Roomba (iRobot) vs. Roborock (Xiaomi) - Welk topmerk robotstofzuigers is het beste?

28/05/2021 - Actualizado: 12/09/2021

Robotstofzuigers zijn de laatste jaren steeds slimmer geworden. Marktleider iRobot gaat al een tijdje mee in de markt voor robotstofzuigers en de afgelopen jaren hebben al meerdere robots van deze Amerikaanse fabrikant de revue gepasseerd. iRobot maakte een paar jaar geleden de overstap van 'domme' robots die willekeurig door ruimtes navigeerden, naar exemplaren met een ingebouwde camera die de ruimte in kaart brengen en systematisch en slim te werk gaan.

Sinds 2014 kunnen consumenten ook voor een Roborock gaan, een Chinese onderneming met de ambitie om te concurreren met het topsegment in de sector van de robotstofzuiger. Sinds Xiaomi ook onderdeel is van dit bedrijf en haar kennis deelt, presenteert Roborock de ene na de andere geavanceerde robotstofzuiger tegen zeer schappelijke prijzen, een regelrecht succes!  Zowel Roomba als Roborock krijgen doorgaans goede beoordelingen.

inhoudsopgave

Hierna gaan we over tot een vergelijking van deze topmerken. Welke van de twee is beter? Verderop komen de overeenkomsten aan bod, maar eerst bespreken we hieronder de verschillen tussen de robotstofzuigers Roomba & Roborock

1) De twee topmerken

Roomba is dé bestseller van iRobot, de Amerikaanse marktleider op wereldniveau. Het bedrijf is is in 1990 gevestigd en de eerste Roomba stamt alweer uit 2002.  Roborock is een Chinese onderneming, die hoewel geheel onafhankelijk, een zeer succesvolle samenwerking is aangegaan met Xiaomi. De verkoop van haar robotstofzuigers heeft de laatste jaren een vlucht genomen.

2) Catalogus

De catalogus van Roomba is veel uitgebreider en biedt een uiteenlopend scala van modellen aan die van ca. €200,- tot €1.500,- gaan. Roborock heeft daarentegen een kleiner aanbod.

3) De zuigkracht van beide modellen is aanzienlijk

Beide bedrijven hanteren een andere maatstaf voor het meten van de zuigkracht van de diverse robotstofzuiger modellen. iRobot zet deze altijd af tegen de zuigkracht van de initiële 600-Serie en slaat er een vermenigvuldigheidsfactor op los. Het zuigvermogen is van bijvoorbeeld model 980 is dan bijvoorbeeld 10 keer krachtiger dan de Roomba van de 600-serie.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Ecovacs Deebot N8 vs Ozmo T8+Ecovacs Deebot N8 vs Ozmo T8+ - Welke robotstofzuiger wint de strijd?

De Roborock drukt daarentegen de kracht van de motor, met andere woorden het zuigvermogen uit in Pascal-eenheden (Pa). Doorgaans hebben alle modellen een zuigkracht tussen de 2.000 Pa en  2.500 Pa.

Beide bedrijven mogen met trots opscheppen over de kwaliteit van de zuigkracht, hoewel het erg moeilijk is voor de concurrentie om de kwaliteit die iRobot de laatste jaren heeft bereikt, te evenaren.

4) Ook dweilen is vaak een optie 

Het wordt steeds vanzelfsprekender dat robotstofzuigers ook een dweilfunctie hebben, inclusief een dweil die vochtig blijft dankzij een watertank die geïntegreerd is in de robot.

Zo goed als alle Roborock modellen hebben deze dweil-functie. Bij sommige exemplaren, zoals de Roborock S5 Max  of de S6 MaxV, kan je zelfs de dweilfuntie besturen met de App. Tevens is het mogelijk om de hoeveelheid water te reguleren of bepaalde ruimtes uit te sluiten, zodat deze niet worden gedweild.

Met uitzondering van de Roomba Combo beschikken de Roomba modellen niet over een eigen dweilfunctie. Prioriteit wordt gegeven aan de stofzuig-functie. Dankzij de krachtige processor echter die de Roomba bevat is er voldoende ruimte om gecoördineerd samen te werken met de Imprint Link technologie van bepaalde Braava modellen.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Proscenic P11 vs P10 Pro vs M8 ProProscenic P11 Vs P10 Pro Vs M8 Pro - De beste stofzuiger van Proscenic

Braava is de dweilrobot-lijn van iRobot, die zelfstandig vloeren schrobt en dweilt. Het grote nadeel: om van beide functies te kunnen genieten, zowel het stofzuigen als het dweilen, kom je er niet onderuit om twee zelfstandige robot-apparaten te kopen.

5) Navigatiemethode

Beide merken beschikken over modellen met een simple navigatiesysteem, die dus ook minder slim zijn. Het verschil zit 'm in de modernste navigatiemethodes Enerzijds heeft Roborock gekozen voor de laser navigatie LiDAR genaamd. En Roomba anderzijds heeft gekozen voor haar beroemde visuele vSLAM camera. De esta manera trazan los mapas de tu hogar de manera eficiente y precisa.

Onze voorkeur gaat echter uit naar de navigatie door middel van laser, omdat deze ook geen licht nodig heeft om haar werk te doen. Daarmee kan Roborock ook in het donker haar werk doen. Sin  De meest geavanceerde Roomba robots hebben echter altijd een beetje licht nodig om hun werk te doen.

Nog een stapje verder gaat de Roborock S6 MaxV. Deze combineert navigatie door middel van laser met twee camera's  (Reactive AI systeem) om een nog nauwkeurigere navigatie tot stand te brengen. De robot kan hierdoor zelfs voorwerpen analyseren en onderscheiden van elkaar. Al met al staat het vast dat Roborock de Roomba overtreft in slimme navigatie.

6) Clean map-rapporten

Beide merken hebben de functie Clean Map-rapporten tot hun beschikking. Bij de meer geavanceerde modellen zoals  de Roomba i7 kan je wel tot 10 rapporten opslaan op de iRobot Home App. Deze zijn bovendien interactief waarbij je ook de volledige controle hebt over de schoonmaak taken en activiteiten.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Roomba Vs CongaRoomba Vs Conga - Wat is de beste robotstofzuiger op de markt?

Dankzij de slimme Kaart-optie in de app kan je navigeren naar 'Kamerscheidingen' en kan je verschillende scheidingslijnen toevoegen om een verdieping in te delen in kamers. Een andere slimme functie zijn 'Vermijdzones', bepaalde meubels afbakenen en zelfs een kamer overslaan.

7) Besturing vanaf de App

Dankzij de iRobot HOME App kan je de Roomba via een WiFi verbinding onder andere vanop afstand starten, op elk gewenst moment en vanaf elke gewenste plaats. Roborock heeft een vergelijkbare Xiaomi Home App

8) Automatische Vuilafvoer

Een ander groot voordeel ten opzichte van de Roborock is het Clean Base™ basisstation, die het vuil na elke schoonmaak sessie automatisch uit de opvangbak van de robotstofzuiger zuigt, elke keer dat zij terug gaat naar het basisstation. De Roomba i3 of de Roomba i7 beschikken over deze optie. De Roborock heeft deze optie echter nog niet ontwikkeld en is daarom nog niet op de markt te vinden.

9) Lange Levensduur

Hoewel de onderdelen van de Roborock niet verkeerd zijn, zijn de gebruikte materialen van de Roomba het beste van het beste met als gevolg dat de levensduur langer zal zijn. Bovendien zijn de Roomba modellen minder achterhaald en gedurende meerdere jaren beschikbaar. Niet geheel onbelangrijk als je onderdelen moet vinden of je robotstofzuiger gerepareerd moet worden.

10) Prijzen verschillen

De Robotstofzuigers van Roomba zijn over het algemeen iets prijziger dan de Roborock modellen. Vooral voor de meest geavanceerde exemplaren ben je iets meer geld kwijt.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Conga 1990 Connected Vs 1090 Connected Vs 999 Vital - Drie veelzijdige en voordelige robots om aan uw schoonmaakbehoeften te voldoenConga 1990 Connected Vs 1090 Connected Vs 999 Vital - Drie veelzijdige en voordelige robots om aan uw schoonmaakbehoeften te voldoen

Hieronder wordt een vergelijking gemaakt van de twee bestellers van elk merk., waarbij de voor- en nadelen op een rijtje zullen worden gezet. Met elkaar worden vergeleken de Roomba i7+, de Roborock S6 MaxV, de Roomba 981 en de Roborock S5 Max.

Roomba i7+

Als je van interactie met de robot houdt en gepersonaliseerde schoonmaak instructies wilt geven,  is de i7+ jouw Roomba. Het zuigvermogen is wel 10 keer krachtiger dan bijvoorbeeld de Roomba's van de 600-serie. Bij de plus+ variant krijg je het Clean Base™ basisstation, de automatische vuilafvoer meegeleverd. Het vuil wordt na elke schoonmaak sessie automatisch uit de opvangbak van de robotstofzuiger gezogen. Roomba i7+ kan wel tot 10 rapporten opslaan op de iRobot Home App.

Deze zijn bovendien interactief waarbij je ook de volledige controle hebt over de schoonmaak taken en activiteiten. ook is de i7+ compatibel met de Imprint Link technologie van bepaalde Braava modellen. Braava is de dweilrobot lijn van iRobot.  Nadeel is dat de prijs relatief ietswat and de hoge kant is .

iRobot Roomba i7+ connected robotstofzuiger - Borstels zonder klitten van dierenharen - Slimme navigatie - Opladen en werk hervatten - Spraakbesturing - Zone- of kamertargeting - Zelfledigend
 • 2.REINIG UW MANIER. Maak de smerigste plekken van het huis schoon en negeer de lastigste plekken. Met slimme mapping kan de Roomba i7+ robotstofzuiger de keuken onderscheiden van de bank en kunt u bepalen welke gebieden moeten worden schoongemaakt door de schoonmaak te richten op gebieden met veel verkeer. Bovendien zorgt het definiëren van negeerzones ervoor dat de Roomba i7+ robotstofzuiger bepaalde plaatsen vermijdt, zoals de locatie van de kommen van uw huisdieren.
 • 3. REINIGT VUIL OP COMMAND. Het opruimen van kruimels komt nu neer op een toverformule: “Roomba, schoon onder de keukentafel”. Met deze intuïtieve ervaring - exclusief voor iRobot - spreek uw verzoek uit aan uw stemassistent* of via de iRobot HOME-app en de Roomba i7+ robotstofzuiger reinigt voor u zodra er vuil verschijnt waar aangegeven, totdat er geen spoor meer over is. Alexa en alle gerelateerde logo's zijn handelsmerken van Amazon.com of zijn dochterondernemingen. Google is een geregistreerd handelsmerk van Google LLC.
 • 4. VERGEET HET VACUÜM VOOR MAANDEN. Vergeet maandenlang stofzuigen met het Clean Base zelfledigingssysteem waarmee de Roomba i7+ robotstofzuiger tot wel 60 dagen autonoom vuil en puin kan legen. Anti-allergeenzakjes vangen 99% van de pollen en schimmels op en houden ze vast. REINIGT EN ZELFREINIGT. Dankzij het anti-allergenensysteem wordt 99% van de allergenen van pollen en schimmels opgevangen en van de robot naar de basis gestuurd, zodat ze niet in de lucht kunnen ontsnappen.
 • 5. SUPERIEURE KRACHT EN PICKUP. De Roomba i7+ robotstofzuiger blaast hardnekkig vuil en vlekken in uw huis weg door puin op te zuigen met behulp van een hoogwaardig 3-traps reinigingssysteem met 10x Power Suction*, zijborstel en twee exclusieve rubberen zuignappen voor meerdere oppervlakken die zich aanpassen aan verschillende vloertypes en zuigen het haar van uw huisdieren op zonder te klitten. *Vergeleken met het Roomba 600-reinigingssysteem
 • 6.2 ANTI-VERWIKKELINGSBORSTELS IDEAAL VOOR DIEREN. Met twee exclusieve rubberen borstels voor meerdere oppervlakken die zich aanpassen aan en constant in contact blijven met verschillende oppervlakken, is de Roomba i7+ robotstofzuiger geschikt voor huizen met veel vloertypes, van keukentegels tot woonkamertapijten. live. Dankzij hun unieke ontwerp - exclusief voor iRobot - kunnen dierenharen worden opgepakt zonder in de war te raken.

Roborock S6 MaxV

Als je de slimste versie zoekt en uiteenlopende prestaties eist, is de Roborock S6 MaxV één van de beste dankzij haar nieuwste technieken. Dankzij het Reactive AI navigatiesysteem is het de meest slimme ter wereld.

Het beschikt over geavanceerde toepassingen zoals de slimme dweil-functie die je kan bedienen vanaf de App, de laser navigatiemethode en je kan er interactief mee communiceren. Een volledig opgeladen accu gaat wel tot drie uur mee. Deze Roborock is ook veel krachtiger (2.500 Pa) dan de Roborock S5 Max. Nadeel: de prijs is enigszins aan de hoge kant.

roborock S6 MaxV robotstofzuiger met dweilfunctie, stofzuiger robot met ReactiveAI en LiDAR-navigatie, 2500 Pa zuigkracht en meertraps caring,zwart (zwart)
 • ReactiveAI: de MaxV kan dankzij de ReactiveAI-technologie met dubbele cameraondersteuning gebruiksvoorwerpen en onbekende obstakels probleemloos herkennen.
 • Nauwkeurige navigatie: LiDAR-navigatie en geavanceerde algoritmen maken nauwkeurige navigatie en automatische ruimteherkenning mogelijk
 • 25% meer zuigkracht: een maximaal zuigvermogen van 2500 Pa betekent een grondiger reiniging.
 • Geavanceerd routebeheer: het meertraps kartiersysteem biedt ondersteuning voor maximaal vier verdiepingen met maximaal 10 blokkeringszones, 10 veegvrije zones en 10 onzichtbare muren op elke etage.
 • Controleer het op afstand: kijk in je huis om, ook als je er niet bent. Start de Roborock-app, rijd rond om te zien wat S6 MaxV ziet, en breng een spraakbericht aan (tot 15 seconden).

Roomba 981

De Roomba 981, hetzelfde model als de 980, maar dan in een andere kleur,  is een exemplaar dat al erg lang op de markt te vinden is. Dit kan alleen als de klantbeoordelingen goed zijn en goed blijven. Minder slim wellicht, maar levert grote schoonmaak prestaties af. Noemenswaardig zijn de Power Boost Functie, die automatisch aan de slag gaat wanneer er meer vuil op een bepaalde plek wordt gedetecteerd.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Roomba j7 Vs i3 Vs i7 Vs s9Roomba j7 Vs i3 Vs i7 Vs s9 - Op zoek naar de meest innovatieve robotstofzuiger?

Daarnaast heeft de 981 een groot stofreservoir en de acculading is ook beter en dat allemaal tegen een schappelijke prijs. Bij de 981 kan je niet de historische Clean Map rapporten bekijken. Deze worden onmiddellijk na het schoonmaken gewist uit het geheugen en ook de Clean Map™ functie ontbreekt in de App.

46% korting
iRobot® Roomba® 981 - Krachtige prestaties reiniging van meerdere kamers
 • iRobot biedt ruim 30 jaar expertise en innovatie op het gebied van robotica en heeft wereldwijd meer dan 30 miljoen huishoudrobots verkocht. Of u nu kiest voor een Roomba, Braava of beide robots, uw vloeren krijgen de speciale zorg die ze nodig hebben.
 • Trekt hardnekkig vuil los met een 3-staps schoonmaaksysteem dat gebruikmaakt van dubbele (rubber) borstels voor alle vloertypen, plus een borstel voor randen en hoeken en 10x meer zuigkracht* *Vergeleken met het Roomba-schoonmaaksysteem uit de 600-serie
 • De vSLAM navigatietechnologie legt actief meer dan 230.400 datapunten per seconde vast voor een optimale dekking. De .980 reinigt doelbewust en logisch in nette patronen. Wanneer de accu leeg raakt, laadt de robot zichzelf op en gaat vervolgens verder waar hij was gebleven om te zorgen dat de klus helemaal wordt afgemaakt.
 • Onze robots leren uw schoonmaakwensen en bieden persoonlijke aanbevelingen om schoonmaaktaken automatisch te plannen of stellen tijden voor wanneer uw huis vaker moet worden schoongemaakt, bijvoorbeeld wanneer huisdieren in de rui zijn of allergieën de kop opsteken.
 • Slaat geen hoekje of vuiltje over. Onze robots weten wanneer ze moeten worden opgeladen en gaan dan terug naar waar ze waren gebleven.

Roborock S5 Max

Als je prijs-kwaliteit zoekt, is de Roborock S5 Max een zeer goed beoordeeld model door de consument. Het is een multifunctioneel model dat zowel kan zuigen, vegen, schrobben als dweilen. Het beschikt over geavanceerde toepassingen zoals de slimme dweil-functie via de Xiaomi Home App, de laser navigatiemethode en je kan er interactief mee communiceren. 

Het Nadeel: Reactive AI-systeem navigatiesysteem ontbreekt bij dit model. Om deze reden kan de robot hierdoor niet zelf voorwerpen analyseren en onderscheiden van elkaar.

Roborock S5 Max Robotstofzuiger, Polycarbonaat, Wit [Energieklasse A+++]
 • De S5 maakt dagelijkse reiniging kinderspel; geniet elke dag van een schone en glanzende bodem; hij is ontwikkeld voor een perfect geautomatiseerde reiniging; in vergelijking met de voorganger is de S5 Max uitgerust met een grotere watertank, een waterregeling en met de mogelijkheid om virtuele blokkeerzones te creëren; dankzij de combinatie van nauwkeurige lasertechnologie, geavanceerde navigatie en sterke zuigkracht worden de vloeren zo eenvoudig als nooit
 • Het enorme waterreservoir van 290 ml is voldoende voor drie complete reinigingsprocessen bij een woonoppervlak van 65 m² in één enkele beweging; bij een oppervlakte van 200 m² is de tank voldoende voor een complete reiniging; de S5 Max beschikt over een gloednieuwe, ultranauwkeurige elektrisch aangestuurde peristaltikomp, zoals deze wordt gebruikt voor infusieinstallaties in ziekenhuizen en die meer dan 1500 bedrijfsuren lang is getest; je hoeft alleen de tank te vullen en een tijdschema vast te stellen zodat de S5
 • Via de app kun je heel gemakkelijk de juiste waterstroom voor elke soort vloer kiezen en aansturen; van een geringe waterstroom voor bijvoorbeeld stenen vloeren tot hoge waterstroom voor sterk vuil en smakelijke keukenvloeren; aan elk begin van het wisproces wordt eerst water opgepompt, om de wisdoek te bevochtigen en daardoor een optimale veegprestatie te garanderen; bij reeds gereinigde oppervlakken wordt de watertoevoer volledig automatisch onderbroken; na de
 • Natuurlijk wil niemand dat het ook op een tapijt afgeveegd wordt en het nat wordt; met de nieuwe functie om virtuele veegzones en afbakening te creëren maak je een einde aan dit uiteinde; je hoeft alleen maar in de app-afsluitzones te definiëren en afgrenzingen op tapijten en kamers met tapijten te definiëren, de S5 Max maakt de rest; zodra je de wisdoek verwijdert, worden de grenzen opgeborgen en de S5 Max heeft een vrije baan om je hele huis te stofzuigen; met de zuig- en wissper

Conclusie - Roomba (iRobot) of Roborock (Xiaomi) - Welke robotstofzuiger is beter?

Laten we voorop stellen dat zowel Roomba als Roborock de twee beste merken robotstofzuigers zijn , die op de markt zijn gebracht. Ben je op zoek naar exclusiviteit en een topmerk dan is Roomba een meer dan perfecte keuze. Bovendien is de kwaliteit van stofzuigen erg hoog en heeft deze een aanzienlijk lange levensduur. En toch hebben we dan ook aan de andere kant de Roborock die aan de nieuwste technische eisen voldoet, over de meest geavanceerde snufjes beschikt wat de navigatie betreft en vooral zeer veelzijdig modellen aanbiedt, nu deze ook over een dweilfunctie beschikt. Dit alles maakt dat wat ons betreft de Roborock S6 MaxV de beste robotstofzuiger is van het moment.

Heeft de Roborock S6 MaxV je overtuigd? Bekijk hier de aanbieding van Amazon!

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Roomba (iRobot) vs. Roborock (Xiaomi) - Welk topmerk robotstofzuigers is het beste? je kunt de categorie bezoeken robotstofzuiger.

gerelateerde berichten

Subir