JBL Charge 4 vs. JBL Charge 5 | Vergelijking, Beoordelingen en Gebruikersreview

16/07/2021 - Actualizado: 12/09/2021

JBL CHARGE 4 VS CHARGE 5

Lees snel verder als je de verschillen tussen de JBL Charge 4 en JBL Charge 5 wilt weten. De nieuwste uitvoering is met een aantal upgrades gekomen.

anderzijds zijn er ook een paar toepassingen achterwege gelaten in de nieuwste Charge.Hierna volgt de vergelijking.

De bedoeling is dat jij aan het eind van deze vergelijking de juiste keuze maakt en de speaker kiest die het beste bij je past!

 

inhoudsopgave

JBL Charge 5 

De nieuwste uitvoering is de JBL Charge 5, een wireless draagbare luidspreker met Bluetooth die een ingebouwde batterij heeft om te kunnen genieten van je muziek gedurende een uur of 20 op een volledig opgeladen batterij. Je kan rekenen op rijke een heldere audio op maximale kwaliteit dankzij een geoptimaliseerde driver met hoge performance een aparte tweeter en dubbele basradiatoren.

Met de PartyBoost technologie kan je meerdere luidsprekers koppelen voor stereogeluid, zodat je dag en nacht kan feesten en er een extra groot feest van kan maken. Tevens kan je je luidspreker overal mee naartoe nemen, want deze JBL is waterbestendig en stofdicht. Tot 1 meter onder water kan je je luidspreker onderdompelen, zonder deze te beschadigen. Luister je graag naar goede muziek met kwaliteitsspeakers met een grote autonomie, dan kan de Charge 5 jouw speaker zijn. Als je zo iemand bent waarvan je smartphone snel leeg raakt, kan je deze zelfs met deze luidspreker ook weer opladen met de ingebouwde powerbank.

JBL Charge 4

De JBL Charge 4 is een wireless draagbare luidspreker waarmee je tot 20 uur achterelkaar kan genieten van muziek, potkast of wat je ook maar leuk vindt zonder op de pauze knop te drukke. Als je zo iemand bent waarvan je smartphone snel leeg raakt, kan je deze zelfs met deze luidspreker ook weer opladen met de ingebouwde powerbank.

Je kan de luidspreker door de waterbestedigheid in het zwembad of onder de douche gebruiken.  Met een erg acceptabele geluidskwaliteit en een erg interessante prijs. Het beste van alles is echter dat als jij je audio ervaring wilt verbeteren je met de JBL Connect+ technologie je de Charger 4 tegelijkertijd kan koppelen met meer dan 100 speakers.

Laten we de JBL Charge 5 vergelijken met de JBL Charge 4 en eerst de verschillen nader onder de loep nemen

JBL Charge 5 is het nieuwste exemplaar van het merk, dus laten we hopen dat deze met meer toepassingen komt en betere prestaties dan het oudere model Charge 4. Hierna gaan we er specifieker op in, zodat je een duidelijker beeld krijgt over welke van de twee beter bij je past.

Ontwerp en Bouwkwaliteit

Beide JBL exemplaren hebben soortgelijke afmetingen en zijn niet zwaar, ondanks dat de nieuwe JBL iets groter is maar evengoed licht gelet op de afmetingen. Beiden zijn ze afgewerkt met een gril stof, om zich zo te kunnen onderscheiden van andere modellen. Ook wordt zo de binnenkant beschermd, zodat ook deze volop beschermd is tegen allerlei incidenten.

De Charge 5 heeft siliconen bumpertjes zitten aan weerskanten die een beetje ruw ogen in tegenstelling tot de Charge 4, die een meer plastic afwerking heeft aan de zijkant, die enigszins gummy en egaler aanvoelt. Ook heeft het nieuwe model een iets langere levensduur. De passieve basradiatoren zijn bestendiger en minder elastisch.

De platte basis van de JBL Charge 4 is 4inch breed uitstekende voet en tref je aan de onderkant aan, wat een grotere stabiliteit geeft dan de Charge 5 waarvan de voet bestaat uit rubberen antislip ribbels.

Bestendigheid en ongelukjes

De Charge 5 heeft een IP67 rating en de Charge 4 heeft een IPX7 rating. de rating bepaald in hoeverre een luidspreker tegen water en stof besteding is. Het nieuwe model Charge 5 kan zonder problemen gedurende een periode van 30 minuten tot 1 meter onder water worden ondergedompeld en biedt volledige bescherming tegen stof. Dit geldt in mindere mate voor de JBL 4.

Connectiviteit

Het grootste verschil tussen beide exemplaren is de gebruikte technologie. Met de JBL Connect+ en de Party Boost kan je wel tot 100 JBL speakers koppelen aan elkaar. Wat dit punt is het verschil niet te groot. Ben je gekoppeld aan de hand van JBL Connect+ dan kan je die verbinding tot een meter of 36 vasthouden, maar als je gekoppeld bent met de opvolger Party Boost dan wordt die afstand verdubbeld. Houd er wel rekening mee dat er op die afstand er een schoon zicht en geen obstakels mogen zijn.

Minpuntje, je kan alleen Party Boost exemplaren met andere Party Boost exemplaren aan elkaar koppelen en hetzelfde geldt ook voor de JBL Connect+ modellen. Ze zijn dus niet verenigbaar met elkaar. Dit kan je niet mixen.

Performance qua geluid

De Charge 4 en de Charge 5 hebben een vergelijkbaar geluid, al zou je kunnen stellen dat het geluid van de Charge 5 wellicht iets zuiverder is. Dit neemt niet weg dat de geluidskwaliteit van beide erg dicht bij elkaar ligt. Als gebruiker ben ik van mening dat de audio van de JBL 5 in het algemeen beter klinkt.

Wanneer je het volume op meer dan 80% zet, beginnen beide speakers enigszins onzuiver te klinken. In grote ruimten echter klinkt de JBL Charge 5 stukken beter, zelfs op korte afstanden, al levert de Charge 4 wel een diepere bas.

Bluetooth en USB Poorten

Bij de nieuwe JBL Charge 5 komt de 3.5mm aux poort weg te vallen, iets wat voor veel toekomstige kopers toch wel doorslaggevend kan zijn. Beide speakers zijn voorzien van een USB C poort, ook al is deze op verschillende plekken te vinden. Ook hebben ze beide een USB A poort. De Charge 5 heeft een geactualiseerde Bluetooth verbinding met Bluetooth 5,1 tegenover de Charge 4 die Bluetooth 4.2 heeft.

Hoe zit het met de prijs?

Nu het een geavanceerder en nieuwer model betreft, heeft de JBL Charge 5 een iets duurder prijskaartje dan de Charge 4, ook al is het prijsverschil doorgaans niet groter dan ca. €30,-. Als je van mening bent dat de JBL Charge 4 voor jou goed genoeg is gelet op de verschillen tussen beide of de wijze waarop je deze gaat gebruiken, kan je hiermee dus op je aankoop wel iets besparen. Als dit niet het geval is, kan je dus voor een kleine meerprijs het geavanceerde model aanschaffen.

Overeenkomsten

Waar zijn de knopjes voor?

Wat de plaatsing en het ontwerp van de diverse knopjes betreft zijn er nagenoeg  geen verschillen waar te nemen tussen de oude en de nieuwe versie van de Charge. Dit hebben ze vooralsnog zo behouden.

Allebei hebben ze helemaal aan de linkerkant een knop om de JBL te koppelen aan andere speakers van hetzelfde merk, want ze moeten namelijk wel verenigbaar zijn. Verder is er een volumeknop, de play/pauseknop en uiteraard ook de aan/uit knop. De Bluetooth-knop valt meer op omdat dit een zachte knop is in het midden van de luidspreker.

Performance qua geluid

De Charge 4 heeft qua vermogen alleen een woofer van 30Watt en de Charge 5 heeft dezelfde woofer van 30 Watt, maar ook een tweater van 10 Watt, die voor de hoge tonen zorgt in de muziek. Het frequentiebereik is verder ook hetzelfde, namelijk van 65 Hz - 20kHz en beiden produceren 80dB aan geluid.

Autonomie van de batterij en opladen 

Zowel de Charge 4 als de Charge 5 bieden 20 uur non stop muziek op een volledig opgeladen batterij. Het opgeladen geschiedt via de 5V/3A in slechts 4 uur dankzij de lithium ion-batterij van 27 Wh.

Een ander pluspunt is dat je beiden als powerbank kan gebruiken om zo andere apparaten op te laden, zoals je smartphone. De wijze waarop je oplaadt is bij elk van beide anders maar ben je zo mee vertrouwd.

Kortom, welke versie is beter, de JBL Charge 4 of gaan we toch voor de JBL Charge 5?

De audiokwaliteit, oftewel de performance van beide exemplaren is erg vergelijkbaar, ook al wint de Charge 5 het in sommige aspecten van de JBL Charge 4. Als je de oude versie van Bluetooth van JBL hebt of je moet je apparaten koppelen aan een kabel met een 3.5mm uitgang,  dan gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar een Charge 4. Ben je op zoek naar een indrukwekkende speaker qua performance die ook water en stof bestedig is, en dus een langere levensduur heeft, dan past de Charge 5 beter bij je. Maar ook als je je speaker wilt aansluiten op andere apparaten aan de hand van de PartyBoost,  zal je keuze vallen op de Charge 5.

In het geval de verschillen in prestaties je niet veel uitmaken of niet van doorslaggevend belang zijn, dan kan je beter voor de Charge 4 kiezen. Je bespaart hiermee geld, al is de performance van de Charge 5 iets beter. Met andere woorden, uiteindelijk is de keuze afhankelijk van je behoeften en voorkeuren.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten JBL Charge 4 vs. JBL Charge 5 | Vergelijking, Beoordelingen en Gebruikersreview je kunt de categorie bezoeken Luidspreker.

gerelateerde berichten

Subir