QLED vs. Crystal UHD - Wat zijn de verschillen?

11/06/2021 - Actualizado: 12/09/2021

QLED Vs Crystal UHD

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie en hecht je veel belang aan de kwaliteit van het beeldscherm? Twijfel je tussen een Samsung Crystal UHD en een QLED? Raak niet in paniek, in deze vergelijking komen de algemene specificaties van elk type Smart TV aan bod. Vervolgens bespreken we de overeenkomsten maar ook de verschillen.

Verschillen tussen Samsung Smart TV: Crystal UHD en QLED 

Ter verduidelijking: beide prototypen zijn exclusief van Samsung. In 2019 heeft Samsung haar eerste QLED televisies gelanceerd, die gebaseerd zijn op het Quantum Dot systeem. Dit systeem zorgt voor de intensivering van de helderheid. Quantum dots zijn kristallen met een afmeting van 2nm tot 6nm, die afhankelijk van de grootte invallend licht omzetten naar licht van een andere kleur. Deze kleuren zijn bovendien erg puur te noemen. In de loop van 2021 heeft Samsung voorts een aantal van haar televisies geschaard onder de Crystal UHD benaming, waarbij wordt teruggevallen op de traditionele technologieën  zonder dat er sprake is van voornoemde halfgeleider kristallen.

Met welke processor worden deze Smart TV's voorzien?

De Samsung QLED televisies leveren een betere prestatie op omdat de processor van deze televisies veel krachtiger is. De Quantum Processor 4K en de Quantum Processor 8K passen de helderheid en het geluid, terwijl je de inhoud visualiseert. Daartegenover staat dat de Samsung Crystal UHD de processor Crystal 4K integreert die voor optimalisatie zorgt van de kleurwaarde tijdens de reproductie.

Schermresolutie

De Samsung Crystal UHD worden gedefineerd door de Ultra Hi-Definition (UHD) techniek, die een visualisatie van normaal gesproken 4K biedt. Het aantal pixels varieert afhankelijk van de grootte van de televisie met als gevolg een meer of minder scherpte.

Anderzijds bieden de QLED meer pure kleur. Sommige behalen zelfs de 8k. Ze kunnen elke pixel individueel activeren met als gevolg dat 100% kleur wordt gereproduceerd. Doordat elke pixel "onder controle is" ontstaat er volledige grip op de verzadiging en is de helderheid buitensporig goed. Deze bereikt waarden van 4000nits. Deze perfecte helderheid merk je vooral als je overdag televisie wilt kijken.

Sommige Samsung QLED beschikken over een Direct Full Arrag HDR1500, welke zorgt voor verlichting achter het scherm en op haar beurt de helderheid verhoogt, maar ook de kleurenregenboog aan lichte en donkere tinten op elkaar afstemt.

Zowel de QLED prototypen als de Crystal UHD modellen zijn voorzien van het HDR systeem wat staat voor High Dynamic range. Om de witte en zwarte tonen op elkaar te laten afstemmen. De Samsung Crystal UHD bevat doorgaans de HDR10+ versie. De QLED's hebben echter ook de HDR10+ maar dan aangevuld met Q HDR.

En hoe zit het met de audio?

De Samsung QLED verhogen de kwaliteit van de audio aan de hand van de speakers en de Q series soundbar. Dit creëert door de Q Symphony technologie een surround effect. De QLED is ook voorzien van een Active Voice Amplifier die het volume reguleert, ook in het geval dat er achtergrondgeluid is.

QLED Vs Crystal UHD

Gamen met de QLED

Als je een game liefhebber bent, dan heb je in de Samsung QLED een goed maatje gevonden om mee te spelen. Los van de beste beeld- en luisterkwaliteit, hebben veel van deze televisies een Game Enhancer+ zonder onderbrekingen en voorzien van de FreeSync technologie. De Samsung Crystal beschikt ook over de Game Enhancer, maar dan met minder geactualiseerde versies, die ook niet slecht zijn.

En hoe zit het met de prijs?

De Samsung Crystal UHD zijn een stuk voordeliger dan de Samsung QLED. De prestaties van de laatstgenoemde zijn op zo goed als elk punt daarentegen kwalitatief aanzienlijk beter met als gevolg dat het prijskaartje ook hoger is.

Behalve verschillen delen beide televisies ook de volgende overeenkomsten met elkaar. De wensen en behoeften van tegenwoordig maken dat het uiterlijk van beide televisies erg veel op elkaar lijken. Beiden vallen op door hun dunne schermen, praktisch zonder rand.

De meerderheid van deze telvisies garanderen de toegang met One Remote Control. Een dergelijke afstandsbediening geeft de mogelijkheid om meer devices aan te sluiten op de televisie. Meerdere exemplaren bezitten ook de Multiview technologie, waardoor je de inhoud ook op je smartphone kan bekijken. Het is bovendien ook niet uitzonderlijk om exemplaren te vinden die compatible zijn met de virtuele assistenten van Google en Alexa.

Wat de verbinding betreft verschillen beiden niet veel van elkaar. Alle exemplaren hebben volledig geïntegreerde verbindingsmogelijkheden via HDMI 2.0 of 2.1, WiFi of Bluetooth uitgangen.

Daarnaast maakt de Universal Guide het je makkelijk om lijsten op te maken van je favoriete kanalen. Disney+ zit er ook standbaard bij waardoor de volwassenen maar ook de kinderen volop kunnen genieten van de aangeboden films.

Verder beschikken de meeste exemplaren over de Ambient Mode. hiermee kan je afbeeldingen selecteren die zich helemaal aanpassen aan de stijl van je woonkamer in plaats van een saai zwart beeldscherm te vertonen.

Tizen, het opensource besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux is de eigen OS ontwikkeld door Samsung. Alle Samsung Smart Televisies zijn uitgerust met Tizen.

inhoudsopgave
 • Kortom, welke televisie is beter? De Crystal UHD of kiezen we toch maar de QLED?
 • Kortom, welke televisie is beter? De Crystal UHD of kiezen we toch maar de QLED?

  De Samsung Smart Tv's zijn wereldwijd een groot succes. Het assortiment is enorm, van minder tot meer geavanceerde exemplaren in uiteenlopende prijscategorieën. Nu we de specificaties van beide technologieën geanalyseerd en besproken hebben, hebben we kunnen afleiden dat de QLED techniek wat alle toepassingen betreft maximaal presteert. Dit neemt niet weg dat de Samsung Crystal UHD een hele mooie prijs-kwaliteit verhouding bieden.

  De Samsung QLED exemplaren zijn ontwikkeld met top technieken die steeds als doel hebben de schermresolutie en de kwaliteit van de audio te verbeteren. Houd er dan wel rekking mee dat de prijs daarom ook minder voordelig is.

  Aan de andere kant delen de Crystal UHD exemplaren ook een aantal toepassingen met de QLED, waardoor je de meest geavanceerde exemplaren alsnog voor een mooie prijs kunt kopen.

  Al met al, als je budget beperkt is en je wilt zeker niet op de kwaliteit inleveren dan bevelen wij de Crystal UHD aan. Als geld geen of een kleinere rol speelt dan is een QLED wel een heel aantrekkelijke keuze.

  Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten QLED vs. Crystal UHD - Wat zijn de verschillen? je kunt de categorie bezoeken TV.

  gerelateerde berichten

  Subir