OLED Televisie vs. QLED televisie - Wat zijn de verschillen?

11/06/2021 - Actualizado: 12/09/2021

QLED Vs OLED

QLED Vs OLED

De wereld van de televisie is in constante ontwikkeling en de ontwikkeling gaat met zo'n snelle vaart dat deze ook steeds minder bij te benen is. Op zoek naar een goede televisie? Tegenwoordig kom je dan uit op een OLED of QLED televisie. De namen lijken op elkaar. De technieken zijn echter totaal verschillend. Het kan nog best ingewikkeld zijn om deze twee technieken zoals een OLED of QLED televisie onder de knie te krijgen. Laat staan erachter te komen welke van beide beter is en een betere prijs-kwaliteit verhouding biedt. Er bestaan bovendien een hele reeks afkortingen en uiteenlopende functionaliteiten vol technisch jargon waardoor je als leek door de bomen het bos niet meer ziet. Om het allemaal iets makkelijker te maken gaan we in het vervolg een vergelijking maken tussen de OLED en QLED televisie. Eerst komen de verschillen aan de orde.

inhoudsopgave

 OLED y QLED - Waar zit het verschil 'm in?

Alvorens het ene type met het andere te vergelijken is het belangrijk te begrijpen waar de woorden OLED en QLED voor staan en hoe deze functioneren. Beide technieken zijn de toekomst van de televisie. Het licht komt bij elk van beide technieken ergens anders vandaan. Dit is meteen het grootste verschil tussen elk van beide technieken.

Om met de OLED techniek te beginnen. Het woord OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode. Dit wil zeggen dat de OLED schermen organische dioden genereren die op hun beurt weer uit zichzelf, individueel, licht afgeven. Dit zorgt voor een duidelijk contrast. Bij andere verouderde technieken is een externe lichtbron nodig om het uiteindelijke beeld te genereren op het scherm. Normaal gesproken bevindt deze verlichting zich aan de achter- of zijkant van het scherm.

Beeldschermen die extern licht behoeven noemen we LCD-schermen. Anderzijds hebben we de QLED techniek, wat staat voor Quantum Dot Light Emitting. Dit is de groep televisies die LCD schermen gebruiken en derhalve niet uit zichzelf licht afgeven. De QLED televisies zijn doorontwikkeld op de LED-schermen waar kleine lampen oplichten of juist donker worden.

De verbetering is te zien in de hoeveelheid pixels die geactiveerd worden. Bij de QLED is dit een stuk preciezer is dan bij de LED. Om deze reden kan je met QLED veel meer spelen met het contrast tussen donkere en lichte beelden en vertoont het beeld een grotere gelijkenis met de OLED schermen.

De prijs speelt ook een essentiële rol 

Op dit moment is de OLED techniek het meest toonaangevend in de televisiewereld.  Dit heeft de volgende consequenties: het prijskaartje van een OLED televisie is aan de hoge kant. Hierbij moet je denken aan meer dan €1,000,- voor de meest simpele exemplaren met minder toepassingen.

De prijs van een QLED televisie zit echter tussen de €500,- voor de goedkopere exemplaren en €1,500,- voor de meest geavanceerde exemplaren. Zoal we al vermeld hebben, vind je geen televisie met OLED techniek onder de €1,000,- en zijn er ook exemplaren die de €5,000,- tot het bedrag van €5,000,- bereiken.

We merken hierbij wel op dat het kostenplaatje meer variabelen kent, zoals de omvang van het scherm of andere additionele technieken en opties. Zowel een OLED als QLED model hebben in het algemeen een middelgrote tot grote omvang.

Wat zijn de voor- en nadelen van een OLED televisie? In het vervolg bespreken we de belangrijkste plus- maar ook minpunten van de OLED techniek ten opzichte van de QLED techniek. 

Voordelen

 Grotere energiebesparing, omdat er geen externe lichtbron nodig is.

 De dikte van het scherm kan tot een minimum beperkt worden en je kan een hoop technische elementen achterwege laten die vereist zijn bij een LED televisie.  Dat zorgt ervoor dat het OLED prototype de meest dunne exemplaren zijn die op de markt te vinden zijn. 

 De helderheid en de kijkhoek zijn eveneens uitstekend. Ga gerust vanuit welke invalshoek dan ook zitten, de beeldkwaliteit blijft net zo goed als dat je recht voor de televisie gaat zitten.

 De respons snelheid is een stuk aanzienlijker. de respons snelheid van een OLED bedraagt 0,1 milliseconde en die van een QLED zit ergens tussen de 2 en 8 milliseconden.

 Het is de enige televisie waarvan de zwartwaarde het meest donker is, waardoor je kijkervaring extra realistisch is. Dit komt omdat de OLED geen gebruik maakt van een externe lichtbron. De rest van de beeldschermen, hoe geavanceerd ook, zullen altijd iets van licht afgeven zodat er nimmer sprake kan zijn van een zuiver zwart beeld.

 Tot slot is het aanbod OLED beeldschermen veel groter dan de QLED schermen. de eerste worden geproduceerd door zo goed als alle fabrikanten. Voor de QLED geldt dat deze allemaal van Samsung afkomstig zijn.

Nadelen 

 Er bestaan geen kleine televisies met een OLED scherm. Als je een televisie van minder dan 50 inch zoekt, zal je altijd toegewezen zijn op een andere techniek.

 De prijs is aan de hoge kant, nu we te maken hebben met de nieuwste techniek op televisiegebied.

 Aangezien de samenstelling organisch is, hebben dit genre televisies naar alle waarschijnlijkheid een kortere levensduur.

Wat zijn de plus- en minpunten van de QLED techniek? Hierna komen de voor- en nadelen van de QLED beeldschermen ten opzichte van de OLED televisies nader aan de orde en worden deze verder besproken. 

Voordelen

 

 Dankzij de Quantum Dot techniek is het kleurvolume van een QLED televisie exceptioneel goed te noemen. De nanokristallen zetten licht om in kleur en elke pixel wordt individueel geactiveerd. Het kleurvolume van een QLED beeldscherm is dan ook veel puurder dan bij andere beeldschermen. Kleurvolume wordt voor de volle 100% gereproduceerd.  Door de hoge helderheid is ook de verzadiging uitstekend.

 Het helderheidsniveau is verbluffend. Het bereikt maximale waarden van 4000 Nits. De beelden zijn hierdoor scherp en helder, ook als je overdag televisie kijkt.  Je hebt minder last van reflecties.

 De langere levensduur en de voordeligere prijzen zijn ook factoren om rekening mee te houden.

Nadelen

 Het grootste minpunt van de QLED televisies is dat ze er niet voor kunnen zorgen dat de zwartwaarde maximaal is. Des te zwarter het beeld, des te sterker de kleuren naar voren komen. QLED televisies zijn afhankelijk van een externe lichtbron. Om dan het zwartste beeld te verkrijgen, zou de externe lichtbron moeten ophouden met energie afgeven met als gevolg dat het beeld uit zou gaan.

Tragere responstijden en de ontwerpen zijn minder organisch.

 Het assortiment is geringer nu deze televisies slechts door Samsung worden geproduceerd.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten OLED Televisie vs. QLED televisie - Wat zijn de verschillen? je kunt de categorie bezoeken TV.

gerelateerde berichten

Subir