Dyson vs. Bosch - ¿Welk stofzuigermerk is beter?

11/06/2021 - Actualizado: 12/09/2021

Dyson Vs Bosch

Dyson Vs Bosch

Een onmisbaar reinigingsapparaat in ieder huishouden: de stofzuiger. Het is wenselijk dat jouw nieuwe stofzuiger zorgt voor een grondig schoonmaakresultaat zonder je vloer te beschadigen. Voor elk huishouden kan een ander soort stofzuiger het meest wenselijk zijn.  In deze vergelijking kijken we naar de merken Bosch en Dyson. Daarna komen een aantal snoerloze stofzuigers van beide merken aan de orde. Een goede stofzuiger houdt je huis fijn stof- en vuilvrij. We gaan ook stap voor stap langs verschillende specificaties van diverse modellen van zowel Dyson als Bosch, waardoor je goed kunt inschatten welke stofzuiger het meest ideaal is voor jouw gebruikssituatie.

inhoudsopgave

Verderop komen de overeenkomsten aan bod, maar eerst tref je hieronder een analyse aan van de verschillen tussen deze twee merken: Bosch en Dyson en dan zullen alleen het steelstofzuiger model.

 

1. Het merk

Honderd dertig jaar geleden begon Robert Bosch een winkel met slechts twee medewerkers in Duitsland. Het Bosch-concern heeft inmiddels  dan 10.000 werknemers en is op het gebied van motorvoertuigen en industriële technologie actief over de hele wereld. Op het gebied van huishoudelijke apparaten is Bosch, nu met 375.000 medewerkers, wereldwijd een groot succes. Bosch is één van de grootste ondernemingen van Duitsland en zijn actief in meer dan 150 landen. Behalve de grotere huishoudelijke apparaten komen er in de jaren 70 behoorlijk wat bij, waaronder de stofzuigers. In die tijd van grote invloed op het dagelijkse leven. Bosch staat voor technische perfectie, volledige betrouwbaarheid en kwaliteit zonder concessies.

Dyson is een bekende en gerespecteerde Britse fabrikant van huishoudelijke apparaten. Dit bedrijf staat vooral bekend om zijn indrukwekkende lijn stofzuigers. Het basisidee was om een zakloze stofzuiger te ontwikkelen, die tijdens het reinigen zijn zuigvermogen niet kwijtraakt en dat is gelukt en hoe!!! Natuurlijk is Dyson bekend door het futuristische design en door de technische toepassingen en daardoor een erg innovatieve speler op de markt. Bosch heeft daarentegen een uitgebreider assortiment en brengt veel meer modellen op de markt , zoals de Flexxo, de Athlet en de Unlimited-lijn.

2. Technische specificaties

De meest traditionele stofzuigers zijn met zak en worden aangeduid als sledestofzuigers. Kenmerkend is de grote opvangcapaciteit, waardoor je de hele woning vrij kan maken van stof. Steelstofzuigers daarentegen zijn tegenwoordig doorgaans snoerloos en bieden door de accu veel bewegingsvrijheid. Minpunten: doorgaans minder accuvermogen en ook de opvangcapaciteit is meestal kleiner.

2.1 Maximale zuigkracht

Hoewel veel Bosch modellen relatief krachtig zuigvermogen hebben, is de zuigkwaliteit van een Dyson moeilijk te evenaren. De Dyson V15 Detect heeft bijvoorbeeld een zuigvermogen dat de 230 Air Watts (aW) kan bereiken.

2.2 Hoe lang gaat een volle accu mee?

Hoewel beide merken een lithium ion-batterij gebruiken voor de snoerloze stofzuigers, zijn het toch de Dyson stofzuigers die in het algemeen 60 minuten meegaan op een volledig opgeladen accu. Dit is bij Bosch weer heel erg afhankelijk van het model dat je kiest. Daar gaat de autonomie van 30 tot 90 minuten mee.

2.3 Inhoud stofreservoir

De inhoud van het stofreservoir hang erg af van het gekozen model, vooral bij de Bosch modellen. Zo zijn er exemplaren met een reservoir van 400ml te vinden tot exemplaren die een stofreservoir van 900ml bieden.
De Dyson exemplaren hebben doorgaans een reservoir met een inhoud van 760ml.

2.4 Wat is normaal geluid?

Stofzuigers tot 70 dB worden aangeduid als stil. Stofzuigers die 75 tot 80 dB tijdens het zuigen produceren worden gezien als normale apparaten. Stofzuigers met meer dan 80 dB worden gezien als luidruchtig. Het gebruiksgemak en het 'stille' geluidsniveau zijn een paar van de kenmerkende prestaties van een Dyson. Dit is te wijten aan de grote hoeveelheid technologie die besteed wordt aan de geluidsisolatie.

2.5 In gewicht verschillen ze niet veel

Een Dyson is meestal rond de 3kg. het gewicht van een Bosch is daarentegen weer erg afhankelijk van de lijn. De Athlet-lijn is bijvoorbeeld veel zwaarder dan de Unlimited.

3. Mogelijke opties die erbij kunnen zitten

Opties die niet essentieel zijn voor het stofzuigen op zich, maar het stofzuigen wel een stuk leuker en vooral gebruiksvriendelijker maken.

3.1 Flexibele modellen om overal bij te kunnen

De flexibele slangen zijn samengesteld uit een serie verbindingen c.q. koppelingen die toestaan dat de stofzuiger flexibel is en zo voorkomen kan worden dat je moet bukken om bepaalde lagere plekken te bereiken.
Dyson heeft geen steelstofzuigers die als zodanig flexibel zijn. Dit is opgelost door een onderdeel toe te voegen "Low Reach" genaamd die als een koppeling werkt en zich aanpast aan de steelstofzuiger zoals jij dat wil.  Het Bosch assortiment heeft geen enkele flexibele steelstofzuiger.

3.2 – Laser technologie

Er is slechts één bepaald model waarvan de stofzuiger in het groen oplicht zodra deze plekken tegenkomt die stoffiger zijn door middel van een toegepaste laser technologie. zoals je kan begrijpen is dit een grote innovatie. Alleen de Dyson V15 Detect kan dit.

4. Materiaal gebruik maakt wel degelijk een verschil 

Wat dit onderdeel betreft hebben we een duidelijke winnaar: Dyson. Alle modellen zijn vervaardigd uit polycarbonaat en verzekerd van een lange levensduur, wel tot 10 jaar. Het voorgaande is ook aangetoond door verschillende onderzoeken. En toch is de veroudering van dit merk trager. Elke twee jaar wordt ongeveer van model veranderd en raken dus minder snel verouderd. Allerminst slecht als je op zoek bent naar onderdelen of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren.

De Bosch exemplaren zijn voordeliger en logischerwijs wordt er dan ook op de kwaliteit van de gebruikte materialen bespaard. Over het algemeen zijn de stofzuigers samengesteld uit kwalitatief goede materialen, zeker bij de meer geavanceerde modellen.

5. Prijsverschil moet er zijn

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen is een steelstofzuiger van Dyson een stuk prijziger dan een Bosch exemplaar. Het is zo goed als zeldzaam een recent exemplaar te vinden die voor minder dan €600,- te koop is. Bosch beschikt over steelstofzuigers in een prijscategorie onder de €100,- tot ca. €500,- .

Nu de verschillen besproken zijn, gaan we verderop kijken naar de overeenkomsten tussen deze twee merken. Welke specificaties en opties zijn hetzelfde en delen zowel de Bosch als Dyson met elkaar?

1. Het gemak van Snoerloos, Draadloos ofwel Wireless

Alle steelstofzuigers van Dyson y Bosch zijn snoerloos. Er bestaat geen groter gemak dan stofzuigen zonder constant op zoek te moeten gaan naar een stopcontact.

2. Handstofzuiger 

Zo goed als bijna alle steelstofzuigers van beide merken hebben een motor in de vorm van een handstofzuiger die verder losgekoppeld is van de rest van de stofzuiger. Erg praktisch, aangezien dit 2 in 1-model het mogelijk maakt om planken en andere hogere plekken te reinigen zonder je kracht te hoeven gebruiken.

3. Voor elk soort gebruik een andere reinigingsmodus

Elk van beide merken beschikt over verschillende intensiteitsniveau's. Gebruikelijk kan je de stofzuiger op twee of drie verschillende snelheden.

5. Functioneel display 

De display's zijn doorgaans simpel maar erg handig. Je kan er onder meer de volgende gegevens uit afleiden: batterijniveau, reinigingsmodus, de gebruikte zuigkracht. Tevens is het mogelijk om bepaalde prestaties aan te passen met de knop op de display. We merken nog op dat alle nieuwere modellen van beide merken over een dergelijk display beschikken.

6. Borstels en overige gemeenschappelijke accessoires 

De meest gebruikelijke accessoires zijn de hulpstukken die meegeleverd worden en specifiek zijn voor verschillende gebruikssituaties, zoals hoeken en plekken waar het moeilijker is om bij te komen. Ook komen de stofzuigers met verschillende borstels voor verschillende vloeren en uitschuifbare buizen. De meeste hulpstukken  voor deze modellen zijn uitwisselbaar. Over het algemeen beschikt elk exemplaar in meer of mindere mate over een set wisselstukken om tot een volledige schoonmaaksessie over te kunnen gaan.

7. Dweilen en schrobben

Veel steekstofzuigers exemplaren dweilen ook en dat doen ze dankzij een dweil die zich bevochtigt. Zowel Dyson als Bosch daarentegen kiezen er bewust voor om de kwalitatieve zuigprestaties niet te 'besmetten' met andere ondergeschikte functies. Dit is de reden dat deze optie bij beide merken buiten beschouwing blijft, bij alle modellen.

8. Led Lampen

De LED verlichting staat toe om de ruimtes waar minder zicht is te verlichten, zoals bijvoorbeeld onder banken en bedden. Bij de Dyson modellen is dit nooit een optie geweest, maar ook bij Bosch bestaat deze mogelijkheid niet.

Hieronder worden een serie Bosch en Dyson exemplaren onder de loep genomen en nader omschreven. De voor- en nadelen worden op een rijtje gezet, zodat het makkelijker voor je wordt om de voor jou meest ideale stofzuiger uit te kiezen.

 

Dyson V11 Absolute

Laten we beginnen met een exemplaar dat waarschijnlijk één van de beste ter wereld is en bovendien erg betrouwbaar onder haar gebruikers.  De eyecatchers van dit exemplaar zijn de efficiënte wijze van verwijdering van stof op vloerkleden. Bovendien kan deze stofzuiger tot 99,97% van de kleinste fijnstof verwijderen. Ook niet geheel onbelangrijk: door de dubbele zuigkracht van maar liefst 180 aW ten opzichte van andere modellen bespaar je heel veel tijd doordat je veel sneller te werk kan gaan.  de resultaten zijn verbluffend!! Zolang je de eco-modus gebruikt kan deze lichtgewicht stofzuiger wel tot 60 minuten meegaan op een volledig opgeladen batterij. Een goede optie voor middelgrote tot grote woningen.

Deze Dyson beschikt bovendien over een display en 7 praktische accessoires, waaronder de High Torque borstel die het moeilijkste vuil loslaat, de gemotoriseerde miniborstel en de hoekborstel.

Dyson V11 Absolute Accustofzuiger, 760 ml, blauw
 • Houd je huis brandschoon met de Dyson V11 snoerloze stofzuiger.
 • Met een 40% grotere opvangbak dan de vorige modellen, hoef je voortaan de opvangbak niet meer voortdurend te legen.
 • Wil je weten hoeveel looptijd er nog over is? Wil je weten welke vermogensstand je gebruikt? Het handige lcd-scherm geeft je alle informatie die je nodig hebt, waaronder herinneringen voor filteronderhoud en waarschuwingen bij verstopping.
 • Het hele huis schoonmaken is eenvoudig met een lange looptijd van 60 minuten en een diepere reiniging met een indrukwekkend krachtige zuigkracht.
 • Makkelijk schoon te maken. Eenvoudig ademhalen, praktische functies om je huis schoon en comfortabel te maken.

Dyson Cyclone V10 Absolute

Moet je grondig snel en efficiënt reinigen? Dan is dit exemplaar aan te bevelen en erg praktisch.  Met haar krachtige digitale motor is het zuigvermogen van dit exemplaar aanzienlijk groot. Dit gecombineerd met de welbekende Root Cyclonen-Technologie van Dyson  maakt dat allerlei soorten vuil stof en viezigheid en restjes worden meegezogen.  Net zoals de Dyson V11 kan deze tot 60 minuten mee op een volledig opgeladen batterij.  Met het speciale filter wordt tot wel 99,97% van alle stofdeeltjes en draagt hierdoor ook bij in de verwijdering van huisstofmijt. Ben je allergisch? Dan is dit model dus zeker aan te bevelen. Ook niet geheel onbelangrijk, de Cyclone beschikt over een knop waarmee je in één keer het stofreservoir van 760ml leegt en de handen dus schoon blijven.

DYSON V10 Absolute handstofzuiger Zakloos koper, nikkel
 • Origineel merkproduct.
 • Twee jaar garantie op fabrieksfouten.

Bosch Unlimited Serie 8

Het eerste door ons uitgekozen snoerloze exemplaar is de Unlimited Serie 8 Van Bosch. Dit model behoort tot de topexemplaren van Bosch door het hoge rendement. Deze stofzuiger wordt geleverd met een reserve accu met dezelfde 60 minuten autonomie, net zoals de hoofdaccu, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten tijdens de schoonmaak. In één uur tijd wordt de accu volledig opgeladen. Dit is sneller dan snel.  Dankzij de uitgebreide accessoire set, wordt het je mogelijk gemaakt om van elke soort vloer (tegel, marmeren of houten vloer..) vuil te verwijderen. Het stofreservoir is daarentegen maar 400ml, wat als minpunt kan worden beschouwd, omdat je vaker zult moeten legen. Een voordeel is het stoffilter dat bijna 100% van alle fijnstof en allergenen absorbeert en daardoor een schonere lucht 'teruggeeft'. Het hygiënische filter heeft bovendien een erg lange levensduur die ook nog eens makkelijk te reinigen is met het Rotation Clean-systeem door simpelweg op een knop te drukken. Tot slot willen we nog enkele borstels benoemen, zoals de meubel- en kleedjesborstel, het flexibele mondstuk en de gemotoriseerde Turboborstel.

Bosch Huishoudapparaten Unlimited Serie 8.
 • Lange gebruiksduur: vervang gewoon de accu om indien nodig de looptijd te verlengen.
 • Power for ALL System: de accu maakt deel uit van het draadloze 18 volt systeem van Bosch Home & Garden (groene productlijn).
 • Schoonheid op alle niveaus: dankzij de uitgebreide accessoires wordt elk soort vuil van vloer tot plafond verwijderd. Ook geschikt voor autoreiniging.
 • Intensieve reiniging: voor reinheid op alle vloeren dankzij AllFloor HighPower Brush en DigitalSpin motor.
 • Cartridge filtersysteem: voor uitblaaslucht die zuiverder is dan normale lucht in de ruimte dankzij 99,9% filtratie. **

Bosch Athlet ProPower

We vervolgen onze selectie met de Bosch Athlet ProPower, een verticale stofzuiger die erg goede resultaten geeft. Met een autonomie van 80 minuten, kan je met één volledig opgeladen accu grote woningen in één keer schoon krijgen. De oplaadtijd is daarentegen wel weer drie uur. Het grote stofreservoir van 900ml maakt dit weer helemaal goed. Je kan je bijna volledig ontzorgen wat betreft het legen van het reservoir, nu je niet constant hiertoe hoeft over te gaan. Deze stofzuiger komt bovendien met drie verschillende reinigingsmodi, snelheden. Dit exemplaar valt met name op door haar veelzijdigheid. Een enorme accessoire set is inbegrepen waardoor je deze voor alle gebruikssituaties kan inzetten. en belangrijker ook de gewenste resultaten kan behalen op elke soort oppervlakte...harde. en zachte vloeren, textiel en plafonds. De SmartSensor tot slot controleert constant het rendement van de stofzuiger en verzekert je van een optimaal zuigkracht niveau. Door de verticale positie kan deze ook heel makkelijk worden opgeborgen.

Bosch Hogar Athlet ProPower stofzuiger, draadloos, 3,3 kg, 0,9 l, 3 snelheden, zwart
 • Met lithium-ion-batterijen heeft hij een gebruiksduur van maximaal 80 minuten; je kunt het huis in één keer stofzuigen
 • Met de SmartSensor Control-technologie bereik je hoge prestaties, omdat hij over een sensor beschikt die de zuigkracht voortdurend regelt
 • Geen kabels, geen grenzen, bereik flexibiliteit en kun je met de meegeleverde accessoires ook onder meubels of hoeken stofzuigen
 • Altijd beschikbaar en binnen handbereik: eenvoudig te "parkeren" waar het nodig is, omdat hij vanzelf rechtop staat
 • Comfort: eenvoudig te gebruiken, op te bergen en schoon te maken met zijn gemak en het EasyClean-systeem van de borstel

Bosch Unlimited Serie 6

Als er één exemplaar is dat opvalt om haar ontwerp en lichtgewicht, is het wel de Bosch Unlimited Serie 6. Dit maakt dat je met deze snoerloze steelstofzuiger slechts 30 minuten onafgebroken kan stofzuigen en dat het inhoud van het stofreservoir de 400 ml niet overtreft. Een pluspunt zijn de twee snelheden, te weten Normaal en Turbo. Het formaat is erg handzaam door het ergonomische ontwerp en het gewicht van 2,4kg. Hierdoor bereik je ook zonder al teveel moeite plafonds en kan je hoog in de gordijnen terecht. Inbegrepen zijn bovendien een aantal specifieke borstels voor vloerkleden en auto. Verder is de inbegrepen accessoire set minder uitgebreid dan die van andere exemplaren. Een pluspunt is dat dit exemplaar met een opbergmogelijkheid komt waardoor je deze zonder teveel moeite met de accessoires en al kan opbergen. Ook je woning blijft netjes en je bespaart er ruimte mee. Tot slot merken we op dat de Pure Air filter een perfecte oplossing biedt voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

7% korting
Bosch stofzuiger Unlimited Serie 6, BBS611MAT, draadloos, met accessoires, blauw
 • De Unlimited serie 6 is de meest compacte stofzuiger van Bosch. Dankzij de multifunctionele functies en het accupack is hij geschikt voor alle vloeren.
 • Bevat een accu en een oplader die deel uitmaakt van het Power-for-all-systeem: compatibel en uitwisselbaar met de Bosch Heimwerker- en Gartenserie, 18 V, met een looptijd tot 30 minuten.
 • Gegarandeerde reiniging. Het PureAir-membraanfilter en het hygiënische filter zorgen voor een schone lucht en het waterreservoir van 0,3 liter kan gemakkelijk worden geleegd.
 • Dankzij het stofferings- en meubelmondstuk en zijn lichtheid is het een comfortabele stofzuiger, die zowel in de vloer als in handbediening op elk oppervlak kan worden gebruikt. Ook geschikt voor de auto.
 • Inhoud: 1 x Bosch stofzuiger Unlimited serie 6, draadloze en oplaadbare stofzuiger, reiniging op alle niveaus, dankzij de uitgebreide keuze aan accessoires kun je een 360 graden reiniging uitvoeren.

Kortom: Kiezen we een Dyson of gaan we toch voor een Bosch?

Als je op zoek bent naar maximale exclusiviteit, goede reinigingsprestaties en een lange levensduur bevelen wij de Dyson aan. De grotere capaciteit, langere levensduur van de batterij en effectievere filters en de meest optimale geluidsdemping maken het verschil vergeleken met de Bosch exemplaren.
Daartegenover staat dat het assortiment van Bosch werkelijk enorm is. Je kan tig verschillende steelstofzuigers vinden en allerlei soorten modellen in verschillende prijscategorieën. Wij raden dan ook een Bosch aan om haar veelzijdigheid, en vooral om haar prijs-kwaliteit verhouding.

Als je onze mening wil weten, voordat je het geld voor een Dyson op tafel legt, raden wij aan eerst een draadloze steelstofzuiger van Bosch uit te proberen. De Bosch Athlet ProPower versie is zeker een exemplaar om in acht te nemen. De prijs is allesbehalve verkeerd en deze uitvoering krijgt bovendien hele mooie recensies.

Als u andere soortgelijke artikelen wilt weten Dyson vs. Bosch - ¿Welk stofzuigermerk is beter? je kunt de categorie bezoeken Draadloze stofzuiger.

gerelateerde berichten

Subir