Nespresso vs Dolce Gusto | Wat zijn de verschillen? 

02/06/2021 - Actualizado: 12/09/2021

Voor de koffieliefhebber is er niets beter dan een ontspannen koffiemomentje met een heerlijke koffie in de hand. De sleutel om optimaal te genieten van je koffie begint al bij de keuze van het koffiezetapparaat. Hier bespreken we de cupmachines, oftewel de koffiecupsystemen, die voorverpakte cups gebruiken om koffie te zetten.

Deze apparaten zijn eenvoudig te bedienen en hebben relatief weinig onderhoud nodig. Bovendien zijn de cups in verschillende varianten te verkrijgen. Welke cupmachine past het beste bij jou? Dit is afhankelijk van een aantal zaken. Wij doorlopen hierna de verschillen maar ook overeenkomsten tussen de twee beste cupmachines: Dolce Gusto en Nespresso. Hierna kan je eenvoudig de machine kiezen die het beste bij jou past!

inhoudsopgave

Nespresso vs. Dolce Gusto - Laten we met de verschillen beginnen...

We bespreken hierna de twee bekendste koffiecupsystemen die op de markt te vinden zijn. Beiden maken onderdeel uit van het Nestle-concern, maar richten zich allebei op een andere doelgroep. Als je dit nu aan het lezen bent, is het zeer waarschijnlijk dat je twijfelt tussen deze twee merken. Nespresso is al in 1986 van start gegaan en is al een stuk langer actief dan Dolce Gusto die in 2006 is begonnen. De lancering van Nespresso destijds is als experiment begonnen en heeft zich in een ongekend succes omgetoverd. In die tijd bestonden de koffiecupsystemen nog niet. Daarentegen heeft het Zwitsers bedrijf de Dolce Gusto op de markt gebracht in een tijd waarin mensen al bekend waren met de cupmachines. En zoals te verwachten, de lancering was destijds eveneens een grandioos succes.

Het fundamentele verschil zit 'm in de capsules. Welke capsules gebruiken deze koffiecupsystemen?

Om mee te beginnen, Nespresso richt zich meer op een geraffineerd maar ook exclusief publiek en probeert met haar koffievariaties een passie te delen. De capsules bieden een intensievere koffiesmaak aan, met meer body dan Dolce Gusto. De exclusiviteit kan je proeven en afleiden uit het feit dat de verkoop van de Nespresso producten altijd via haar eigen exclusieve boutiques plaatsvindt, danwel via haar online winkel.  Op deze manier wordt de grip op de distributie van het product vastgehouden. De cups van Dolce Gusto kan je echter zo goed als in elke supermarkt vinden. Nespresso haar doel is om de echte koffieliefhebbers te bereiken. De cups bestaan dan ook echt alleen uit koffie en niets anders dan koffie. Aan de andere kant hebben we Dolce Gusto die allerlei gevarieerde dranken aanbiedt. Behalve koffie kan je ook kiezen voor thee, chocolade en melkspecialiteiten. Dolce Gusto biedt meer soorten koude en warme drankjes aan en bindt zich niet uitsluitend aan het koffiepubliek.

Ben je een doorgewinterde koffieliefhebber? Hoe groot is jouw passie voor koffie? Houd je echt van authentieke koffiesmaken dan is de Nespresso voor jou de beste keuze. Als je echter ook van andere warme dranken houdt en/of jouw familie ook van afwisseling houdt en ook iets anders dan alleen koffie drinkt, dan past de Dolce Gusto cupmachine beter bij jou.

Wat de prijs betreft... welk koffiecupsysteem is goedkoper?

We kunnen er niet omheen met z'n allen. Bij elke willekeurige koop is de prijs altijd een belangrijke factor. In het vervolg gaan we de uitgaven op een rijtje zetten die elk van beide cupmachines, zowel de Nespresso als de Dolce Gusto, met zich meebrengen. Ook maken we hierbij een onderscheid tussen enerzijds de aankoop van de machine en anderzijds het kostenplaatje van de cups.

De initiële kosten van een standaard Nespresso koffiecupsysteem liggen rond de €80,- tot €100,-. Neemt niet weg dat er ook meer verfijnde exemplaren te vinden zijn, die ook een melkopschuimer of een dubbele-cup optie aanbieden. Logischerwijs hangt hier ook een duurder prijskaartje aan.
De koffiecupsystemen van Dolce Gusto daarentegen zijn gewoonlijk goedkoper. Er zijn verschillende exemplaren te vinden voor ca. €50,-. Ook wat de prijs per cup betreft is Dolce Gusto de winnaar. Ook al is het verschil niet dusdanig groot, je zal toch merken dat bij diverse koffiebereidingen per dag de teller toch begint op te lopen. bij de gemiddelde prijs per Dolce Gusto cup, rekening houdend met de populairste 'packs' die het meest worden verkocht, schatten we dat de prijs per cup niet boven de €0,30,- komt. Voor de Nespresso betaal je echter tussen de €0,30,- en €0,35,- per cup.

Wat zijn de voor- en nadelen van zowel de Nespresso als de Dolce Gusto?

In het hiernavolgende gaan we inhoudelijker in op de vergelijking tussen Nespresso enerzijds en Dolce Gusto anderzijds. De belangrijkste pluspunten maar ook alle minpunten van het Nespresso aanbod ten opzichte van de Dolce Gusto komen punt voor punt aan de orde.

Nespresso Pluspunten

 • De pionier op het gebied van koffiecupsystemen en al veel langer in beeld bij het publiek.
 • Behalve het aanbieden van meer professionele en meer authentieke koffiesmaken, bieden ze ook een hele reeks koffiesmaken -en specialiteiten aan bij de aanschaf van de officiele cups.
 • Bijna alle Nespresso machines hebben een automatische opvang van gebruikte cups. Eenmaal een cup gebruikt dan valt deze automatisch in de geïntegreerde opvangbak.
 • De kwaliteit en het niveau van haar machines zijn superieur aan die van Dolce Gusto, hetgeen zijn weerslag heeft op de langere levensduur en het functioneren op zich.
 • Gewoonlijk hebben de Nespresso een groter water-reservoir met als gevolg dat bijvullen minder vaak nodig is.
 • De meer geavanceerde exemplaren van Nespresso machines hebben ook een melkopschuimer, de Aeroccino, om cappuccino's en latte-machiatto's te kunnen maken met verse melk.

Nespresso Minpunten 

 • Zoals je inmiddels al weet is de prijs van de cups duurder. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van de machine zelf.
 • Je kan er alléén koffie mee maken!
 • Een veel gehoord verwijt is dat de Lungo koffies alsnog te kort zijn en meer op een espresso lijken.
 • De echte Nespresso capsules zijn niet makkelijk verkrijgbaar, waardoor je vaak genegen bent om over te gaan op de B-cups die wel gewoon in de supermarkt te koop zijn.

Net zoals we dit net bij Nespresso ten opzichte van Dolce Gusto hebben gedaan, analyseren we hierna de voor- en nadelen van de koffiecupsystemen maar dan van Dolce Gusto ten opzichte van Nespresso. Tot slot zullen we een conclusie trekken, zodat jij beter in staat bent om te bepalen welk van beide beter bij jou past.

Pluspunten Dolce Gusto

 • Concurrerende prijzen dan Nespresso en toegankelijker voor een ieder. Dit geldt zowel voor de aanschaf van de machine als voor het verkrijgen van cups.
 • Je kan uit meer verschillende warme en koude dranken kiezen, zoals ice-thee en chocolademelk.
 • In tegenstelling tot Nespresso waar je verse melk moet gebruiken, bevatten sommige koffiesmaken aparte melkcups die in combinatie met heet water veranderen in melkschuim.
 • De producten zijn zo goed als in elke supermarkt te verkrijgen, inclusief de originele Dolce Gusto cups.
 • De machines kunnen allerlei verschillende groottes drankjes maken. Bij de Nespresso kan je alleen kiezen tussen '2 maten' : een Espresso of Lungo variant, die door velen nog als te weinig wordt beschouwd.
 • Je krijgt een goed afgemeten hoeveelheid kop koffie.

Minpunten Dolce Gusto

 • Zoals we al meermaals hebben door laten schemeren is de koffiesmaak minder professioneel en minder intens.
 • Kleiner aanbod koffiespecialiteiten.
 • Het merendeel van de Dolce Gusto machines heeft geen automatische opvang van gebruikte cups en moet je handmatig weggooien na elk gebruik.
 • De materialen van de machine zijn van iets mindere kwaliteit.

Kortom: Nespresso of Dolce Gusto, welke koffiecupsysteem past beter bij je? 

In het voorgaande hebben we al meermaals door laten schemeren dat elk van beide koffiecupsystemen in een andere behoefte voorziet. De keuze wordt vooral bepaald door de wensen die de klant vervuld wil zien. Het is geen kwestie van de één is beter of slechter dan de ander. Je kan dan ook niet van een duidelijke winnaar spreken. Elk van beide koffiecupsystemen heeft namelijk zowel plus- als minpunten ten opzichte van het andere systeem. Al met al is het een kwestie van perspectief.

Als je voornemens bent een koffiecupsysteem aan te schaffen om elke dag weer van een goede koffie te mogen genieten en geld speelt daarbij verder geen rol, dan is Nespresso de beste optie. De koffie die Nespresso vervaardigt is professioneler, vertoont meer intensiteit en je kan uit een uiteenlopende reeks koffiesmaken een keuze maken. Er is veel aandacht besteed aan de smaak van koffie, Ook de kwaliteit van de apparaten is beter en zijn verzekerd van een langere levensduur.

Dolce Gusto bevelen we aan de consument die van verschillende soorten warme en koude dranken houdt, die verder gaan dan alleen variatiekoffie drinken, zoals bijvoorbeeld chocolademelk of thee. Ook als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief kan Dolce Gusto uitkomst bieden. Zowel het koffieapparaat als de cups zijn voordeliger dan die van Nespresso. Ook zijn de officiële Dolce Gusto cups veel makkelijker verkrijgbaar in de winkels.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Nespresso vs Dolce Gusto | Wat zijn de verschillen?  je kunt de categorie bezoeken koffiemachine.

gerelateerde berichten

Subir