Roomba e5 vs. Roomba 960 - Welke is de beste qua prijs-kwaliteit?

24/05/2021 - Actualizado: 12/09/2021

roomba 960 vs e5

Steeds meer huishoudens kiezen voor een robotstofzuiger om hun woning schoon te maken. Voordeel: een volledig automatische schoonmaak waardoor je meer vrije tijd overhoudt. Bij een robotstofzuiger denken we al snel aan de iRobot. Het merk is bekend van de Roomba robotstofzuiger.

In deze vergelijking kijken we naar twee van de best verkochte exemplaren, namelijk de 960 en de e5.

inhoudsopgave

Verderop komen de overeenkomsten aan bod, maar eerst tref je hieronder de verschillen aan tussen deze twee bestsellers: de Roomba 960 en de Roomba e5

1) vSLAM Navigatiemethode (iAdapt 2.0)

De Roomba 960 maakt gebruik van de vSLAM technologie. De robot bevat een camera met een onzichtbare laserstraal die virtuele datapunten verzamelt. Daarmee wordt een nauwkeurige en interactieve kaart van je woning in kaart gebracht. Het voorgaande staat de 960 toe om moeiteloos, geordend en op systematische wijze door de hele woning te navigeren met behulp van de iAdapt 2.0 Navigation met visuele lokalisatie.  

De Roomba e5 maakt daarentegen gebruik van de oudere versie, de  iAdapt 1.0 Navigation. Deze modellen zijn reactief, met andere woorden, ze reinigen naarmate ze obstakels tegenkomen. 

Om deze reden is de Roomba 960 dan ook veel nauwkeuriger tijdens de navigatie en een stuk slimmer.

2) Wat is een Clean Map™- rapport?

roomba 960 vs e5De Roomba 960 maakt rapportages om te weten waar deze zich bevindt en om te bepalen welke zones nog schoongemaakt moeten worden. Via de iRobot Home App kan je visuele voorstellingen bekijken van door de Roomba schoongemaakte gebieden.

Dit zijn echter simpele rapportages en eenmaal schoongemaakt worden deze helaas ook weer net zo snel verwijderd uit de historie. We noemen deze 'simpel'  omdat deze niet interactief is, met andere woorden, je kan geen opdracht geven om afzonderlijke ruimtes schoon te maken vanaf de App. De Roomba e5 bezit de  Clean Map™ rapport- optie daarentegen helemaal niet.

3) Wat doet de functie Opladen en Hervatten?

Met de optie Opladen en Hervatten keren beide modellen terug naar hun oorspronkelijke startlocatie als de accu bijna leeg is. Eenmaal opgeladen hervat de Roomba e5  helaas niet de reiniging vanaf het punt waar ze was gebleven en hervat zij haar werkzaamheden vanaf een willekeurig punt in de woning. Daar zit een groot verschil met de 960. Deze hervat de reiniging daar waar ze eerder geëindigd was en gaat daarmee systematischer te werk.

4) Hoe lang gaat een volle accu mee?

De Roomba e5 gaat 90 minuten lang mee op een volledig opgeladen accu en de Roomba 960 slechts 70 minuten. De functie Opladen en Hervatten zorgt echter voor een verlichting van deze 'beperking'.

5) Klein Prijsverschil

Voor de Roomba 960 ben je het meeste kwijt.

Behalve verschillen bestaan er uiteraard ook de nodige overeenkomsten tussen de e5 en de 960. Voordat we eindigen bij de beste keuze op basis van prijs-kwaliteit, kijken we eerst naar de overeenkomsten tussen beide bestsellers.

1) Gemiddeld zuigvermogen 

De zuigkracht is 5x krachtiger dan die van de Roomba 600-serie. Deze robotstofzuigers hebben dan ook een gemiddeld zuigvermogen als je kijkt naar vergelijkbare andere modellen.

2) Inhoud stofreservoir

Het stofreservoir van robotstofzuigers is over het algemeen niet zo groot. Deze twee modellen hebben een volumeopvang van 600ml. Dat is dan weer bovengemiddeld.

3) AeroForce 3 Staps Performance Cleaning System

irobot roomba e5 vs 960.Deze Roomba's zijn beide uitgerust met het unieke Aeroforce Performance Cleaning System. Dankzij het drie staps schoonmaaksysteem wordt met tegen elkaar in draaiende borstels en sterke zuigkracht vuil, stof en haren van de vloeren verwijderd. 

4) Vuildetectie met behulp van de DirtDetectTechnology

Als de Roomba meer vuil vindt dan gebruikelijk wordt de DirtDetect™ geactiveerd en worden deze gebieden intensiever schoongemaakt. De Roomba gaat vervolgens harder werken om een specifiek gebied schoon te maken. De Roomba gaat hiermee door totdat de sensoren minder deeltjes detecteren.

6) Aansturing via de iRobot Home App en WiFi-verbinding

Dankzij de iRobot HOME App kan je beide bestsellers via een WiFi verbinding vanop afstand starten, op elk gewenst moment en vanaf elke gewenste plaats. Ook kan je deze eenvoudig op voorhand programmeren en heb je de beschikking over een historisch schoonmaak-overzicht.

7) Spraakbesturing

Beide modellen zijn compatibel en kan je verbinden met zowel de Google Home Assistant als de Alexa om ook met geconfigureerde spraakberichten met je Roomba te communiceren. 

8) Andere overeenkomsten

Vergeleken met andere modellen van dit merk ondersteunen geen van deze twee modellen Clean Base™ ofwel de automatische vuilafvoer, bezitten ze geen Power Boost modus en zijn ze evenmin geschikt voor Braava, de dweilrobotlijn van iRobot (Imprint Link Technology).

Kortom - Kiezen we de Roomba e5 of toch de Roomba 960? Welke is beter?

De Roomba 960 is veel slimmer wat de navigatie betreft en maakt rapportages. De robotstofzuiger weet waar zij zich bevindt, en welke ruimtes nog onder handen moeten worden genomen. Één van de grootste voordelen ten opzichte van e5 is de functie Opladen en Hervatten, waarbij de 960 haar reinigingsactiviteiten oppakt daar waar ze gebleven was tot ze helemaal klaar is met de schoonmaak.

Aan de andere kant, wat de schoonmaakprestaties betreft zijn beide bestsellers even goed. Beide Roomba's bezitten dezelfde volgende kenmerken/opties: zuigkracht, Dirt Detect™ vuildetectie, opvang stofreservoir en het drie staps schoonmaaksysteem De e5 is dan wel minder slim, maar ook voordeliger.

Kortom, zoek je technologie en slimme navigatie dan bevelen we de Roomba 960. Als je de voorkeur geeft aan dezelfde schoonmaakprestaties en een vriendelijker prijsje, dan kan de Roomba e5 zijn wat je zoekt.  

Geïnteresseerd in één van deze modellen … bekijk hier de aanbiedingen van  Amazon!

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Roomba e5 vs. Roomba 960 - Welke is de beste qua prijs-kwaliteit? je kunt de categorie bezoeken robotstofzuiger.

gerelateerde berichten

Subir