Roomba i7 vs. i7+ vs. 981 vs. 980 - Welke Roomba is de beste?

24/05/2021 - Actualizado: 12/09/2021

roomba 981 vs 980 vs i7 vs i7+

Steeds meer huishoudens kiezen voor een robotstofzuiger om hun woning schoon te maken. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken voor velen. Voordeel: een volledig automatische schoonmaak waardoor je meer vrije tijd overhoudt. Bij een robotstofzuiger denken we al snel aan de iRobot. Het merk is bekend van de Roomba robotstofzuiger. In deze vergelijking kijken we naar de meest geavanceerde exemplaren.

Dit zijn de modellen 980, 981, i7 en i7+.

inhoudsopgave

Verderop komen de overeenkomsten aan bod. Allereerst kijken we naar de verschillen tussen de Roomba 980 en de Roomba 981? Hetzelfde gaan we doen bij de i7 en i7+.

Heel opvallend is dat de Roomba 980 en 981 alleen verschillen in kleur. De overige specificaties van deze exemplaren zijn identiek. Het verschil in Roomba i7 en i7+ zit hem in het feit dat bij de plus-versie het Clean Base™ basisstation wordt meegeleverd. Deze ontbreekt bij de i7. Hier ontvang je dus alleen de robotstofzuiger zelf.

Om deze redenen spreken we in het hiernavolgende alleen over de Roomba i7 en de Roomba 981. Dezelfde conclusies gelden voorts ook voor respectievelijk de i7+ en de 980.k

Zoek de verschillen tussen de twee meest geavanceerde robotstofzuigers: Roomba 981 en  Roomba i7

1) het nieuwe navigatiesysteem iAdapt versie 3.0

Beide Roombas maken gebruik van de vSLAM technologie. De robot bevat een camera met een onzichtbare laserstraal die virtuele datapunten verzamelt. Daarmee wordt een nauwkeurige en interactieve kaart van de woning in kaart gebracht.

roomba 981 vs 980 vs i7 vs i7+Het voorgaande staat de 981 toe om moeiteloos, geordend en op systematische wijze door de hele woning te navigeren met behulp van de iAdapt 2.0 Navigation met visuele lokalisatie. De Roomba i7 maakt echter al gebruik van de nieuwste versie, te weten de iAdapt 3.0 Navigation. Deze nieuwe versie heeft als extra eigenschap dat zij een stap verder gaat en de robotstofzuiger ook toelaat zich aan te passen aan de omgeving en zich de kenmerken van het huishouden eigen maakt.

Om deze reden is de Roomba i7 op haar beurt weer een stukje slimmer en nauwkeuriger tijdens het navigeren en bij het maken van statistieken. 

2) Clean Map-rapporten en opslag van rapporten via de iRobot Home App.

Beide modellen hebben de functie Clean Map-rapporten tot hun beschikking. Bij de 981 kan je niet de historische Clean Map rapporten bekijken. Deze worden onmiddellijk na het schoonmaken gewist uit het geheugen. De Roomba i7 kan wel tot 10 rapporten opslaan op de iRobot Home App. Deze zijn bovendien interactief waarbij je ook de volledige controle hebt over de schoonmaak taken en activiteiten. Hierover later meer bij de uitleg over de slimme navigatie door de kamers.

3) Slimme navigatie door de verschillende ruimtes en kamers 

Dankzij de Kaart-optie in de app kan je navigeren naar 'Kamerscheidingen' en kan je verschillende scheidingslijnen toevoegen om een verdieping in te delen in kamers. Een andere slimme functie zijn 'Vermijdzones', bepaalde meubels afbakenen en zelfs een kamer overslaan. Ook zijn er 'Schoonmaakzones', dit is een virtuele markering van een bepaald gebied, waar je Roomba juist naartoe moet gaan. Met behulp van 'Kamerlabels' kun je de ruimtes een naam geven, maar ook de schoonmaak-volgorde bepalen. De Roomba 981 heeft deze slimme opties niet.

4) Inhoud stofreservoir

Het stofreservoir van robotstofzuigers is over het algemeen niet zo groot. De Roomba 981 wint het hier met 1/3 meer volumeopvang met 600ml. De Roomba i7 heeft 400ml opvangmogelijkheid.

5) Compatibel met het automatische vuilafvoer basisstation "Clean Base™" 

De i7 is verenigbaar met dit basisstation, die het vuil na elke schoonmaak sessie automatisch uit de opvangbak van de robotstofzuiger zuigt. Je kan deze in de plusvariant i7+ verkrijgen inclusief genoemd station, ofwel afzonderlijk. De Automatic Dirt Disposal wordt dan apart geleverd.

De Roomba 981 heeft de Clean Base™ optie niet.

6) Hoe lang gaat een volle accu mee?

De Roomba 981 kan je wel tot 120 minuten lang gebruiken. Model i7 heeft daarentegen een gebruiksduur van slechts 75 minuten 

7)  Modus Power Boost maakt extra schoon bij extra veel vuiligheid.

Een ander aspect waarbij de 981 de Roomba i7 overtreft is gelegen in het feit dat de 981 over een Turbo Functie beschikt. De robotstofzuiger gebruikt de turbo functie dan automatisch in geval van erg vuile plekken. De meest vuile plekken worden hierdoor extra aangepakt. 

8) Prijzen verschillen een beetje

De Roomba 981 is iets voordeliger dan de Roomba i7. 

Nu de verschillen besproken zijn, gaan we verderop kijken naar de overeenkomsten tussen deze twee meest geavanceerde modellen. Welke specificaties en opties zijn hetzelfde en delen beide robotstofzuigers?

1) De zuigkracht van beide modellen is erg hoog

 Het zuigvermogen is wel 10 keer krachtiger dan bijvoorbeeld de Roomba's van de 600-serie. Dit is een aanzienlijk krachtig zuigvermogen.

2) Ook met Braava zijn deze robotstofzuigers verenigbaar

roomba i7 vs 980 vs 981Dankzij de krachtige processor die beide modellen bevatten is er voldoende ruimte om gecoördineerd samen te werken met de Imprint Link technologie van bepaalde Braava modellen. Braava is de dweilrobot lijn van iRobot, die zelfstandig vloeren schrobt en dweilt.

3) AeroForce 3-Staps Performance Cleaning System 

Deze Roomba's zijn beide uitgerust met het unieke AeroForce Performance Cleaning System. Dankzij het drie staps schoonmaaksysteem wordt met tegen elkaar in draaiende borstels en sterke zuigkracht vuil, stof en haren van de vloeren verwijderd.

4) Vuildetectie met behulp van de DirtDetect™ Technology

Als de Roomba meer vuil tegenkomt dan gebruikelijk wordt de DirtDetect™ geactiveerd en worden deze gebieden intensiever schoongemaakt. De Roomba gaat vervolgens harder werken om een specifiek gebied schoon te maken. De Roomba gaat net zolang hiermee totdat de  sensoren minder deeltjes detecteren.

5) Wat doet de functie Opladen en Hervatten?

Met de optie Opladen en Hervatten keren beide modellen terug naar hun oorspronkelijke startlocatie als de accu bijna leeg is. Eenmaal opgeladen hervat de reiniging daar waar ze eerder geëindigd was en gaan deze twee Roomba's daarmee erg systematisch te werk.

6) Aansturing via de iRobot Home App en WiFi-verbinding

Dankzij de iRobot HOME App kan je deze twee top exemplaren via een WiFi verbinding vanop afstand starten, op elk gewenst moment en vanaf elke gewenste plaats. Ook kan je deze eenvoudig op voorhand programmeren en heb je de beschikking over een historisch schoonmaak-overzicht.

7) Spraakbesturing

Beide modellen zijn compatibel en kan je verbinden met zowel de Google Home Assistant als de Alexa om ook met je geconfigureerde spraakberichten met de robotstofzuiger te communiceren.

Conclusie - Welke Roomba is beter, de Roomba 981 of de Roomba i7?

De Roomba i7 een stuk slimmer. Als je van interactie met de robot houdt en gepersonaliseerde schoonmaak instructies wilt geven,  is de i7 jouw Roomba. En vergeet vooral niet de keuze te maken tussen wel of geen automatische vuilafvoer, oftewel het Clean Base™ basisstation. Bij de i7+ wordt deze meegeleverd maar deze kan ook afzonderlijk worden gekocht.

Aan de andere kant hebben we de Roomba 980 en 981, hetzelfde model maar in verschillende kleuren. Minder slim, maar levert grote schoonmaak prestaties af. Noemenswaardig zijn de Power Boost Functie, groter stofreservoir en de acculading is ook beter. En dat allemaal tegen een voordeligere prijs dan de i7. 

Kortom, zoek je het nieuwste van nieuwste op het gebied van technologie en kunstmatige intelligentie dan bevelen we de i7 aan. Geef je de voorkeur aan hele goede schoonmaak prestaties maar dan tegen een vriendelijker prijskaartje, dan kan de Roomba 981 zijn wat je zoekt. 

Ben je geïnteresseerd in deze Roomba's… Bekijk dan hier de aanbiedingen van Amazon!

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Roomba i7 vs. i7+ vs. 981 vs. 980 - Welke Roomba is de beste? je kunt de categorie bezoeken robotstofzuiger.

gerelateerde berichten

Subir