Saltar al contenido

Roomba (iRobot) vs. Roborock (Xiaomi) – Welk topmerk robotstofzuigers is het beste?

Robotstofzuigers zijn de laatste jaren steeds slimmer geworden. Marktleider iRobot gaat al een tijdje mee in de markt voor robotstofzuigers en de afgelopen jaren hebben al meerdere robots van deze Amerikaanse fabrikant de revue gepasseerd. iRobot maakte een paar jaar geleden de overstap van ‘domme’ robots die willekeurig door ruimtes navigeerden, naar exemplaren met een ingebouwde camera die de ruimte in kaart brengen en systematisch en slim te werk gaan.

Sinds 2014 kunnen consumenten ook voor een Roborock gaan, een Chinese onderneming met de ambitie om te concurreren met het topsegment in de sector van de robotstofzuiger. Sinds Xiaomi ook onderdeel is van dit bedrijf en haar kennis deelt, presenteert Roborock de ene na de andere geavanceerde robotstofzuiger tegen zeer schappelijke prijzen, een regelrecht succes!  Zowel Roomba als Roborock krijgen doorgaans goede beoordelingen.

Hierna gaan we over tot een vergelijking van deze topmerken. Welke van de twee is beter? Verderop komen de overeenkomsten aan bod, maar eerst bespreken we hieronder de verschillen tussen de robotstofzuigers Roomba & Roborock

1) De twee topmerken

Roomba is dé bestseller van iRobot, de Amerikaanse marktleider op wereldniveau. Het bedrijf is is in 1990 gevestigd en de eerste Roomba stamt alweer uit 2002.  Roborock is een Chinese onderneming, die hoewel geheel onafhankelijk, een zeer succesvolle samenwerking is aangegaan met Xiaomi. De verkoop van haar robotstofzuigers heeft de laatste jaren een vlucht genomen.

2) Catalogus

De catalogus van Roomba is veel uitgebreider en biedt een uiteenlopend scala van modellen aan die van ca. €200,- tot €1.500,- gaan. Roborock heeft daarentegen een kleiner aanbod.

3) De zuigkracht van beide modellen is aanzienlijk

Beide bedrijven hanteren een andere maatstaf voor het meten van de zuigkracht van de diverse robotstofzuiger modellen. iRobot zet deze altijd af tegen de zuigkracht van de initiële 600-Serie en slaat er een vermenigvuldigheidsfactor op los. Het zuigvermogen is van bijvoorbeeld model 980 is dan bijvoorbeeld 10 keer krachtiger dan de Roomba van de 600-serie.

De Roborock drukt daarentegen de kracht van de motor, met andere woorden het zuigvermogen uit in Pascal-eenheden (Pa). Doorgaans hebben alle modellen een zuigkracht tussen de 2.000 Pa en  2.500 Pa.

Beide bedrijven mogen met trots opscheppen over de kwaliteit van de zuigkracht, hoewel het erg moeilijk is voor de concurrentie om de kwaliteit die iRobot de laatste jaren heeft bereikt, te evenaren.

4) Ook dweilen is vaak een optie 

Het wordt steeds vanzelfsprekender dat robotstofzuigers ook een dweilfunctie hebben, inclusief een dweil die vochtig blijft dankzij een watertank die geïntegreerd is in de robot.

Zo goed als alle Roborock modellen hebben deze dweil-functie. Bij sommige exemplaren, zoals de Roborock S5 Max  of de S6 MaxV, kan je zelfs de dweilfuntie besturen met de App. Tevens is het mogelijk om de hoeveelheid water te reguleren of bepaalde ruimtes uit te sluiten, zodat deze niet worden gedweild.

Met uitzondering van de Roomba Combo beschikken de Roomba modellen niet over een eigen dweilfunctie. Prioriteit wordt gegeven aan de stofzuig-functie. Dankzij de krachtige processor echter die de Roomba bevat is er voldoende ruimte om gecoördineerd samen te werken met de Imprint Link technologie van bepaalde Braava modellen.

Braava is de dweilrobot-lijn van iRobot, die zelfstandig vloeren schrobt en dweilt. Het grote nadeel: om van beide functies te kunnen genieten, zowel het stofzuigen als het dweilen, kom je er niet onderuit om twee zelfstandige robot-apparaten te kopen.

5) Navigatiemethode

Beide merken beschikken over modellen met een simple navigatiesysteem, die dus ook minder slim zijn. Het verschil zit ‘m in de modernste navigatiemethodes Enerzijds heeft Roborock gekozen voor de laser navigatie LiDAR genaamd. En Roomba anderzijds heeft gekozen voor haar beroemde visuele vSLAM camera. De esta manera trazan los mapas de tu hogar de manera eficiente y precisa.

Onze voorkeur gaat echter uit naar de navigatie door middel van laser, omdat deze ook geen licht nodig heeft om haar werk te doen. Daarmee kan Roborock ook in het donker haar werk doen. Sin  De meest geavanceerde Roomba robots hebben echter altijd een beetje licht nodig om hun werk te doen.

Nog een stapje verder gaat de Roborock S6 MaxV. Deze combineert navigatie door middel van laser met twee camera’s  (Reactive AI systeem) om een nog nauwkeurigere navigatie tot stand te brengen. De robot kan hierdoor zelfs voorwerpen analyseren en onderscheiden van elkaar. Al met al staat het vast dat Roborock de Roomba overtreft in slimme navigatie.

6) Clean map-rapporten

Beide merken hebben de functie Clean Map-rapporten tot hun beschikking. Bij de meer geavanceerde modellen zoals  de Roomba i7 kan je wel tot 10 rapporten opslaan op de iRobot Home App. Deze zijn bovendien interactief waarbij je ook de volledige controle hebt over de schoonmaak taken en activiteiten.

Dankzij de slimme Kaart-optie in de app kan je navigeren naar ‘Kamerscheidingen’ en kan je verschillende scheidingslijnen toevoegen om een verdieping in te delen in kamers. Een andere slimme functie zijn ‘Vermijdzones’, bepaalde meubels afbakenen en zelfs een kamer overslaan.

7) Besturing vanaf de App

Dankzij de iRobot HOME App kan je de Roomba via een WiFi verbinding onder andere vanop afstand starten, op elk gewenst moment en vanaf elke gewenste plaats. Roborock heeft een vergelijkbare Xiaomi Home App

8) Automatische Vuilafvoer

Een ander groot voordeel ten opzichte van de Roborock is het Clean Base™ basisstation, die het vuil na elke schoonmaak sessie automatisch uit de opvangbak van de robotstofzuiger zuigt, elke keer dat zij terug gaat naar het basisstation. De Roomba i3 of de Roomba i7 beschikken over deze optie. De Roborock heeft deze optie echter nog niet ontwikkeld en is daarom nog niet op de markt te vinden.

9) Lange Levensduur

Hoewel de onderdelen van de Roborock niet verkeerd zijn, zijn de gebruikte materialen van de Roomba het beste van het beste met als gevolg dat de levensduur langer zal zijn. Bovendien zijn de Roomba modellen minder achterhaald en gedurende meerdere jaren beschikbaar. Niet geheel onbelangrijk als je onderdelen moet vinden of je robotstofzuiger gerepareerd moet worden.

10) Prijzen verschillen

De Robotstofzuigers van Roomba zijn over het algemeen iets prijziger dan de Roborock modellen. Vooral voor de meest geavanceerde exemplaren ben je iets meer geld kwijt.

Hieronder wordt een vergelijking gemaakt van de twee bestellers van elk merk., waarbij de voor- en nadelen op een rijtje zullen worden gezet. Met elkaar worden vergeleken de Roomba i7+, de Roborock S6 MaxV, de Roomba 981 en de Roborock S5 Max.

Roomba i7+

Als je van interactie met de robot houdt en gepersonaliseerde schoonmaak instructies wilt geven,  is de i7+ jouw Roomba. Het zuigvermogen is wel 10 keer krachtiger dan bijvoorbeeld de Roomba’s van de 600-serie. Bij de plus+ variant krijg je het Clean Base™ basisstation, de automatische vuilafvoer meegeleverd. Het vuil wordt na elke schoonmaak sessie automatisch uit de opvangbak van de robotstofzuiger gezogen. Roomba i7+ kan wel tot 10 rapporten opslaan op de iRobot Home App.

Deze zijn bovendien interactief waarbij je ook de volledige controle hebt over de schoonmaak taken en activiteiten. ook is de i7+ compatibel met de Imprint Link technologie van bepaalde Braava modellen. Braava is de dweilrobot lijn van iRobot.  Nadeel is dat de prijs relatief ietswat and de hoge kant is .

iRobot® Roomba® i7+ (i7556) - Leert uw woning kennen. Past perfect in uw leven. Leegt zichzelf automatisch
 • Ruim 30 jaar expertise en continue innovatie op het gebied van robotica
 • De opvangbak wordt automatisch geleegd in een AllergenLock stofzak, die vuil van maar liefst 60 dagen kan bevatten, zodat u er maandenlang geen omkijken naar heeft. De AllergenLock stofzakken bevatten 4 lagen van allergenen blokkerend materiaal, zodat 99% van pollen, schimmel en stofmijten wordt opgevangen en ze niet weer in de lucht terechtkomen
 • Met Imprint Smart Mapping kunt u bepalen welke kamers worden schoongemaakt en wanneer, zodat wordt gestofzuigd wanneer u dat het best uitkomt. U kunt ook instellen dat de robot weg moet blijven uit bepaalde ruimten of van bepaalde voorwerpen met aanpasbare vermijdzones.
 • De i7 kan specifieke knoeipartijen direct schoonmaken zodra ze zich voordoen. Als u dus de deur uit rent en kruimels onder de keukentafel ziet, kunt u de iRobot HOME-app of uw Google- of Alexa-spraakassistent gebruiken om tegen de i7/i7+ te zeggen die plek onmiddellijk schoon te maken. Meer hoeft u niet te doen. Alexa en alle bijbehorende logo's zijn handelsmerken van Amazon.com of haar gelieerde ondernemingen. Google is een handelsmerk van Google LLC
 • Geniet van een uitgebreide schoonmaak dankzij dubbele (rubber) borstels voor alle vloertypen en een krachtig zuigsysteem met 10x hoger zuigvermogen*, zodat vuil, stofdeeltjes en haren van huisdieren worden verwijderd, waar deze zich ook bevinden. Het borsteltje voor randen en hoeken zorgt voor alle vergeten hoeken. *vergeleken met een schoonmaaksysteem uit de Roomba 600-serie

Roborock S6 MaxV

Als je de slimste versie zoekt en uiteenlopende prestaties eist, is de Roborock S6 MaxV één van de beste dankzij haar nieuwste technieken. Dankzij het Reactive AI navigatiesysteem is het de meest slimme ter wereld.

Het beschikt over geavanceerde toepassingen zoals de slimme dweil-functie die je kan bedienen vanaf de App, de laser navigatiemethode en je kan er interactief mee communiceren. Een volledig opgeladen accu gaat wel tot drie uur mee. Deze Roborock is ook veel krachtiger (2.500 Pa) dan de Roborock S5 Max. Nadeel: de prijs is enigszins aan de hoge kant.

roborock S6 MaxV robotstofzuiger met dweilfunctie, stofzuiger robot met ReactiveAI en LiDAR-navigatie, 2500 Pa zuigkracht en meertraps caring,zwart (zwart)
 • ReactiveAI: de MaxV kan dankzij de ReactiveAI-technologie met dubbele cameraondersteuning gebruiksvoorwerpen en onbekende obstakels probleemloos herkennen.
 • Nauwkeurige navigatie: LiDAR-navigatie en geavanceerde algoritmen maken nauwkeurige navigatie en automatische ruimteherkenning mogelijk
 • 25% meer zuigkracht: een maximaal zuigvermogen van 2500 Pa betekent een grondiger reiniging.
 • Geavanceerd routebeheer: het meertraps kartiersysteem biedt ondersteuning voor maximaal vier verdiepingen met maximaal 10 blokkeringszones, 10 veegvrije zones en 10 onzichtbare muren op elke etage.
 • Controleer het op afstand: kijk in je huis om, ook als je er niet bent. Start de Roborock-app, rijd rond om te zien wat S6 MaxV ziet, en breng een spraakbericht aan (tot 15 seconden).

Roomba 981

De Roomba 981, hetzelfde model als de 980, maar dan in een andere kleur,  is een exemplaar dat al erg lang op de markt te vinden is. Dit kan alleen als de klantbeoordelingen goed zijn en goed blijven. Minder slim wellicht, maar levert grote schoonmaak prestaties af. Noemenswaardig zijn de Power Boost Functie, die automatisch aan de slag gaat wanneer er meer vuil op een bepaalde plek wordt gedetecteerd.

Daarnaast heeft de 981 een groot stofreservoir en de acculading is ook beter en dat allemaal tegen een schappelijke prijs. Bij de 981 kan je niet de historische Clean Map rapporten bekijken. Deze worden onmiddellijk na het schoonmaken gewist uit het geheugen en ook de Clean Map™ functie ontbreekt in de App.

iRobot® Roomba® 981 - Krachtige prestaties reiniging van meerdere kamers
 • iRobot biedt ruim 30 jaar expertise en innovatie op het gebied van robotica en heeft wereldwijd meer dan 30 miljoen huishoudrobots verkocht. Of u nu kiest voor een Roomba, Braava of beide robots, uw vloeren krijgen de speciale zorg die ze nodig hebben.
 • Trekt hardnekkig vuil los met een 3-staps schoonmaaksysteem dat gebruikmaakt van dubbele (rubber) borstels voor alle vloertypen, plus een borstel voor randen en hoeken en 10x meer zuigkracht* *Vergeleken met het Roomba-schoonmaaksysteem uit de 600-serie
 • De vSLAM navigatietechnologie legt actief meer dan 230.400 datapunten per seconde vast voor een optimale dekking. De .980 reinigt doelbewust en logisch in nette patronen. Wanneer de accu leeg raakt, laadt de robot zichzelf op en gaat vervolgens verder waar hij was gebleven om te zorgen dat de klus helemaal wordt afgemaakt.
 • Onze robots leren uw schoonmaakwensen en bieden persoonlijke aanbevelingen om schoonmaaktaken automatisch te plannen of stellen tijden voor wanneer uw huis vaker moet worden schoongemaakt, bijvoorbeeld wanneer huisdieren in de rui zijn of allergieën de kop opsteken.
 • Slaat geen hoekje of vuiltje over. Onze robots weten wanneer ze moeten worden opgeladen en gaan dan terug naar waar ze waren gebleven.

Roborock S5 Max

Als je prijs-kwaliteit zoekt, is de Roborock S5 Max een zeer goed beoordeeld model door de consument. Het is een multifunctioneel model dat zowel kan zuigen, vegen, schrobben als dweilen. Het beschikt over geavanceerde toepassingen zoals de slimme dweil-functie via de Xiaomi Home App, de laser navigatiemethode en je kan er interactief mee communiceren. 

Het Nadeel: Reactive AI-systeem navigatiesysteem ontbreekt bij dit model. Om deze reden kan de robot hierdoor niet zelf voorwerpen analyseren en onderscheiden van elkaar.

33% korting
Roborock Robotstofzuiger (S5 Max Wit)
 • Roborock Q7 Max robotstofzuiger

Conclusie – Roomba (iRobot) of Roborock (Xiaomi) – Welke robotstofzuiger is beter?

Laten we voorop stellen dat zowel Roomba als Roborock de twee beste merken robotstofzuigers zijn , die op de markt zijn gebracht. Ben je op zoek naar exclusiviteit en een topmerk dan is Roomba een meer dan perfecte keuze. Bovendien is de kwaliteit van stofzuigen erg hoog en heeft deze een aanzienlijk lange levensduur. En toch hebben we dan ook aan de andere kant de Roborock die aan de nieuwste technische eisen voldoet, over de meest geavanceerde snufjes beschikt wat de navigatie betreft en vooral zeer veelzijdig modellen aanbiedt, nu deze ook over een dweilfunctie beschikt. Dit alles maakt dat wat ons betreft de Roborock S6 MaxV de beste robotstofzuiger is van het moment.

Heeft de Roborock S6 MaxV je overtuigd? Bekijk hier de aanbieding van Amazon!