Dyson vs. Proscenic - Is het alsnog de moeite waard om een Dyson aan te schaffen?

11/06/2021 - Actualizado: 12/09/2021

Dyson Vs Proscenic

Dyson Vs Proscenic

Een onmisbaar reinigingsapparaat in ieder huishouden: de stofzuiger. Het is wenselijk dat jouw nieuwe stofzuiger zorgt voor een grondig schoonmaakresultaat zonder je vloer te beschadigen. Voor elk huishouden kan een ander soort stofzuiger het meest wenselijk zijn.  In deze vergelijking kijken we naar de merken Proscenic en Dyson. Daarna komen een aantal snoerloze steelstofzuigers van beide merken aan de orde. Een goede stofzuiger houdt je huis fijn stof- en vuilvrij. We gaan ook stap voor stap langs verschillende specificaties van diverse modellen van zowel Dyson als Proscenic, waardoor je goed kunt inschatten welke stofzuiger het meest ideaal is voor jouw gebruikssituatie.

inhoudsopgave

Verderop komen de overeenkomsten aan bod, maar eerst tref je hieronder een analyse aan van de verschillen tussen de steelstofzuigers van Proscenic en Dyson

 

1. Het merk

Proscenic is gevestigd in Taiwan. In 1993 is het bedrijf begonnen met de ontwikkeling van huishoudelijke apparatuur gericht op smart home voor grote merken zoals Panasonic, Hitachi en Philips. Door alle kennis die de afgelopen jaren is opgedaan , zijn ze een kleine 10 jaar geleden onder het eigen merk Proscenic begonnen.

Dyson is een bekende en gerespecteerde Britse fabrikant van huishoudelijke apparaten. Dit bedrijf staat vooral bekend om zijn indrukwekkende lijn stofzuigers. Het basisidee was om een zakloze stofzuiger te ontwikkelen, die tijdens het reinigen zijn zuigvermogen niet kwijtraakt en dat is gelukt en hoe!!! Natuurlijk is Dyson bekend door het futuristische design en door de technische toepassingen en daardoor een erg innovatieve speler op de markt. Proscenic is dan wel een nieuwere speler, maar heeft al best een uitgebreid assortiment en brengt veel meer en vooral ook slimme, modellen op de markt.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Hoover H-Free 100 Vs 200 Vs 30 Vs 500_1Hoover H-Free 100 Vs 200 Vs 300 Vs 500: Koopgids

2. Technische specificaties

De meest traditionele stofzuigers zijn met zak en worden aangeduid als sledestofzuigers. Kenmerkend is de grote opvangcapaciteit, waardoor je de hele woning vrij kan maken van stof. Steelstofzuigers daarentegen zijn tegenwoordig doorgaans snoerloos en bieden door de accu veel bewegingsvrijheid. Minpunten: doorgaans minder accuvermogen en ook de opvangcapaciteit is meestal kleiner.

2.1 Maximale zuigkracht

Hoewel veel Proscenic modellen relatief krachtig zuigvermogen hebben en zelfs de 145aW halen, is de zuigkwaliteit van een Dyson moeilijk te evenaren. De Dyson V15 Detect heeft bijvoorbeeld een zuigvermogen dat de 230 Air Watts (aW) kan bereiken.

2.2 Hoe lang gaat een volle accu mee?

Hoewel beide merken een lithium ion-batterij gebruiken voor de snoerloze stofzuigers, zijn het toch de Dyson stofzuigers die in het algemeen 60 minuten meegaan op een volledig opgeladen accu. Dit is bij Proscenic weer heel erg afhankelijk van het model dat je kiest. De batterijen van Proscenic gaan hoe dan ook - bij lange na-  niet zolang mee.

2.3 Inhoud stofreservoir

De inhoud van het stofreservoir bij de Proscenic modellen liggen allemaal nabij de 650ml. De Dyson exemplaren hebben doorgaans een iets groter  reservoir met een inhoud van 760ml.

2.4 Wat is normaal geluid?

Stofzuigers tot 70 dB worden aangeduid als stil. Stofzuigers die 75 tot 80 dB tijdens het zuigen produceren worden gezien als normale apparaten. Stofzuigers met meer dan 80 dB worden gezien als luidruchtig. Het gebruiksgemak en het 'stille' geluidsniveau zijn een paar van de kenmerkende prestaties van een Dyson. Dit is te wijten aan de grote hoeveelheid research die besteed is aan de geluidsisolatie.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Dreame V11 Vs V10 Vs V9 - Vergelijking, analyse en meningenDreame V11 Vs V10 Vs V9 - Vergelijking, analyse en meningen

3. Mogelijke opties die erbij kunnen zitten

Opties die niet essentieel zijn voor het stofzuigen op zich, maar het stofzuigen wel een stuk leuker en vooral gebruiksvriendelijker maken. Hierna volgen een viertal extra's die erbij kunnen zitten.

3.1 Dweilen en schrobben

Veel steekstofzuigers exemplaren dweilen ook en dat doen ze dankzij een dweil die zich bevochtigt. Slechts Proscenic biedt deze dweil-optie aan, bijvoorbeeld met model stofzuiger Proscenic P11.   Dyson daarentegen kiest er bewust voor om de kwalitatieve zuigprestaties niet te 'besmetten' met andere ondergeschikte functies. Dit is de reden dat deze optie bij Dyson buiten beschouwing blijft, bij alle modellen.

3.2 Handig als je overal bij kan

De flexibele slangen zijn samengesteld uit een serie verbindingen c.q. koppelingen die toestaan dat de stofzuiger flexibel is en zo voorkomen kan worden dat je moet bukken om bepaalde lagere plekken te bereiken. Dyson heeft geen steelstofzuigers die als zodanig flexibel zijn. Dit is opgelost door een onderdeel toe te voegen "Low Reach" genaamd die als een koppeling werkt en zich aanpast aan de steelstofzuiger zoals jij dat wil.  Het Proscenic assortiment heeft geen enkele flexibele steelstofzuiger.

3.3 Led Lampen

De LED verlichting staat toe om de ruimtes waar minder zicht is te verlichten, zoals bijvoorbeeld onder banken en bedden. Bij de Dyson modellen is dit nooit een optie geweest, maar bij Proscenic kan je deze mogelijkheid vinden bij diverse modellen.

3.4  Laser technologie

Er is slechts één bepaald model waarvan de stofzuiger in het groen oplicht zodra deze plekken tegenkomt die stoffiger zijn door middel van een toegepaste laser technologie. Zoals je je kan voorstellen betreft dit een grote innovatie. Alleen de Dyson V15 Detect kan dit.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Tineco One S3 vs One S12 vs A10 Hero vs A11 Master: Welke Tineco snoerloze stofzuiger is de beste?Tineco One S3 vs One S12 vs A10 Hero vs A11 Master: Welke Tineco snoerloze stofzuiger is de beste?

4. Materiaal gebruik maakt wel degelijk een verschil 

 

Wat dit onderdeel betreft hebben we een duidelijke winnaar: Dyson. Alle modellen zijn vervaardigd uit polycarbonaat en verzekerd van een lange levensduur, wel tot 10 jaar. Het voorgaande is ook aangetoond door verschillende onderzoeken. En toch is de veroudering van dit merk trager. Elke twee jaar wordt ongeveer van model veranderd en raken dus minder snel verouderd. Allerminst slecht als je op zoek bent naar onderdelen of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren.

De Proscenic exemplaren zijn allesbehalve slecht, al zijn ze natuurlijk wel voordeliger en logischerwijs wordt er dan ook op de kwaliteit van de gebruikte materialen bespaard. Bij de laatste exemplaren die op de markt zijn gebracht kan je echt spreken over kwalitatief goede materialen.

5. Prijsverschil moet er zijn

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen is een steelstofzuiger van Dyson een stuk prijziger dan een Bosch exemplaar. Het is zo goed als onmogelijk een nieuw exemplaar te vinden die voor minder dan €600,- te koop is. Proscenic beschikt daarentegen over steelstofzuigers in een veel voordeligere -en ook uiteenlopende- prijscategorie.

Nu de verschillen besproken zijn, gaan we verderop kijken naar de overeenkomsten tussen deze twee merken. Welke specificaties en opties zijn hetzelfde en delen zowel de Proscenic als Dyson met elkaar?

 

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Karcher FC 7 Vs 5 Vs 3 Cordless_2Kärcher FC 7 Vs 5 Vs 3 Snoerloos - Vergelijking en koopgids

1. Het gemak van snoerloos ofwel wireless 

De steelstofzuigers van Dyson en Proscenic zijn snoerloos. Er bestaat geen groter gemak dan stofzuigen zonder constant op zoek te moeten gaan naar een stopcontact.

2. Handstofzuiger 

Zo goed als bijna alle steelstofzuigers van beide merken hebben een motor in de vorm van een handstofzuiger die verder losgekoppeld is van de rest van de stofzuiger. Erg praktisch, aangezien dit 2 in 1-model het mogelijk maakt om planken en andere hogere plekken te reinigen zonder je kracht te hoeven gebruiken.

3. Vergelijkbaar gewicht

Er zijn een hele hoop merken waar de stofzuigers behoorlijk zwaar wegen, maar zowel binnen Dyson als  Proscenic is het erg zeldzaam exemplaren te vinden die meer dan 3,5kg wegen.

4. Voor elk soort gebruik een andere reinigingsmodus

Elk van beide merken beschikt over verschillende intensiteitsniveau's. Gebruikelijk kan je de stofzuiger veranderen op twee of drie verschillende snelheden.

5. Functioneel display 

De display's zijn doorgaans simpel maar erg handig. Je kan er onder meer de volgende gegevens uit afleiden: batterijniveau, reinigingsmodus, de gebruikte zuigkracht. Tevens is het mogelijk om bepaalde prestaties aan te passen met de knop op de display. We merken nog op dat alle nieuwere modellen van beide merken over een dergelijk display beschikken.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Proscenic P11 vs P10 Pro vs M8 ProProscenic P11 Vs P10 Pro Vs M8 Pro - De beste stofzuiger van Proscenic

6. Borstels en overige gemeenschappelijke accessoires 

De meest gebruikelijke accessoires zijn de hulpstukken die meegeleverd worden en specifiek zijn voor verschillende gebruikssituaties, zoals hoeken en plekken waar het moeilijker is om bij te komen. Ook komen de stofzuigers met verschillende borstels voor verschillende vloeren en uitschuifbare buizen. De meeste mondstukken voor deze modellen zijn uitwisselbaar. Over het algemeen beschikt elk exemplaar in meer of mindere mate over een set hulpstukken om tot een volledige schoonmaaksessie over te kunnen gaan.

Hieronder worden een serie Proscenic en Dyson exemplaren onder de loep genomen en nader omschreven. De voor- en nadelen worden op een rijtje gezet, zodat het makkelijker voor je wordt om de voor jou meest ideale stofzuiger uit te kiezen.

 

Dyson V11 Absolute

Laten we beginnen met een exemplaar dat waarschijnlijk één van de beste ter wereld is en bovendien erg betrouwbaar onder haar gebruikers.  De eyecatchers van dit exemplaar zijn de efficiënte wijze van verwijdering van stof op vloerkleden. Bovendien kan deze stofzuiger tot 99,97% van de kleinste fijnstof verwijderen. Ook niet geheel onbelangrijk: door de dubbele zuigkracht van maar liefst 180 aW ten opzichte van andere modellen bespaar je heel veel tijd doordat je veel sneller te werk kan gaan. De resultaten zijn verbluffend!! Zolang je de eco-modus gebruikt kan deze lichtgewicht stofzuiger wel tot 60 minuten meegaan op een volledig opgeladen batterij. Een goede optie voor middelgrote tot grote woningen.

Deze Dyson beschikt bovendien over een display en 7 praktische accessoires, waaronder de High Torque borstel die het moeilijkste vuil loslaat, de gemotoriseerde miniborstel en de hoekborstel.

Dyson V11 Absolute Accustofzuiger, 760 ml, blauw
 • Houd je huis brandschoon met de Dyson V11 snoerloze stofzuiger.
 • Met een 40% grotere opvangbak dan de vorige modellen, hoef je voortaan de opvangbak niet meer voortdurend te legen.
 • Wil je weten hoeveel looptijd er nog over is? Wil je weten welke vermogensstand je gebruikt? Het handige lcd-scherm geeft je alle informatie die je nodig hebt, waaronder herinneringen voor filteronderhoud en waarschuwingen bij verstopping.
 • Het hele huis schoonmaken is eenvoudig met een lange looptijd van 60 minuten en een diepere reiniging met een indrukwekkend krachtige zuigkracht.
 • Makkelijk schoon te maken. Eenvoudig ademhalen, praktische functies om je huis schoon en comfortabel te maken.

Dyson Cyclone V10 Absolute

Moet je grondig snel en efficiënt reinigen? Dan is dit exemplaar aan te bevelen en erg praktisch.  Met haar krachtige digitale motor is het zuigvermogen van dit exemplaar aanzienlijk groot. Dit gecombineerd met de welbekende Root Cyclonen-Technologie van Dyson  maakt dat allerlei soorten vuil stof en viezigheid en restjes worden meegezogen.  Net zoals de Dyson V11 kan deze tot 60 minuten mee op een volledig opgeladen batterij.  Met het speciale filter wordt meer dan 99% van alle fijnstof en allergenen verwijderd en draagt hierdoor ook bij in de verwijdering van huisstofmijt. Ben je allergisch of heb je huisdieren? Dan is dit model dus zeker aan te bevelen.

Ook niet geheel onbelangrijk, de Cyclone beschikt over een knop waarmee je in één keer het stofreservoir van 760ml leegt en de handen dus schoon blijven en weegt niet meer dan 2,68kg.Minpunten:deze Dyson beschikt niet over de dweilfunctie, heeft geen LED  lampen en ook geen display om bepaalde functionaliteiten uit af te leiden.

DYSON V10 Absolute handstofzuiger Zakloos koper, nikkel
 • Origineel merkproduct.
 • Twee jaar garantie op fabrieksfouten.

Proscenic P11

Dit model valt op door haar zuigkracht van 25.000Pa en 53 minuten autonomie. Zo heeft dit exemplaar ook drie snelheden om de intensiteit aan te passen en een stofreservoir van 650ml. 

Verder beschikt dit exemplaar over een dweil-functie met een watertank en een magnetische dweil. Dit heeft twee voordelen: je houdt een volledige schoonmaaksessie en anderzijds bespaar je in ruimte, geld en huishoudelijke taken. Daarnaast beschikt deze stofzuiger over een display waarop de batterijstatus kan worden afgelezen, maar je ook de snelheid kan aanpassen.

Het hoofdmondstuk heeft LED verlichting die het zicht vergemakkelijkt op de meest donkere plekken zoals onder het bed, bank of in je meubilair. Tot slot gaat deze stofzuiger automatisch krachtiger voor je aan de slag zodra je het mondstuk op een vloerkleed plaatst. 

Al deze toepassingen hebben een pittige prijs als nadeel. Het prijskaartje is een stuk hoger dan bij andere exemplaren die voorhanden zijn van Proscenic.

Proscenic P11 draadloze stofzuiger, 460 W/30000 Pa superzuigstokstofzuiger met touchscreen, 53 minuten looptijd, 3 snelheden en 4 vloer/huisdierenhaar/tapijtborstels
 • Cycloontechnologie het 4-traps filtersysteem houdt 99,99% van de aangezogen deeltjes in het stofreservoir tegen en biedt je een hygiënische en aangename leefomgeving
 • LED-touchscreen Op het touchscreen kunt u niet alleen de huidige batterijstatus en werkmodus zien, maar ook de werkmodus selecteren. Als de accustofzuiger uitvalt, wordt er een foutcode op weergegeven
 • Automatische aanpassing aan de grond Het zuigvermogen kan automatisch aan de vloer aanpassen en de accustofzuiger P11 het tapijt automatisch herkennen. Het zuigwerk wordt effectiever en aangenamer
 • Betrouwbare klantenservice Als u een probleem heeft met de stofzuiger, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bij de levering zijn vloerzuigmond, ronde bekledingszuigmond, spleetmondstuk en mini-elektrische borstel inbegrepen
 • Opmerking laat het apparaat onmiddellijk na elk gebruik opladen en verwijder de adapter wanneer deze niet wordt opgeladen. Laat de adapter niet op de machine zitten als deze niet wordt opgeladen. Het stofreservoir en de walsborstel moeten ook regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt

Proscenic P10

We gaan door met onze selectie en wel met de Proscenic P10. Dit exemplaar bereikt de 22,000Pa en ben je verzekerd tot 40 minuten onafgebroken schoonmaakplezier. Houd er rekening mee dat dit onvoldoende kan zijn om in 1 keer je volledige woning schoon te maken. Net zoals het vorige model kan je een keuze maken tussen drie intensiteitsmodi.

Het stofreservoir van 650ml kenmerkt zich door een eenvoudig en hygiënisch opvangbak om te legen met slechts 1 druk op de knop. Alle onderdelen van de stofzuiger zijn los te koppelen en af te wassen met water, als ook recyclebaar. 

Andere kenmerken van deze verticale stofzuiger zijn de geïntegreerde gemotoriseerde 2-in-1 borstel om uiteenlopende vloeren mee te reinigen, zowel harde vloeren als zachte vloeren, zoals een parketvloer, vloerkleden of tapijt. Dankzij de meegeleverde muurbevestiging kan je tegelijkertijd opladen en opbergen.

Proscenic P10 draadloze stofzuiger met 4 zuigniveaus, 22.000 Pa sterke zuigkracht, touchscreen-display, muurbeugel met laadstation, verwijderbare batterij
 • 【Krachtige zuigkracht van 22000 Pa】: dankzij de superzuigkracht kan de Proscenic P10 gemakkelijk aan elke dagelijkse reinigingsbehoeften voldoen, met een sterke zuigkracht die zelfs enkele zware deeltjes zoals lenzen, zaden enz. kan absorberen.
 • 【Touch-display】: door het aanraken van de "MODE"-knop kun je heel eenvoudig het zuigvermogen wijzigen, bovendien kun je het huidige batterijniveau direct op het scherm aflezen, net als eventuele foutcodes.
 • 【2-in-1 borstel】: de 2-in-1 borstel bestaat uit zachte borstelharen en harde borstelharen en is niet alleen geschikt voor het reinigen van de vloer, maar ook voor tapijten en gordijnen; ook met het zaagontwerp op de rolborstel kunnen haren en dierenharen worden gesneden om verstrikt te voorkomen.
 • 4 opzetstukken en 4 zuigstanden: dankzij de 4 meegeleverde sproeiers en 4 standen is deze P10 stofzuiger geschikt voor verschillende omstandigheden, d.w.z. hij kan niet alleen vloeren, maar ook tapijten, banken, gordijnen en zelfs het laptoptoetsenbord reinigen.
 • 【Betrouwbare klantenservice】: Proscenic heeft een betrouwbare klantenservice, dus als u problemen heeft met de P10, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Proscenic P8 Max

De laatste snoerloze stofzuiger die we hebben geselecteerd is de de Proscenic P8 Max. Een eenvoudig en voordelig exemplaar. de zuigkracht is 20,000Pa en de autonomie 35 minuten met twee snelheidsmodi: standaard en krachtig.

Een van de grootste voordelen van dit exemplaar is het stofreservoir van 1,2l, een capaciteit die ver boven het gemiddelde van de markt uitsteekt. Je zal dan ook eens in de zoveel tijd moeten legen.

De Proscenic P8 Max valt ook op door haar lichtgewicht en heeft een erg handzaam formaat wat de schoonmaak op moeilijke plekken vergemakkelijkt, zoals plafonds, gordijnen of onder stoelen of banken. Zoals het veel steelstofzuigers vandaag de dag betreffen het meestal 2-in-1 apparaten die je kan loskoppelen om zo ook planken of het interieur van je auto te reinigen. 

Tot slot nog belangrijk om te vermelden dat deze stofzuiger over een zeer gedegen filtersysteem beschikt die in staat is om 99% fijnstof en allergenen te verwijderen, waardoor je een heerlijk fris huis krijgt.  

No products found.

Kortom: Kiezen we een Dyson óf gaan we toch voor een Proscenic?

Elk van beide merken zijn zo verschillend dat ze dan ook mikken op een andere doelgroep. Als je op zoek bent naar maximale exclusiviteit, goede reinigingsprestaties en een lange levensduur bevelen wij de Dyson aan. De grotere capaciteit, langere levensduur van de batterij en effectievere filters en de meest optimale geluidsdemping maken het verschil vergeleken met de Proscenic exemplaren.
Daartegenover staat dat het assortiment van Proscenic werkelijk enorm is. Je kan meerdere steelstofzuigers vinden en allerlei soorten modellen in uiteenlopende  prijscategorieën. Wij raden dan ook een Proscenic aan om haar veelzijdigheid, en vooral om haar prijs-kwaliteit verhouding.

Als je onze mening wilt weten, voordat je het geld voor een Dyson op tafel legt, raden wij aan eerst een draadloze steelstofzuiger van Proscenic uit te proberen. De Proscenic P11 is zeker een exemplaar om in acht te nemen. De prijs is allesbehalve verkeerd en deze uitvoering heeft bovendien een dweilfunctie, goede zuigkracht en LED verlichting.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Dyson vs. Proscenic - Is het alsnog de moeite waard om een Dyson aan te schaffen? je kunt de categorie bezoeken Draadloze stofzuiger.

gerelateerde berichten

Subir