Nikon vs Canon: zo weet u welke camera de beste is

02/09/2022

Nikon vs Canon

Dit is de eeuwige vraag die veel gebruikers zich stellen wanneer zij een camera gaan kopen. De waarheid is dat dit moeilijk te beantwoorden is, niet alleen vanwege de grote verscheidenheid aan producten die elk merk heeft, maar ook vanwege de uitmuntendheid waarop beide merken prat gaan. In deze analyse laten wij u zien naar welke criteria u kunt kijken om verschillende camera's te vergelijken, evenals de productlijnen die elk merk heeft. Als u wilt weten wat de verschillen zijn tussen Nikon vs Canon, mag u deze recensie niet missen!

inhoudsopgave

Nikon Vs Canon: criteria om u te helpen uw keuze te maken

We beginnen de vergelijking met een bespreking van de verschillende technische aspecten die u moet kennen en die u kunt vergelijken om te zien welk van de twee merken beter geschikt is voor wat u zoekt:

Beeldkwaliteit

Dit is een van die aspecten waarbij je niet kunt generaliseren, maar moet kijken naar de specificaties van elke camera. Beide merken bieden een uitstekende beeldkwaliteit, maar de technische kenmerken van alle beschikbare camera's lopen sterk uiteen.

Er zijn een aantal zaken waar we op vooruit kunnen lopen, bijvoorbeeld dat Canon vaker de autofocus optie in hun camera's inbouwt dan Nikon. Ook op het gebied van videokwaliteit is het moeilijk kiezen, hoewel Canon op dit gebied van oudsher geavanceerder is.

Ook de recente ontwikkelingen van Nikon op dit gebied maken de beslissing nog ingewikkelder, aangezien het bedrijf steeds meer reflexcameramodellen met autofocus en hogere snelheid toevoegt.

Sensoren

Er zij op gewezen dat zowel Nikon- als Canon-sensoren van hoge kwaliteit zijn, maar dat Nikon in dit opzicht betrouwbaarder is. De reden hiervoor is dat Nikon's sensoren geen laagdoorlaatfilter hebben, wat resulteert in een scherper beeld en een betere weergavekwaliteit in minder gedefinieerde details.

Nikon Vs Canon_3

Lenzen

Zowel Nikon als Canon bieden een ruime keuze aan lenzen om uw camera aan te vullen. Canon heeft echter een klein voordeel ten opzichte van Nikon, en dat is dat je met een adapter op een Canon-camera Nikon-objectieven kunt gebruiken, wat anders niet het geval is.

Snelheid

Een van de aspecten waarmee de prestaties van twee camera's kunnen worden vergeleken is de sluitertijd. In het algemeen hebben Canon DSLR-camera's kortere sluitertijden dan Nikon-camera's, en ze presteren ook vaak beter op het gebied van burstsnelheid.

Sommige Canon-camera's hebben zelfs een burstsnelheid tot 10 fps, terwijl Nikon-camera's meestal een lagere waarde hebben. Als we daarentegen naar de goedkopere camera's kijken, is het Nikon die de hoogste snelheid heeft, hoewel het verschil in beide gevallen zeer klein is.

Opslag en compressie

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is de capaciteit waarover elke camera beschikt om de gemaakte foto's op te slaan en in welk formaat hij ze comprimeert. Nikon comprimeert alle foto's tot dezelfde grootte, waardoor alle beschikbare ruimte wordt verspild. Canon daarentegen varieert de compressiegrootte afhankelijk van de mate van detail, kleur en scherpte van elke opname. Nikon JPG-bestanden hebben dus altijd dezelfde grootte, terwijl Canon-bestanden variëren.

Prijs

Canon-camera's zijn over het algemeen duurder dan Nikon-camera's. Nikon is erin geslaagd zich te positioneren als referentie in een meer professionele reeks, wat zich vertaalt in een hogere prijs voor zijn camera's. Als u voor een goedkoper alternatief kiest, biedt Nikon meer variatie.

Nikon Vs Canon_1

Nikon vs Canon: welke camera's vind je bij elk merk?

Zoals u ziet, hangen de kenmerken van beide merken sterk af van de camera. Maar omdat we niet alle camera's van Nikon en Canon kunnen analyseren, zullen we ons concentreren op de productreeksen die zij aanbieden.

Om een aantal van de besproken theoretische vraagstukken in de praktijk te kunnen toetsen, analyseren wij hierna kort twee verschillende modellen van elk merk:

Nikon: drie soorten camera's

We beginnen met te praten over de drie series camera's die Nikon aanbiedt:

Spiegelloze camera's

 

Deze camera's, die geen spiegel of optische zoeker hebben, zijn uitgerust met het Nikon Z-spiegelloze systeem, met een ontwerp dat is gebaseerd op de groothoekvatting van het bedrijf. De vatting is 17% breder dan in andere series en biedt betere prestaties bij weinig licht. Bovendien is in de camera een beeldstabilisator ingebouwd en is de camera volledig stofdicht.

DSLR

Dit is de nomenclatuur die Nikon gebruikt voor DSLR-camera's, die wel een spiegel gebruiken om het licht in een zoeker te weerkaatsen. In dit geval heeft Nikon minder variëteit dan Canon, en brengt momenteel ongeveer 10 modellen op de markt.

Compacte camera's

We hebben het over Nikon's COOLPIX-camera's. Dit type camera heeft verschillende optische zooms om scherpere en scherpere beelden te krijgen. Zoals u weet, heeft dit type camera geen afneembare lens, dus moet u naar het zoombereik kijken om de prestaties te controleren.

Top 5: best verkopende Nikon-camera's

Dit zijn de Nikon-camera's die gebruikers het meest op Amazon kopen:

JJC USB dubbele oplader acculader voor Nikon D5600 D5500 D5300 D5200 D5100 D3400 D3500 D3300 D3200 D3100 Df Coolpix P7800 P7700 P7200 P7100 P7000 camera‘s voor Nikon EN-EL14, EN-EL14a
 • Via USB-bronnen aangedreven, kun je jouw accu opladen met een USB-oplader, een laptop, een powerbank of een auto-oplader
 • Dubbele sleuf voor het opladen van accu‘s, zodat je 2 accu's tegelijkertijd kunt opladen
 • Dubbele led-laadindicatoren geven de laadstatus van beide accu‘s aan. De oplader beschikt bovendien over een oververhittings- en overbelastingsbeveiliging om schade aan de accu's te voorkomen
 • Vervangt de originele Nikon EN-EL14/EN-EL14a, JJC B-ENEL14 accu en de accu van een derde leverancier voor de Nikon EN-EL14/EN-EL14a
 • Geschikt voor de volgende Nikon-camera-accu's: Nikon D5600, D5500, D5300, D5200, D5100, D3400, D3500, D3300, D3200, D3100, Df, Coolpix P7800, P7700, P7200, P7100, P7000 enz.
Nikon D5300 SLR-digitale camera (24,2 megapixels, 8,1 cm (3,2 inch) LCD-display, Full HD, HDMI, WiFi, GPS, AF-systeem met 39 meetvelden) alleen behuizing zwart
 • Compacte, lichte spiegelreflexcamera met wifi, GPS en 24,2 megapixel (sensorgrootte 23,5 x 15,6 mm).
 • Draai- en draaibare 8,1 cm monitor voor comfortabel films en fotograferen ook vanuit ongewone kijkrichtingen, full-HD video-opname met maximaal 60p framesnelheid.
 • Effectiemodus met 9 creatieve effecten voor bijzondere foto's en films - bijvoorbeeld B. "Selectieve kleur" voor het afspelen van alleen de vooraf geselecteerde kleur(en):
 • 39-veld-AF-systeem, HDR-opnamefunctie voor indrukwekkende beelden met een uitgebreid dynamisch bereik, 16 motiefprogramma's, grote keuze aan camera geïntegreerde beeldbewerkingsopties
 • Inhoud: D5300 behuizing zwart, lithium-ion batterij EN-EL14a, lader MH-24, oculair afdekking DK-5, rubberen oculairaansluiting DK-25, USB-kabel UC-E17, AV-kabel EG-CP16, ViewNX 2 op CD-ROM
PHOTOOLEX Camera Flash Speedlite voor Canon Nikon Sony Panasonic Olympus Pentax Fujifilm Sigma Minolta Leica en andere spiegelreflexcamera's met enkel contact flitsschoen
 • Krachtige cameraflitser: Uitgerust met eersteklas flitsbuizen biedt de FK300 cameraflitser een hoog richtgetal GN33 (35mm, ISO100), betrouwbare flitsoutput en een consistente 5600K±200K daglichtkleurtemperatuur.
 • Ondersteuning handmatige modus: S1 en S2 draadloze flitstrigger modi, Metalen hot-shoe, 2.8 seconden flitsrecycle tijd, Power saving automatische uitschakelfunctie, Automatisch opslaan functie.
 • Power Control: De flitser heeft acht stappen van vermogensoutput controle die wordt aangegeven door 8 stukken LED lamp voor verschillende niveaus. Voor een testflitser drukt u op de testknop om een testflitser met de huidige instellingen af te vuren of om de flitser uit de slaapstand te wekken. Houd [Mode] en [Test] ingedrukt om de flitser opnieuw in te stellen.
 • Brede compatibiliteit: Compatibel met Canon Nikon Panasonic Olympus Pentax Fujifilm en Sony met Mi Hot Shoe camera's, zoals a9 a7 a7II a7III a7R III a7RII a6000 a6300 a6500 (NIET compatibel met Canon EOS Rebel SL3/250D, Rebel T7/1500D 2000D, Rebel T100/3000D 4000D, Sony a850)
 • Wat u krijgt: Photoolex Flash Speedlite*1, beschermende zak *1, stand *1 en handleiding *1. (Als u een FK300 model ontvangt, maak u dan geen zorgen, de FK300 is het vernieuwde model van de M500. Ze hebben dezelfde functies.)
10% korting
Nikon D7500 Spiegelreflex camera - 20,9 MP DX CMOS sensor - Perfect voor foto en FULL HD Video - Kantelbaar Touchscreen - Zwart - VBA510AE
 • 20,9 MP DX-CMOS-filter zonder optische dieppassfilter; 180k pixel-RGB-belichtingsmeter; Expeed 5-beeldprocessor; ISO-gevoeligheid 100-51.200 (uitbreidbaar tot ISO 50 tot 1.640.000).
 • 8 beelden per seconde maximale seriebeeldsnelheid; 51 AF-meetvelden met 15 kruissensoren en meetveld groepsbesturing.
 • Kantelbare touchmonitor, 4K UHD-video; SnapBridge-compatibel; compact en licht.
 • Inhoud: D7500 behuizing, rubberen oculairafsluiting DK-28, behuizingsdeksel BF-1B, lithium-ion batterij EN-EL15a met accubeschermkap.
 • DE handleiding staat onder productinformatie klaar om te downloaden.
Akyga USB A naar UC-E6 stekker kabel datakabel voor camera Nikon Coolpix 1,5 m
 • Hoge kwaliteit en concurrerende prijs
 • usb 2.0 type A en uc-E6 stekker
 • Kabellengte: 1,5 m
 • Gewicht verpakking: 58 g

Canon: vier camera categorieën

Laten we nu eens kijken welke cameralijnen u bij Canon kunt vinden. Canon camera's zijn het gemakkelijkst te herkennen aan de EOS (Electro Optical-System) nomenclatuur.

Spiegelloze camera's

Net als Nikon heeft Canon een belangrijk assortiment spiegelloze camera's. Volgens het bedrijf combineren ze de kracht van een spiegelreflexcamera in een compacte behuizing. De camera's met verwisselbare lenzen hebben een vergelijkbare kwaliteit als spiegelreflexcamera's, maar zijn veelzijdiger, of u ze nu voor amateur- of professioneel gebruik gaat gebruiken.

Reflexcamera's

Het Japanse bedrijf heeft een uitgebreide set van wel 80 lenzen die compatibel zijn met spiegelreflexcamera's, dus er is een camera voor elk type fotograaf. In feite is het het merk zelf dat SLR-camera's onderscheidt voor beginners, voor liefhebbers en voor professionals.

Compacte digitale camera's

Als u op zoek bent naar een goedkopere camera voor meer persoonlijk gebruik, zijn de compacte digitale camera's van Canon een uitstekende keuze. Hier ziet u verschillende soorten zoom, die bepalend zijn voor de prestaties en de efficiëntie van elk model.

Instant camera's

In tegenstelling tot Nikon heeft Canon een reeks instantcamera's of, zoals het bedrijf ze ook wel noemt, pocketcamera's. Hoewel we bij een instant camera meestal aan Polaroid denken, biedt Canon een zeer interessant assortiment, aangezien het bedrijf ook gespecialiseerd is in printers en in dit product de twee werelden samenbrengt. In feite maakt het gebruik van Zink-technologie om foto's af te drukken zonder dat inkt nodig is en op speciaal veegvast papier.

Canon: dit zijn de best verkochte camera's

Op dezelfde manier als we met Nikon hebben gedaan, tonen we u de lijst van de meest succesvolle Canon camera's:

Canon PowerShot SX740 HS Digitale camera (20,3 MP, 40x optische zoom, inklapbaar 3inch scherm, DIGIC 8, EVF, 4K, ultra-hd, hdmi, wifi, bluetooth, automatische sluitertijd, diafragmavoorkeuze), zwart
 • Hoge beeldkwaliteit: eersteklas foto-opnames van 20,3 megapixels
 • In focus: 40x optische zoom op zakformaat - een digitale camera die geniaal is voor onderweg
 • Professionele video-opnames: leg herinneringen vast in 4K Ultra High Definition
 • Handig: opnames opslaan en delen met wifi en Auto Transfer
 • Inbegrepen: PowerShot SX740 HS (zwart); handlus WS-800; lithium-ionen-accu NB-13L; acculader CB-2LHE; netsnoer; handleidingen. Software update informatie onbekend.
Beschoi DSLR Camera Backpack Waterproof Camera Bag for Sony Canon Nikon Olympus SLR/DSLR Camera, Lens and Accessories, Black (Large)
 • This dslr backpack holds and protects 1-2 DSLR cameras, 4-6 lenses, flash speedlite, laptop up to 13.3-inches, lightweight tripod and other photo essentials
 • Exterior dimension: 17.3 x 11 x 5.5 inches (44 x 28 x 14 cm); Interior dimension: 16.1 x 10.6 x 5.3 inches (41 x 27 x 13.5 cm)
 • Water-repellant nylon, heavily reinforced stitching and antitheft zippers. Solid and durable to protect your equipment
 • Padding makes this backpack comfortable to wear. The shoulder straps are designed to distribute the weight well
 • Movable dividers allow for optimal storage. You can either use it as a camera bag or as a daypack. Ideal for photography enthusiasts, and outdoor travelers
13% korting
Canon EOS 250D Digitale camera, met lens EF-S 18-55 mm F4-5.6 IS STM (24,1 megapixels, 7,7 cm (3 inch) vari-angle scherm, APS-C-sensor, 4K, full-hd, DIGIC 8, wifi, bluetooth), zwart
 • Hoge beeldkwaliteit: de 24,1 megapixel digitale camera met APS-C-sensor en DIGIC8-processor voor eersteklas beeldkwaliteit en video-opnames
 • Professionele video-opnames: optische zoeker, 4K-video‘s voor een ongelooflijke resolutie
 • In focus: Dual Pixel CMOS AF, snel scherpstellen bij het maken van foto‘s en gelijkmatig scherpstellen bij video-opnamen in de live-view-modus met AF-oogherkenning
 • Eenvoudige hantering: draai- en zwenkbaar beeldscherm - voor het fotograferen vanuit verschillende perspectieven en het besturen van de camera per aanraakscherm, bluetooth en wifi, creatieve assistent en begeleide gebruikersinterface
 • Inbegrepen: digitale EOS 250D behuizing zwart; oogschelp EF; camerabehuizingsdeksel R-F-3; schouderband EW-400D-N; accu LP-E17; acculader LC-E17E; netsnoer; EF-S 18-55 mm F3.5-5.6 III; lensdop E-58 II; lensachterdop E; handleidingen
Canon EOS R8|24.2MP full-frame spiegelloze camera|Alleen behuizing |Tot 40 fps continu|Dual Pixel CMOS AF II|4K tot 60p|Vari-hoekscherm|Bluetooth & WiFi
 • 24,2 MP full-frame spiegelloze camera met CMOS-sensor en DIGIC X-processor. 461g lichtgewicht, compact ontwerp, ideaal voor op reis.
 • Continu fotograferen tot 40 fps1 elektronisch en tot 30 fps in Burst Mode2. Tot ISO 102.4003 uitbreidbaar tot 204.800, met focus in -6.5EV4, met lage ruis prestaties.
 • Geavanceerde onderwerpdetectie en tracking met Dual Pixel CMOS AF II. Leg overgesamplede 4K5 tot 60p vast vanaf 6K, Full HD-video met maximaal 180 fps (geen audio).
 • Canon Log 3,10-bit, HDR PQ/HDR Movie, met maximaal 2 uur6 opnametijd. 3 inch 1.62M Dot Vari-hoek touchscreen & 2.36M Dot Eye View Finder.
 • Multifunctionele schoen, 3,5 mm mini-aansluiting, USB-C & UVC/UAC voor het gebruik van camera als webcam. Wi-Fi7, Bluetooth voor beeldoverdracht en afstandsbediening & image.canon voor cloudbeeldverwerking.

Nikon Vs Canon: conclusie en oordeel

De waarheid is dat we niet categorisch kunnen stellen dat het ene merk beter is dan het andere. In de eerste plaats omdat de kenmerken van model tot model sterk verschillen, en het nodig zou zijn alle modellen zorgvuldig te vergelijken.

Maar ook omdat beide de meest geavanceerde technologie en innovatie hebben, wat resulteert in zeer concurrerende modellen die sterk op elkaar lijken.

In het algemeen kunnen we zien dat Canon erin geslaagd is zich te positioneren in een meer professionele markt, terwijl Nikon meer concurreert in het segment van de amateurfotografie. Dit kan echter te wijten zijn aan het feit dat Nikon-camera's over het algemeen goedkoper zijn dan Canon-camera's.

Ons advies is dan ook om na te denken over hoe u elke camera in hoofdzaak gaat gebruiken, en op basis daarvan specifieke modellen te vergelijken. U weet dat spiegelreflexcamera's de meer professionele camera's zijn, terwijl compactcamera's eenvoudiger zijn.

Vanaf hier is de beslissing aan u, maar het zal in ieder geval de juiste zijn.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Nikon vs Canon: zo weet u welke camera de beste is je kunt de categorie bezoeken camera.

gerelateerde berichten

Subir