor staat.

Dankzij de MU-MIMO-technologie kan het apparaat met meer apparaten tegelijk synchroniseren, waardoor het veelzijdiger en efficiënter wordt. Met een Gigabit WAN-poort en vier Gigabit LAN-poorten kun je de apparaten aansluiten die dat nodig hebben voor snelheden die tot 10 keer hoger liggen dan standaard Ethernet-verbindingen. Over het geheel genomen is het een router met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

TP-Link Archer C6 AC1200 Dual-Band WiFi Router
 • Router om neer te zetten Wit
 • Dual-band (2.4 GHz / 5 GHz) Wi-Fi 5 (802.11ac) 867 Mbit/s
 • Fast Ethernet
 • Ethernet WAN
 • Aantal Ethernet LAN (RJ-45)-poorten: 5

TP-Link TL vs Archer: Welke draadloze router zou jij kiezen?

Nu we de belangrijkste kenmerken van de draadloze routers in de TL- en Archer-range van TP-Link hebben bekeken, is het tijd om te kiezen welke we interessanter vinden. Het valt niet te ontkennen dat de Archer serie geavanceerder is dan de TL, vooral als het gaat om snelheid. Ze zijn ook compatibel met nieuwere WiFi-standaarden, waardoor de gegevensoverdracht effectiever is.

Het probleem is dat ze over het algemeen duurder zijn, hoewel we moeten toegeven dat geen van de vier schandalig duur is gezien hun functionaliteiten. Daarom moeten we naar de technische specificaties kijken om te beslissen.

Eerlijk gezegd zou ik kiezen voor de TP-Link Archer C6, omdat dit mij de beste prijs-kwaliteitverhouding router lijkt. Hij heeft niet zoveel snelheid als de Archer X53, maar de snelheid die hij heeft is voldoende voor mijn behoeften. Als je echter meer datasnelheid nodig hebt omdat je meer apparaten op hetzelfde netwerk hebt, is de Archer X53 ook een goed alternatief.

De TL-modellen zijn daarentegen meer geschikt voor thuisgebruik, omdat hun snelheid meestal voldoende is voor thuisgebruik, en ze zijn minder duur. Dat gezegd hebbende, denk na over wat je zoekvoorkeuren zijn en kies degene die daar het beste bij past. Met TP-Link is kwaliteit gegarandeerd.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten TP-Link TL vs Archer: onmisbare draadloze routers voor thuis je kunt de categorie bezoeken router.

Subir