Samsung vs. LG | Op zoek naar de best verkrijgbare Smart TV

07/08/2021 - Actualizado: 12/09/2021

SAMSUNG VS LG SMART TV

Heb je een nieuwe televisie nodig? Twijfel je tussen een Smart TV van Samsung of LG? Maak je geen zorgen! In deze vergelijking bespreken we de specificaties en prestaties van elk van beide, zodat je een goed onderscheid kan maken en de Smart TV kan kiezen die het beste bij je past. Mis het niet!

Allereerst bespreken we de overeenkomsten tussen een Smart TV van Samsung en LG. Daarna komen ook de verschillen tussen beide merken Smart TV's aan de orde.

Beide bedrijven zijn gevestigd in Zuid Korea. Samsung heeft meer ervaringsjaren, aangezien deze is opgericht in 1938. LG is 2o jaar later in 1958 gevestigd. Beide ondernemingen bieden een uiteenlopende assortiment Smart TV's aan die zich eenvoudigweg onderscheiden door het soort beeldscherm dat gebruikt wordt (bijv. QLED vs. OLED) en de resolutie die ze hebben, zoals Full HD.

Wat de afstandsbediening betreft beschikken de Smart TV van Samsung een One Remote Control en LG daarentegen opteert voor de Magic Control. Beide afstandsbedieningen hebben vergelijkbare prestaties.

inhoudsopgave

Op het eerste gezicht... hoe zien de ontwerpen eruit?

Zoals te doen gebruikelijk op de televisiemarkt, zie je bij beide merken dat de toestellen over een soortgelijk ontwerp beschikken met vergelijkbare karakteristieken, namelijk een heel plat beeldscherm, waarbij het scherm maximaal benut wordt. Zodanig dat je geen zo goed als geen randen ziet.

Vervolgens zijn er twee manieren om deze te plaatsen. Enerzijds een TV-steun die je op een meubelstuk kan plaatsen en anderzijds een hulpstuk om je Smart TV aan de muur te bevestigen. Ook de distributie van de kabels en connectors zijn verschillend. Samsung is een nieuwe technologie aan het introduceren waarbij je alle kabels kan unificeren in een geheel. Op deze wijze verkrijg je een meer opgeruimde indruk van de omgeving rondom je Smart TV. Dit dankij het One Connect systeem.

Laten we het nu over de schermresolutie hebben

Met betrekking tot de resolutie bieden zowel Samsung als LG FHD, UHD 4K, UHD 8K modellen aan due verenigbaar zijn met het HDR formaat. De verschillen zie je bij de specificaties van elk van beide merken. Samsung bijvoorbeeld integreert eigen technologieen  zoals de Ultra Dimming, Pur Color, Crystal Display of Quantum Dot. Allemaal ontworpen om bepaalde aspecten van het televisie kijken te verbeteren, zoals de helderheid, verzadiging, kleur, contrast of scherpte. Ook bij de voordeligere en het midden segment van de Samsung Smart TV zie je dat er veel tijd en zorg is besteed aan de beeldkwaliteit aspecten te verbeteren. een duidelijk pluspunt van een Samsung ten opzichte van een LG.

Welke technologie wordt toegepast: OLED of QLED

Het systeem waarvoor elk van beide merken voor hun meest geavanceerde Smart TV's  het paneel hebben ontwikkeld maakt in deze het verschil tussen een Samsung en een LG. Op dit moment is het zo dat Samsung een nieuwere technologie toepast QLED genaamd, wat staat voor Quantum Dot Light Emitting. Dit is de groep televisies die LCD schermen gebruiken en derhalve niet uit zichzelf licht afgeven. De QLED televisies zijn doorontwikkeld op de LCD LED-schermen waar kleine lampen oplichten of juist donker worden. Het helderheidsniveau is om deze reden ook verbluffend te noemen.

LG overtreft Samsung dankzij de OLED technologie die zorgt voor een nog betere beeldkwaliteit, energiebesparing en een maximale zwartwaarde. Ook biedt LG Nanocell televisies, welke doorontwikkeld is op de LCD LED. Nadeel is wel dat de OLED exemplaren een stuk prijziger zijn. Wil je meer hierover weten, bezoek dan het volgende artikel: OLED vs. QLED.

En hoe zit het met de audio?

De nieuwste exemplaren van beide merken maken gebruik van Dolby Atmos die de distorsie van het geluid vermindert. Zo zijn er ook toestellen die door middel van kunstmatige intelligentie een emulatie systeem hebben, waardoor de audio zich aanpast naar gelang het geluid in de omgeving.

En dan hebben we de processor en het besturingssysteem nog van de Smart TV

De Smart TV zijn intelligente televisies die je op het internet kan aansluiten en dus ook kan verbinden met verschillende apps. De laatste door Samsung ontworpen processor is de Quantum Processor 8K AI. LG gebruikt daarentegen de Alpha9 en deze exemplaren zijn nieuwer. Samsung biedt een derhalve een efficiënter beeld dan LG

Met betrekking tot het besturingssysteem kunnen we het volgende kwijt. Samsung heeft Tizen ontwikkeld, het opensource besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux en de eigen OS is tevens ontwikkeld door Samsung. Alle Samsung Smart Televisies zijn uitgerust met Tizen. Tizen kenmerkt door de mogelijkheid om herbeeldscherm een persoonlijk tintje te geven door de apps die je het meest gebuikt kan synchroniseren met andere apparaten met Smart View. De meest geavanceerde Smart TV's hebben zelfs spraakbesturing waardoor je nog sneller kan gaan.

LG daarentegen beschikt over webOS. Een eenvoudig te bedienen systeem door een startbalk toe te voegen die je toegang geeft tot de verschillende apps. Ook de nieuwste exemplaren kan je met spraak besturen. Beide besturingssystemen werken erg soepel en zijn erg intuïtief wanneer je ze gebruikt. Toch hebben we een lichte voorkeur voor Tizen van Samsung.

Wat moeten we weten over de verbinding?

Beide ondernemingen gaan voor HDMI voor hun Smart TV's. De HDMI versie 2.1 heeft duidelijk de kwaliteit van het beeld verbeterd. Ook zie je dat men met wireless aan de slag gaat zoals Bluetooth en WiFI, waardoor je het grootste kijkplezier met de beste toepassingen kan beleven.

De meest nieuwe modellen kan je ook koppelen aan de virtuele assistenten, zoals Alexa en Google Home voor nog meer gebruiksgemak.

Behalve al het voorgaande willen we ook een ander pluspunt van de Samsung benadrukken. De meeste exemplaren beschikken over de Ambient Mode. Hiermee kan je afbeeldingen selecteren die zich helemaal aanpassen aan de stijl van je woonkamer in plaats van een saai zwart beeldscherm te vertonen. Daardoor lijkt je Smart TV meer op een schilderij dan een televisie als deze uitstaat. LG heeft ook een galerij waaruit je afbeeldingen kan selecteren met hetzelfde doel als Samsung. En toch denken we dat Samsung er beter in geslaagd is.

En wat is de prijs waaraan je moet denken?

Gelet op het grote assortiment die op de huidige markt bestaat, kunnen we niet in het algemeen stellen dat het ene merk goedkoper is dat het andere. Dit hangt meer af van de Smart TV in het specifieke geval. De prijzen van de verschillende lijnen schelen ook niet veel met elkaar. De grootste prijsverschillen zien we alleen terug in de meest geavanceerde modellen die  OLED (LG) danwel over QLED (Samsung) beschikken. Dan zijn die van LG een stuk prijziger.

Vergelijking van twee specifieke modellen Samsung Q95T en de LGOLED65CX9LA om zo in te gaan op de verschillen en deze beter te kunnen toelichten

Samsung Q95T (QE65Q95T) coördineert al je apparaten en geniet van de kleuren op je beeldscherm

Een functioneel ontwerp 65 inch ontwerp met een hele smalle rand. Dankzij de Quantum Dot techniek is het kleurvolume van een QLED 4K Real televisie exceptioneel goed te noemen. De nanokristallen zetten licht om in kleur en elke pixel wordt individueel geactiveerd. Het kleurvolume van een Samsung beeldscherm is dan ook veel puurder dan bij andere beeldschermen. Zo kan je met het HDR 10+ systeem alle details van de reproductie waarnemen. Zo beschikt deze ook over een 4K kunsmatige intelligentie die het geluid aan het beeld aanpast. Verder zorgt de Quantum Lite voor een krachtige processortie de helderheid kalibreert en beschikt deze over de Active Voice Amplifier (AVA) die het volume aan de achtergrondgeluiden aanpast. Tot slot kan je met de One Remote Control je Smart TV synchroniseren met andere apparaten en kan je met Multi View je Smartphone scherm op je televisie zien.

LG OLED65CX9LA visualiseert elk detail met pixels die zichzelf oplichten 

Het ontwerp kenmerkt zich door een 65 inch scherm, waarbij het beeldscherm goed wordt benut. Voorzien van een OLED scherm en bezit een 4K UHD kwaliteit waarmee de pixels uit zichzelf oplichten en de regenboog aan kleuren vergroten. Zo heeft de LG ook een kunstmatige intelligentie modus door toepassing van LG Thinq AI en verder een intelligente besturing Alpha9 genaamd. Het besturingssysteem is bekend onder de naam webOS 5.0. De boxen Dolby ATMOS bieden een 360 graden full effect aan vergelijkbaar met de audio in de bioscoop. Tot slot valt nog op te merken dat deze verenigbaar is met de spraakbesturingen van Google en Alexa, alsook met alle formaten van HDR. 

En dan de conclusie: welk merk is beter? Samsung of LG?

Zowel Samsung als LG behoren tot de grootste producenten van televisie toestellen. Het is dan ook niet mogelijk om te zeggen dat de ene beter is dan de andere. Persoonlijk vinden wij de Smart TV van Samsung leuker, beter, hoe je het ook wil noemen. Als je je wil verdiepen in deze materie, zal je toch echt op een bepaald exemplaar moeten inzoomen en die dan moeten vergelijken met een soortgelijke van het andere merk.

De grootste verschillen tussen beide zien we het beste terug bij de meest geavanceerde modellen. Hier maakt het onderscheid tussen QLED en OLED het verschil en dit geldt ook voor het toegepaste besturingssysteem als ook de afstandsbediening die bij elk van beide merken anders is.

Vanaf onze web bevelen bij de keuze aan die het best past bij jouw verwachtingen en wensen. Het handigst is om dit te doen aan de hand van een concreet exemplaar.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Samsung vs. LG | Op zoek naar de best verkrijgbare Smart TV je kunt de categorie bezoeken TV.

gerelateerde berichten

Subir