JBL Charge 5 vs Bose Soundlink Color II speakers | Welk exemplaar is het beste?

19/08/2021 - Actualizado: 12/09/2021

JBL Charge 5 vs Bose Soundlink Color II speakers

JBL Charge 5 vs Bose Soundlink Color II speakers

De merken JBL en Bose zijn leiders in de wereld van geluidsapparatuur, waarschijnlijk wist je dit al.. als je dus voornemens bent een nieuwe speaker te kopen, dan ben je ook al deze twee namen tegen gekomen. Dit zijn de twee beste merken op het gebied van draagbare speakers. Hierna zal ik je uitleggen waarom. Naar alle waarschijnlijkheid twijfel je ook tussen deze twee merken en weet je nog niet welke van de twee het beste bij je past: de JBL Charge 5 of de Bose Soundlink Color II.

Het zijn allebei kleine luidsprekers, waterbestendig en beloven een zeer goede geluidskwaliteit voor je uitjes en feestjes in de buitenlucht of waar dan ook. Zelfs in het geval je gewoon thuis wilt blijven! Dus, voor welke ga je? De JBL Charge 5 of toch maar voor de Bose Soundlink Color II?

Laten we die twijfels maar snel wegnemen en op zoek gaan naar het verlossende antwoord!

inhoudsopgave

JBL Charge 5 

De JBL Charge 5 is een wireless draagbare luidspreker met Bluetooth die een ingebouwde batterij heeft om te kunnen genieten van je muziek gedurende een uur of 20 op een volledig opgeladen batterij. Je kan rekenen op rijke een heldere audio op maximale kwaliteit dankzij een geoptimaliseerde driver met hoge performance een aparte tweeter en dubbele basradiatoren.

Met de PartyBoost technologie kan je meerdere luidsprekers koppelen voor stereogeluid, zodat je dag en nacht kan feesten en er een extra groot feest van kan maken. Tevens kan je je luidspreker overal mee naartoe nemen, want deze JBL is waterbestendig en stofdicht. Tot 1 meter onder water kan je je luidspreker onderdompelen, zonder deze te beschadigen. Als je zo iemand bent waarvan je smartphone snel leeg raakt, kan je deze met deze luidsprekers ook weer opladen met de ingebouwde powerbank.

De Bose SoundLink Color II is een Bluetooth luidspreker met ingebouwde microfoon, perfect om telefoongesprekken mee te voeren of te videobellen. Ook kan je deze gebruiken om toegang te verkrijgen tot virtuele assistenten als je dit wenst.

Het gaat om een kleine luidspreker die bestendig is tegen waterspetters met een stevige structuur, waarvan de buitenkant vervaardigd is uit siliconen, met een zachte touch en je overal mee naartoe kan nemen.

Op een volledig opgeladen batterij gaat deze luidspreker ca. 8 uur mee. Zo kan je deze Bose ook met USB opladen en bovendien koppelen aan NFC apparatuur. Het wireless bereik is zo'n 10 meter.

Dit zijn lichtgewicht luidsprekers voor mensen die hun NFC apparatuur wenst te koppelen aan hun luidspreker danwel moet videobellen.

1. Geluid

De JBL Charge 5 is stukken beter dan de Bose SoundLink Color II wat het beluid betreft. De JBL biedt een indrukwekkend rijk en helder geluid aan met basgeluid. Dit gegeven maakt deze luidspreker veel beter dan soortgelijke andere die tegen eenzelfde prijs worden aangeboden.

De audio ervaring is zoals gezegd indrukwekkend en de verbazingwekkende kracht is groter bij de JBL. Bij de JBL kan je rekenen op een geoptimaliseerde driver met hoge performance, dubbele passieve basradiatoren en een Output van 30W. Een enorm verschil met de Bose die slechts over 5W Output beschikt. Je bereikt het geluid van een grote ruimte zelfs buiten.

Als je wilt besparen op je luidsprekers om dichter bij de prijs van de Bose luidsprekers te komen dan kan je ook kiezen voor de Charge 4. De voorganger van de Charge 5 overtreft in vele opzichten het geluid van de Bose. Hoewel we nog steeds van mening zijn dat ondanks het prijsverschil het nog steeds de moeite waard is om voor de Charge 5 te gaan.

De Bose SoundLink Color II klinkt wel veel beter dan vele andere luidsprekers, dat gaan we niet ontkennen, maar de mindere bas is wel een minpuntje. De geluidservaring kan enigszins tekort komen voor het merendeel van de gebruikers. Dit exemplaar is vervaardigd met Dual Output met een vlak geluid.

Het volume is ca. de helft van de Charge 5. Het verschil is zo doorslaggevend dat het exemplaar Bose SoundLink Color II op 85%  hetzelfde volume heeft als de Charge 5 met 40%.

Wat volume en geluidskwaliteit betreft  is de JBL Charge 5 de duidelijke winnaar!

2. Ontwerp en Levensduur

Het ontwerp van de Charge 5 is niet spectaculair. Hij lijkt heel erg op twee andere exemplaren die duidelijk geavanceerder zijn en bovendien erg populair onder haar gebruikers. En toch is het ontwerp veel aantrekkelijker dan die van de SoundLink Color II, waarvan het ontwerp erg standaard is.

De JBL is bovendien beschikbaar is meerdere kleuren: wit, camouflage, kaki, zwart, gasoline, grijs, rood, roze en turquoise, zodat je de kleur kan nemen die je het meest aanspreekt. De 4 inch brede platte basis biedt bovendien meer stabiliteit tijdens het gebruik.

Verder biedt de JBL de IP67 bestendigheid. Deze norm houdt in dat het hermetisch is afgesloten tegen stof en dat je de luidspreker tot 1 meter kan onderdompelen in water gedurende 30 minuten maximaal, zonder dat er water bijkomt of deze anderszins beschadigd wordt.

De SoundLink Color kan wel tegen waterspetters maar de luidspreker in het water laten vallen is geen optie, want dan loopt de Bose hoe dan ook schade op.

De Bose SoundLink Color II weegt 540 gram. Het ontwerp is niet echt spectaculair voor het oog en gemaakt van siliconen die kwalitatief gezien niet van het beste materiaal zijn. Daarentegen is het wel een lichtgewicht exemplaar en beschikbaar in de kleuren zeeblauw, koraal rood, polak wit en zacht zwart.

Wat het ontwerp betreft wint de Charge 5 duidelijk van de Bose SoundLink Color II, maar ook wat de kleuren en de bestendigheid betreft. Daartegenover staat de Bose: een lichtgewicht luidspreker die je makkelijker overal mee naartoe kan nemen.

3. Hoe lang gaat de batterij mee?

De Charge staat erom bekend dat deze op een volledig opgeladen batterij tot wel 20 uur kan meegaan. Inmiddels staat wel vast dat bij een hoog volumen de autonomie van de batterij een stuk lager is dan wat wordt aangegeven. Op ca. 60% volume gaat de batterij ca.8,5 uur mee.

De autonomie is zo hoog dat je er zelfs je smartphone of tablet mee kan opladen. Hier zorgt de ingebouwde powerbank voor. Dankzij de USB-C kan je in een uurtje of vier volledig opladen.

De Bose SoundLink Color II heeft een batterijduur van 8 uur, ook al is dit een stuk minder, de Bose hoeft niet echt jaloers te zijn op de Charge 5 aangezien per saldo het rendement groter is.

Ook is het een feit dat het geluid een stuk lager is, waardoor je het met een Charge 5  bij een soortgelijk geluidsniveau wint wat de autonomie van de batterij betreft. Dankzij de micro USB poort doet de Bose er daarentegen slechts drie uur over om volledig op te laden.

4. Hoe zit het met de technologie?

JBL heeft goede luidsprekers. Toch is de software die erbij hoor niet zo goed als je zou verwachten. Dit neemt niet weg dat JBL zichzelf heeft overtroffen met de nieuwe technologie JBL Connect en PartyBoost met behulp waarvan je wel tot 100 JBL luidsprekers aan elkaar kan koppelen. Ze kunnen bovendien zolang er geen obstakels tussen zitten een verbinding maken met elkaar tot 72 meter afstand.

Een van de voordelen van het merk is dat Bose haar firmware regelmatig update, ook al zijn deze langer en vaker gedoemd om te mislukken als de verbinding niet erg stabiel is.

5. Connectiviteit

De Bose SoundLink Color heeft een AUX poort van 3,5 mm die je kan gebruiken om te verbinden met apparatuur en de audio te reproduceren. De JBL kan je daarentegen niet mer kabel gebruiken. Het oudere model JBL Charge 4 heeft wel een AUX toegang. De Bluetooth van JBL is 5.1 en Bose vermeldt hier verder niets over.

6. Spraakbesturing

JBL staat geen spraakbesturing toe. Bose daarentegen heeft een luidspreker die verenigbaar is met de Google assistent en Siri naar het apparaat waar het mee verbonden is. Ook al sta je in een andere ruimte of zijn er geluiden op de achtergrond, de assistent zal je toch kunnen horen.

1. Bluetooth luidsprekers 

Beide exemplaren zijn luidsprekers die door middel van Bluetooth functioneren, ook al is de Charge 5 iets geavanceerder nu deze deze kan rekenen op de nieuwe versie Bluetooth 5.1, sneller op grotere afstanden.

2. Antispat-bescherming  

Beide luidsprekers worden beschermd door aanvullende sluitingen om failure te voorkomen die kunnen worden getriggerd door waterspetters, druppels vocht of stof. Het beschermingsniveau van de Charge 5 is beter, maar beide luidsprekers bieden bescherming tegen dit soort incidenten.

3. Wat doen de Passieve Radiatoren 

Beide exemplaren hebben ook dubbele basradiatoren. Hierdoor produceren de woofers lage tonen, hetgeen anderszins niet mogelijk zou zijn. Dit zorg weer voor een betere audio ervaring.

4. Oplaadbare batterij met indicatie batterij status

Zowel de JBL als de Bose hebben een oplaadbare batterij, waardoor je geen externe voeding nodig hebt om de luidsprekers te laten functioneren. je kan ze overal mee naartoe nemen, omdat ze erg lang meegaan op een volledig opgeladen batterij.

Bovendien wordt je ook op de hoogte gehouden van de batterijstatus door middel van een indicatielampje. De batterij is trouwens niet verwijderbaar.

Conclusie

Kortom, wordt het de JBL Charge of gaan we toch voor de Bose Soundlink Color II?

De JBL Charge 5 is beter dan de Bose SoundLink Color II. De betere geluidskwaliteit, de batterijduur en de levensduur maken dat de JBL het wint van de Bose. De Bose SounLink Color II heeft een goede geluidskwaliteit maar voor het overgrote deel van de mensen is deze vaak toch niet voldoende en de Bose staat er tevens om bekend dat het volume aan de lage kant is

De prijs van de JBL is de moeite waard gelet op alle prestaties die het levert. De Bose daarentegen zou dan voordeliger moeten worden aangeboden. Een pluspunt van de Bose:  Je kan er mee videobellen en telefoontjes mee plegen. Een ander pluspunt: verenigbaar met diverse Spraakbesturing.

Als je een degelijk lichtgewicht exemplaar zoekt met een goede autonomie van de batterij tegen een mooie schappelijke prijs, kan de Bose voldoende zijn en een goede optie. Als je daarentegen een breder budget te besteden hebt, dan is de JBL Charge 5 de winnende optie.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten JBL Charge 5 vs Bose Soundlink Color II speakers | Welk exemplaar is het beste? je kunt de categorie bezoeken Luidspreker.

gerelateerde berichten

Subir