Roomba 981 vs. 971 vs. 960 - Welke Roomba uit de 900 serie is de beste?

25/05/2021 - Actualizado: 12/09/2021

iRobot heeft inmiddels een heel scala aan robotstofzuigers op de markt gebracht met allerlei verschillende functies. Het verschil is bij sommige robotstofzuigers meteen te zien, terwijl er ook veel robotstofzuigers van dit merk zijn die zo goed als hetzelfde zijn. Je leest hieronder alle overeenkomsten en verschillen tussen de Roomba 981, de Roomba 971 en de Roomba 960.

In deze vergelijking kijken we dus naar drie robotstofzuigers uit de Roomba 900 series. We beginnen met de verschillen.

inhoudsopgave

Verschillen tussen Roomba 960, Roomba 971 en Roomba 981

1) Zuigvermogen versus de 600 serie

Als meetmethode worden er geen Air Watts en dergelijke gebruikt, maar wordt als referentiekader het zuigvermogen van de 600 serie genomen. Tegen laatstgenoemd vermogen wordt dan het vermogen van de te vergelijken robotstofzuiger afgezet door een vermenigvuldigsfactor toe te passen.

Als we dit op de drie modellen toepassen, dan is het zuigvermogen van de 981 10x krachtiger dan die van de Roomba 600-serie. En die van de Roomba 960 en 971 is op haar beurt de helft daarvan, slechts 5x krachtiger. Deze laatste twee hebben dan ook een gemiddeld zuigvermogen.

Het zuigvermogen van de 981 is dus dubbel zo krachtig dan die van de Roomba 960 en 971. 

2) Power Boost Functie 

roomba 981 vs 971 vs 960Een ander onderdeel waar de Roomba 981 het wint van de 960 en 971 is gelegen in het feit dat de 981 beschikt over de Power Boost modus, terwijl de 960 en 971 dit niet als optie hebben. Met de automatische turbo functie die ingeschakeld wordt op tapijt of vloerkleed wordt je huis nog beter schoon. De Turbo functie zorgt ervoor dat er tijdelijk meer zuigkracht ontstaat om bepaalde vuile gedeeltes extra schoon te maken.

Dankzij de krachtige processor die zowel de 981 als de 971 modellen bevatten is er voldoende ruimte om gecoördineerd samen te werken met de Imprint Link technologie van bepaalde Braava modellen. Braava is de dweilrobot lijn van iRobot, die zelfstandig vloeren schrobt en dweilt. Deze twee robotstofzuigers zijn dus met Braava compatibel. Deze optie is niet inbegrepen in de 960.

4) Hoe lang gaat een volle accu mee?

De Roomba 981 gaat 120 minuten lang mee op een volledig opgeladen accu en de Roomba 960 en 971 slechts 75 minuten. 

5) Geluidsniveau afhankelijk van zuigkracht

De hoeveelheid geluid is grotendeels afhankelijk van het maximale zuigvermogen. Dit zorgt ervoor dat de 981 robotstofzuiger maximaal 58 dB geluid kan produceren en dus relatief stil is vergeleken met de Roomba 960 en 971 die elk 70dB produceren.

6) Prijs

De Roomba 981 heeft door zijn vele toepassingen uiteraard het grootste prijskaartje en is daarmee de duurste van de drie. 

Behalve verschillen bezitten deze drie 900 serie modellen uiteraard ook de nodige overeenkomsten  

1) Inhoud stofreservoir

Het stofreservoir van robotstofzuigers is over het algemeen niet zo groot. Deze drie modellen hebben echter een volumeopvang van 600ml. Dat is dan weer bovengemiddeld.

2) Vuildetectie Dirt Detect™

Als de Roomba meer vuil vindt dan gebruikelijk wordt DirtDetect™ geactiveerd en worden deze gebieden intensiever schoongemaakt. De Roomba gaat vervolgens harder werken om een specifiek gebied schoon te maken. De Roomba gaat hiermee door totdat de sensoren minder deeltjes detecteren.

3) Wat doet de functie Opladen en Hervatten 

irobot 981 vs 980 vs 971 vs 960 roombaMet de optie Opladen en Hervatten keren beide modellen terug naar hun oorspronkelijke startlocatie als de accu bijna leeg is. Eenmaal opgeladen hervatten alledrie de modellen de reiniging daar waar ze eerder geëindigd waren en gaan daarmee systematischer te werk.

4) Aansturing via de iRobot Home App en WiFi-verbinding

Dankzij de iRobot HOME App kan je  via een WiFi verbinding vanop afstand starten, op elk gewenst moment en vanaf elke gewenste plaats. Ook kan je deze eenvoudig op voorhand programmeren en heb je de beschikking over een historisch schoonmaak-overzicht.

5) Spraakbesturing

Alledrie de Roomba 981, 971 en 960 kan je tegenwoordig bedienen met je stem via de virtuele assistenten Alexa en Google. Je kan ze allemaal besturen door middel van spraakopdrachten, waarbij je je eigen commando’s kan configureren.

6) VSLAM Navigatiemethode (iAdapt 2.0)

Alledrie maken gebruik van de vSLAM technologie. De robot bevat een camera met een onzichtbare laserstraal die virtuele datapunten verzamelt. Daarmee wordt een nauwkeurige en interactieve kaart van je woning in kaart gebracht. Het voorgaande staat de robostofzuigers toe om moeiteloos, geordend en op systematische wijze door de hele woning te navigeren met behulp van de iAdapt 2.0 Navigation met visuele lokalisatie.  

7) Wat is een Clean Map™-rapport?

Alle drie de exemplaren maken rapporten om te weten waar deze zich bevindt en om te kunnen bepalen welke zones nog schoongemaakt moeten worden. Via de iRobot Home App kan je visuele voorstellingen bekijken van door de Roomba schoongemaakte gebieden.

Dit zijn echter simpele rapporten en eenmaal schoongemaakt worden deze helaas ook weer net zo snel verwijderd uit de historie. We noemen deze 'simpel'  omdat deze niet interactief is, met andere woorden, je kan geen opdracht geven om afzonderlijke ruimtes schoon te maken vanaf de App.

Conclusie - Welke van deze drie is de beste uit de 900-serie: de Roomba 960, 971 of toch de 981? 

El Roomba 981 is een robotstofzuiger met meerdere mogelijkheden en toepassingen op gebied van schoonmaak prestaties. Dit komt mede door het krachtige zuigvermogen en de Turbo functie. Daarnaast is ook de accu groter, is de 981 relatief stil en bovendien compatibel met de Braava dweilrobot lijn van iRobot.

De Roomba 960 en 971 hebben in meerdere opzichten minder vermogen, de Power Boost functie ontbreekt, maken meer geluid en bezitten een kleinere accu. Het enige verschil tussen deze twee modellen is dat de roomba 971 verenigbaar is met bepaalde Braava dweilrobot modellen en de 960 deze mogelijkheid niet beschikt. 

Al met al ben je met de Roomba 981 in het bezit van een completere robotstofzuiger. Al is dit model prijziger dan de andere twee modellen, dit is ons inziens de moeite waard, het verschil is niet al te groot om er niet voor te gaan. 

Wil je er één kopen… Bekijk hier de aanbiedingen van Amazon!

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Roomba 981 vs. 971 vs. 960 - Welke Roomba uit de 900 serie is de beste? je kunt de categorie bezoeken robotstofzuiger.

gerelateerde berichten

Subir