Dyson Vs. Hoover | Wat zijn de verschillen tussen deze twee merken draadloze stofzuigers?

02/06/2021 - Actualizado: 12/09/2021

Een onmisbaar reinigingsapparaat in ieder huishouden: de stofzuiger. Het is wenselijk dat jouw nieuwe stofzuiger zorgt voor een grondig schoonmaakresultaat zonder je vloer te beschadigen. Voor elk huishouden kan een ander soort stofzuiger het meest wenselijk zijn. In deze vergelijking kijken we naar de merken Hoover en Dyson.

Daarna komen een aantal snoerloze stofzuigers van beiden merken aan de orde. Voor elk huishouden kan een ander soort stofzuiger het meest wenselijk zijn. Een goede stofzuiger houdt je huis fijn stof- en vuilvrij. We gaan ook stap voor stap langs verschillende specificaties, waardoor je goed kunt inschatten welke stofzuiger het meest ideaal is voor jouw gebruikerssituatie.

inhoudsopgave

Verderop komen de overeenkomsten aan bod, maar eerst tref je hieronder de verschillen aan tussen de snoerloze steelstofzuigers van deze twee merken: Dyson en Hoover 

1. Het merk

In het jaar 1908 werd de eerste "lichtgewicht" stofzuiger gemaakt door de Hoover Suction Company. In de laatste 100 jaar heeft het Amerikaanse bedrijf Hoover zich vooral ontwikkeld op het domein van klein huishoudelijke apparatuur. In Europa is het merk vooral bekend voor zijn stofzuigers. Decennialang was Hoover de grootste speler en domineerde zij de markt totdat 30 jaar geleden Dyson verscheen.

Dyson is een bekende en gerespecteerde Britse fabrikant van huishoudelijke apparaten. Dit bedrijf staat vooral bekend om zijn indrukwekkende lijn stofzuigers. Het basisidee was om een zakloze stofzuiger te ontwikkelen, die tijdens het reinigen zijn zuigvermogen niet kwijtraakt en dat is gelukt. Natuurlijk is Dyson bekend door het futuristische design en door de technische toepassingen en daardoor een erg innovatieve speler op de markt. Hoover heeft daarentegen een uitgebreider assortiment en brengt veel meer modellen op de markt.

2. Technische specificaties

De meest traditionele stofzuigers zijn met zak en worden aangeduid als sledestofzuigers. Kenmerkend is de grote opvangcapaciteit, waardoor je de hele woning vrij kan maken van stof. Steelstofzuigers zijn tegenwoordig doorgaans snoerloos en bieden door de accu veel bewegingsvrijheid. Een nadeel is dat de steelstofzuiger vaak minder accuvermogen heeft om het huis in één keer volledig te kunnen schoonmaken. Ook de opvangcapaciteit is meestal kleiner.

2.1 Maximale zuigkracht

Hoewel veel Hoover modellen relatief krachtig zuigvermogen hebben, is de zuigkwaliteit van Dyson moeilijk te evenaren. De Dyson V15 Detect heeft bijvoorbeeld een zuigvermogen dat de 230 Air Watts (aW) kan bereiken.

2.2 Hoe lang gaat een volle accu mee?

Hoewel beide merken een lithium-ionen batterij gebruiken voor de snoerloze stofzuigers, zijn het toch de Dyson stofzuigers die 60 minuten meegaan op een volledig opgeladen accu. Dit is bij Hoover nagenoeg nooit het geval. Daartegenover staat dat bij de Hoover modellen vaak een tweede reserve accu wordt meegeleverd.

2.3 Inhoud stofreservoir

De inhoud van het stofreservoir hang erg af van het gekozen model, vooral bij de Hoover modellen. Zo zijn er exemplaren met een reservoir van 450ml te vinden tot exemplaren die een stofreservoir van 1 liter bieden. De Dyson exemplaren hebben doorgaans een reservoir met een inhoud van 760ml.

2.4 Wat is normaal geluid?

Stofzuigers tot 70 dB worden aangeduid als stil. Stofzuigers die 75 tot 80 dB tijdens het zuigen produceren worden gezien als normale apparaten. Stofzuigers met meer dan 80 dB worden gezien als luidruchtig. Het gebruikersgemak en het stille geluidsniveau zijn een paar van de typische kenmerken waarmee een Dyson wordt geïdentificeerd. Dit is te wijten aan de grote hoeveelheid tijd die besteed is aan de geluidsisolatie.

3. Mogelijke opties die erbij kunnen zitten

Behalve de standaard specificaties die elke stofzuiger moet hebben, hebben meerdere modellen  Dyson en Philips ook enkele bijzondere extra opties, die het reinigen net even iets gebruiksvriendelijker en efficiënter maken.

3.1 Dweilen een schrobben

Veel steekstofzuigers exemplaren dweilen ook en dat doen ze dankzij een dweil dat zich bevochtigt. In dit geval is het alleen Hoover die deze optie aanbiedt, zoals bijvoorbeeld model Hoover H-Free 500 Hydro Plus. Dyson daarentegen kiest er bewust voor om haar kwalitatieve zuigprestaties niet te 'besmetten' met andere ondergeschikte functies. Dit is de reden dat deze optie bij Dyson buiten beschouwing blijft in haar assortiment, bij al haar modellen.

3.2 Flexibele modellen om overal bij te kunnen

De flexibele slangen zijn samengesteld uit een serie verbindingen c.q. koppelingen die toestaan dat de stofzuiger flexibel is en zo voorkomen kan worden dat je moet bukken om bepaalde lagere plekken te bereiken.
Dyson heeft geen steelstofzuigers die als zodanig flexibel zijn. Dit is opgelost door een onderdeel toe te voegen "Low Reach" genaamd die als een koppeling werkt en zich aanpast aan de steelstofzuiger zoals jij dat wil.  Het Hoover assortiment heeft geen enkele flexibele steelstofzuiger.

3.3 – LED Lampen 

De LED verlichting staat toe om de ruimten waar minder zicht is te verlichten, zoals bijvoorbeeld onder banken en bedden. Bij de Dyson modellen is dit nooit een optie geweest, maar er zijn meerdere Hoover exemplaren die deze verlichting wel hebben.

3.4 – Laser technologie

Er is slechts één bepaald model waarvan de stofzuiger in het groen oplicht zodra deze plekken die stoffiger zijn door middel van een toegepaste laser technologie. zoals je kan begrijpen is dit een grote innovatie. Alleen de Dyson V15 Detect kan dit.

4. Materiaal gebruik maakt wel degelijk een verschil 

Wat dit onderdeel betreft is er een duidelijke winnaar: Dyson. alle modellen zijn vervaardigd uit polycarbonaat en verzekerd van een lange levensduur, wel tot 10 jaar. Het voorgaande is ook aangetoond door verschillende onderzoeken. En toch is de veroudering van dit merk trager. Elke twee jaar wordt ongeveer van model veranderd en raken dus minder snel verouderd. Allerminst slecht als je op zoek bent naar onderdelen of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren.

De Hoover exemplaren zijn voordeliger en logischerwijs wordt er dan ook op de kwaliteit van de gebruikte materialen bespaard. Over het algemeen zijn de stofzuigers samengesteld uit materialen zoals plastic en aluminium. Wat het verouderingsgehalte betreft, Hoover brengt regelmatiger nieuwe modellen op markt.

5. Prijsverschil moet er zijn

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen is een steelstofzuiger van Dyson een stuk prijziger dan een Hoover exemplaar. Het is zo goed als zeldzaam een nieuwer exemplaar te vinden die voor minder dan €600,- te koop is. Hoover beschikt over steelstofzuiger in een prijscategorie onder de €100,- tot €400,- .

Nu de verschillen besproken zijn, gaan we verderop kijken naar de overeenkomsten tussen deze twee merken. Welke specificaties en opties zijn identiek en delen zowel de Hoover als Dyson met elkaar?

1. Het gemak van Snoerloos, Draadloos ofwel Wireless

Alle steelstofzuigers van Dyson y Hoover zijn snoerloos. Er bestaat geen groter gemak dan stofzuigen zonder constant op zoek te moeten gaan naar een stopcontact.

2. Handstofzuiger 

Zo goed als bijna alle steelstofzuigers van beide merken hebben een motor in de vorm van een handstofzuiger die verder losgekoppeld is van de rest van de stofzuiger. Erg praktisch, aangezien dit het mogelijk maakt om planken en andere hogere plekken te reinigen zonder je kracht te hoeven gebruiken.

3. Vergelijkbaar gewicht

Binnen Hoover en Dyson is het zo goed als onmogelijk een exemplaar te vinden dat zwaarder is dan 3,5 kilo. Onder andere merken is een gewicht van 3,5 kg daarentegen meer uitzondering dan regel.

4. Voor elk soort gebruik een andere reinigingsmodus

Elk van beide merken beschikt over verschillende intensiteitsniveau's. Gebruikelijk kan je de stofzuiger op 2 of drie verschillende snelheden zetten.

5. Functioneel display 

De display's zijn doorgaans simpel maar erg handig. Je kan er onder meer de volgende gegevens uit afleiden: batterijniveau, reinigingsmodus, de gebruikte zuigkracht. tevens is het mogelijk om bepaalde prestaties aan te passen met de knop op de display. We merken nog op dat alle nieuwere modellen van beide merken over een dergelijk display beschikken.

6. Borstels en overige gemeenschappelijke accessoires 

De meest gebruikelijke accessoires zijn de mondstukken die meegeleverd worden en specifiek zijn voor verschillende gebruikssituaties, zoals hoeken en plekken waar het moeilijker is om bij te komen. Ook komen de stofzuigers met verschillende borstels voor verschillende vloeren en uitschuifbare buizen. De meeste hulpstukken  voor deze modellen zijn uitwisselbaar. Over het algemeen beschikt elk exemplaar in meer of mindere mate over een set wisselstukken om tot een volledige schoonmaaksessie over te kunnen gaan.

Hieronder worden een serie Hoover en Dyson exemplaren nader onder de loep genomen en nader omschreven. De voor- en nadelen worden op een rijtje gezet, zodat het makkelijker voor je wordt om de voor jou meest ideale stofzuiger uit te kiezen.

Kies de juiste snoerloze stofzuiger

Dyson V11 Absolute

Laten we beginnen met een exemplaar dat waarschijnlijk een van de beste ter wereld is en bovendien erg betrouwbaar onder haar gebruikers.  De eyecatchers van dit exemplaar zijn de efficiënte wijze van verwijdering van stof op vloerkleden. Bovendien kan deze stofzuiger tot 99,97% van de kleinste stofdeeltjes verwijderen.

Ook niet geheel onbelangrijk: door de dubbele zuigkracht ten opzichte van andere modellen bespaar je heel veel tijd doordat je veel sneller te werk kan gaan.  Zolang je de eco-modus gebruikt kan deze lichtgewicht stofzuiger wel tot 60 minuten meegaan op een volledig opgeladen batterij.

Dyson V11 Absolute Accustofzuiger, 760 ml, blauw
 • Houd je huis brandschoon met de Dyson V11 snoerloze stofzuiger.
 • Met een 40% grotere opvangbak dan de vorige modellen, hoef je voortaan de opvangbak niet meer voortdurend te legen.
 • Wil je weten hoeveel looptijd er nog over is? Wil je weten welke vermogensstand je gebruikt? Het handige lcd-scherm geeft je alle informatie die je nodig hebt, waaronder herinneringen voor filteronderhoud en waarschuwingen bij verstopping.
 • Het hele huis schoonmaken is eenvoudig met een lange looptijd van 60 minuten en een diepere reiniging met een indrukwekkend krachtige zuigkracht.
 • Makkelijk schoon te maken. Eenvoudig ademhalen, praktische functies om je huis schoon en comfortabel te maken.

Dyson Cyclone V10 Absolute

Moet je grondig snel en efficiënt reinigen? Dan is dit exemplaar aan te bevelen en erg praktisch.  Met haar krachtige digitale motor is het zuigvermogen van dit exemplaar aanzienlijk groot. Dit gecombineerd met de welbekende Root Cyclonen-Technologie van Dyson  maakt dat allerlei soorten vuil stof en viezigheid en restjes worden meegezogen.

Met het speciale filter wordt tot wel 99,97% van alle stofdeeltjes en draagt hierdoor ook bij in de verwijdering van huisstofmijt. Ben je allergisch? Dan is dit model dus zeker aan te bevelen. Ook niet geheel onbelangrijk, de Cyclone beschikt over een knop waarmee je in één keer het reservoir leegt en de handen dus schoon blijven.

DYSON V10 Absolute handstofzuiger Zakloos koper, nikkel
 • Origineel merkproduct.
 • Twee jaar garantie op fabrieksfouten.

Hoover H-Free 500 (39400927)

Dit model is erg handzaam, en beschikt over een draaicirkel tussen de 90 en 180 graden. Bovendien een lichtgewicht met slechts 2,4 kilo. Vuil en stof op de moeilijkere plekken worden ook sneller opgespoord met de verlichting die aan de hoofdkop bevestigd is.

Dit exemplaar heeft als meest opvallend kenmerk haar grote doorzichtige stofreservoir van maar liefst 0,9 liter . met een volledig opgeladen batterij kan je tot 40 minuten mee. Verder beschikt dit model over twee snelheden die hun werk doen zonder je vinger ingedrukt te hoeven houden. Staat er tot slot om bekend grote ruimten te reinigen op efficiënte wijze.

Hoover H-Free 500 HF522NPW, draadloze multifunctionele steelstofzuiger, limoengroen en grijs, 69dB
 • HOGE PERFORMANTIE De compacte motor biedt een constante en uitstekende zuigkracht om fijn stof, vuil en haren op te zuigen. De combinatie van de krachtige motor, luchtstromen en mondstuk garandeert een uitstekende reinigingsresultaat met snoerloze wendbaarheid en comfort.
 • ZICHTBAARHEIR LED-lampjes vooraan op het vloermondstuk van de H-FREE 500 verlichten donkere hoeken of onder meubels voor een beter zicht op de reiniging, zodat er geen stof wordt gemist.
 • VERWIJDERBARE LITHIUMBATTERIJ 22V looptijd tot 40min; stille modus 35min en Turbo modus 8min
 • GEMOTORISEERD MONDSTUK met Intense Floor Roller en Deep Care Roller, mini-mondstuk voor dierenhaar, geïntegreerd spleetmondstuk, 2-in-1 accessoires aan boord, accessoiretas en wandhouder
 • ALLE SOORTEN VLOEREN Uitgerust met 2 rollen om vloeren te onderhouden. De Intense Floor Roller zorgt voor resultaten op harde vloeren en tapijten. De Deep Care Roller is de oplossing voor het voorzichtig reinigen van harde vloeren en kwetsbare oppervlakken zoals parket en houten vloeren.

Hoover H-Free 800 (HF822LHC)

Dit exemplaar haalt de  30 minuten op een volledig opgeladen batterij en heeft een stofreservoir van 700ml.  Vermeldenswaardig: Het stofreservoir is voorzien van een slim en makkelijk vuilafvoer systeem waardoor je handen niet vies worden. Het duurt een uur of 5 voordat de batterij volledig is opgeladen. Daarnaast bezit dit exemplaar een zuigkracht van 12,000 Pascal en drie snelheden waaronder de stilte-modus voor een vriendelijker gebruik.

De hoofdkop beschikt over verlichting en een display met een intuïtief dashboard dat informeert over het zuigvermogen en restant batterijniveau. Met het doel om de schoonmaak aan te passen aan de verschillende oppervlakten, worden er diverse wisselstukken meegeleverd, zoals de Intense Floor borstel, de hoekborstel en een borstel om meubels mee af te stoffen. Bovendien kan je rekenen op speciale borstels voor kleden en de automatten.

Hoover H-Free 800 39400939, multifunctionele draadloze stofzuiger, kunststof metaal, blauw/grijs, 35 mn, 22 W
 • Multifunctioneel: vloerzuiging aan het plafond in bezemmodus of handstofzuiger
 • Krachtig: tot 35 minuten looptijd zonder zuigverlies dankzij soepele motor
 • Exclusieve Hoover: Quick Park & Go verticale positie
 • Eenvoudig en eenvoudig te legen
 • Home & Car: Reinig alle hoeken van je huis en auto met veel accessoires

Hoover Freedom FD 22G

Dit exemplaar haalt de  30 minuten op een volledig opgeladen batterij en heeft een stofreservoir van 700ml. Dit exemplaar is één van de voordeligste modellen van dit merk. Dan krijg je een multifunctionele steelstofzuiger die tot 25 minuten meegaat op een volledig opgeladen accu, enigszins beperkt wellicht, maar desalniettemin doorgaans toch voldoende voor een schoonmaak sessie.

Het betreft bovendien een lichtgewicht apparaat van slechts 2,3 kilo, maar met een groot stofreservoir van 0,7 liter. Wat de schoonmaak prestaties betreft, dit model gebruikt altijd de continue-modus waardoor deze erg gebruiksvriendelijk is .
Tot slot wordt dit model meegeleverd met een muurbevestiging zodat deze niet in de weg staat én handig en op een nette wijze kan worden opgeborgen.

Hoover FD 22G Freedom 2-in-1 steelstofzuiger, zakloos, 25 minuten looptijd, 22 V lithium-ion batterijen, parelgrijs
 • 25 minuten looptijd bij slechts 6 uur oplaadtijd dankzij lithium-ion-accutechnologie
 • Afneembare accuzuiger voor maximale flexibiliteit
 • Zakloze cycloontechnologie met stofreservoir met één druk op de knop
 • Universele vloerzuigmond met gemotoriseerde borstelrol
 • Inclusief wandhouder

Hoover H-Free 700 (HF722PTLG)

Dit exemplaar haalt de  30 minuten op een volledig opgeladen batterij en heeft een stofreservoir van 700ml. Tevens uitgerust met 4 reinigingsmodi (continue, all Floors, turbo en stil) zodat je voor elke gebruikssituatie de geschikte modus kan gebruiken. Heb jij bijvoorbeeld huisdieren? Dan is het fijn dat deze stofzuiger is voorzien van een dierenborstel die haren wegneemt van allerlei oppervlakten.

Tevens voorzien van een specifiek hulpstuk om meubels af te stoffen en een uitschuifbare kop om bij de hogere plekken te komen. De stofzuiger is bovendien voorzien van een display waarop je de zuigkracht en de status van de batterij kan aflezen. Tot slot beschikt de voornaamste kop over LED verlichting om nauwkeuriger te reinigen op donkere plekken.

Hoover H-Free 700 All Floors, HF722AFG, hand en steelstofzuiger, verbeterde reinigingservaring, multifunctioneel, accessoires meegeleverd
 • STOFZUIGER VOOR ALLE SOORTEN VLOEREN harde vloeren, parket, tapijten, tapijten en meubels
 • OPTIALE TANKINHOUD VAN 0,7L gemakkelijk te legen, geen contact met stof en niet nodig om elke schoonmaakbeurt te legen
 • MULTIFUNCTIONEEL: snoerloze stofzuiger met afneembare handstofzuiger en accessoires voor alle moeilijk bereikbare oppervlakken en plekken
 • VERWIJDERBARE LITHIUMBATTERIJ met 40 minuten: opladen op hetzelfde product of zelfstandig in stopcontact
 • CYCLONISCHE STOFZUIGER ZONDER ZAK vermindert filteronderhoud en verliest geen zuigkracht tijdens gebruik

Kortom: Kiezen we een Dyson of Hoover?

Elk van beide merken staat voor iets anders. Ze verschillen dan ook enorm van elkaar. Als je op zoek bent naar maximale exclusiviteit, goede reinigingsprestaties en een lange levensduur bevelen wij de Dyson aan. De grotere capaciteit, langere levensduur van de batterij en effectievere filters en de meest optimale geluidsdemping maken het verschil vergeleken met de Hoover exemplaren.

Daartegenover staat dat het assortiment van Hoover werkelijk enorm is. Je kan tig verschillende steelstofzuigers vinden en allerlei soorten modellen in verschillende prijscategorieën. Wij raden  dan ook een Hoover aan om haar veelzijdigheid, en vooral om haar prijs-kwaliteit verhouding.

Als je onze mening wil weten, voordat je het geld voor een Dyson op tafel legt, raden wij aan eerst een draadloze steelstofzuiger van Hoover uit te proberen. De Hoover H-Free 500 Hydro Plus versie is zeker een exemplaar om in acht te nemen. De prijs is alles behalve verkeerd en dit model is bovendien uitgerust met 4 veschillende zuigkracht snelheden, dweil-functie en LED verlichting.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Dyson Vs. Hoover | Wat zijn de verschillen tussen deze twee merken draadloze stofzuigers? je kunt de categorie bezoeken Draadloze stofzuiger.

gerelateerde berichten

Subir